Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle. Atrādīt paveikto un smelties iedvesmu

Vienpadsmit dienu garumā, no 18. līdz 28. jūnijam, Čehijas galvaspilsētā norisināsies 13. Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle, kurā Latvija būs pārstāvēta ar divām ekspozīcijām: nacionālo un studentu izstādi, kas abas "apmetīsies" Kafkas mājā Franca Kafkas ielā 3.

Nacionālo ekspozīciju Pakļaušanās ir veidojis režisors Vladislavs Nastavševs, kurš piedāvās savu Valmieras Drāmas teātrī iestudētās izrādes Jūlijas jaunkundze scenogrāfiju. Tā tiks īpaši piemērota izstādes situācijai un, pateicoties nepārtrauktai saspēlei ar aktieriem Mariju Linarti un Raimondu Celmu, kļūs par dzīvu būtni, kura iemiesos līdzsvaru, spriedzi un sabrukumu. "Šī ekspozīcija attīsta Vladislava Nastavševa darbos rodamo konfliktu starp ilgām pēc sistēmas, kurai pakļauties, un nespēju pretoties instinktiem, kurus pamodina ārēji spēki," par gaidāmo izstādi stāsta Latvijas Jaunā teātra institūta direktore un viena no kuratoriem Gundega Laiviņa.

Savukārt studentu ekspozīciju ir veidojuši Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas bakalaura un maģistra programmas studenti un absolventi: Māra Broka, Anna Ansone, Līva Puļķe, Svens Kuzmins, Einārs Timma, Dace Pudāne, Gerda Šadurska, Liene Pavlovska, Rūdolfs Baltiņš, Evija Pintāne un Reinis Dzudzilo, kuri atklās jauno scenogāfu attīstības ceļu no mazajiem uzdevumiem līdz maģistra darbiem. Šīs izstādes iekārtojuma autore ir māksliniece Monika Pormale.

Kvadriennāles dalībvalstu ekspozīcijas vērtēs starptautiska žūrija, kas 22. jūnija vakarā piešķirs apbalvojumus vairākās kategorijās. Kopā ar Kirstenu Delholmu, Dmitriju Krimovu, Dominiku Huberu un citiem tajā strādās arī latviešu māksliniece Katrīna Neiburga. Atzīmēšanas vērts ir fakts, ka kopš 1995. gada Latvijas izstādes ik reizi ir izpelnījušās žūrijas atzinību.

"Latvija šajā pasākumā piedalās jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, atrādot pasaulei Latvijas teātra kultūru un smeļoties iedvesmu un idejas turpmākai darbībai," akcentē Latvijas Jaunā teātra institūta direktore Gundega Laiviņa. Līdzās nacionālajām un studentu ekspozīcijām Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāle tradicionāli piedāvā plašu pasākumu klāstu.

Šoreiz pasākumā viesosies tādi mākslinieki kā Roberts Vilsons, Roberts Lepāžs, Stefans Kegi, Filips Kens, Džūlija Teimora, Bjanka Kasadeja, Adriana Lobela un citi. Šīgada goda viesa statusā ir arī pazīstamais latviešu scenogrāfs Andris Freibergs. Nākamajā pirmdienā, 22. jūnijā, plkst. 12 Colloredo Mansfeld pilī notiks mākslas zinātnieces Anitas Vanagas lekcija par meistara scenogrāfiju un diskusija ar paša Andra Freiberga piedalīšanos.

Vairāk informācijas par Prāgas Scenogrāfijas kvadriennāli var lasīt interneta vietnē www.pq.cz

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja