Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Režisors Viesturs Kairišs Valmieras teātrī iestudē izrādi Baladīna

Režisors Viesturs Kairišs Valmieras teātrī iestudē poļu dramaturga Juliuša Slovacka lugu Baladīna ar aktrisi Elīnu Vāni galvenajā lomā, iestudējuma pirmizrāde paredzēta 12. maijā, informēja teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Ceriņa.

Baladīna, kas stāsta par varaskāres pārņemtu, līdz saltai nežēlībai nocietinātu sirdi, kas ar viltu un nelietību Baladīnai liek iet pāri līķiem uz karaļa troni, ir sarakstīta 1834. gadā. Pēc lugas pabeigšanas dzejnieks mātei vēstīja: “Es uzrakstīju jaunu lugu… salīdzinājumā ar visiem iepriekšējiem darbiem, kas izvirduši no manām smadzenēm, šī traģēdija ir pati labākā. Uzrakstīta tā, ka to varētu sacerēt pati tauta.”

Režisora Viestura Kairiša interesei par poļu kultūru un šī darba iestudēšanu ir personiski, “dzimtas asinīs” sakņoti iemesli: “Mans kā latgalieša vienīgais asiņu piejaukums ir poļi. Šis darbs, kas latviski bija izlasāms, pateicoties rakstnieka Jāzepa Osmaņa tulkojumam, mani piesaistīja uzreiz. Tajā ieraudzīju to pašu, ko Raiņa un Riharda Vāgnera darbos – mītisko savienojumā ar valstisko, individuālo ar tautu kara laikā, komēdiju ar asiņainu traģēdiju, Šekspīra Makbeta un Sapnis vasaras naktī savienojumu,” stāsta režisors un piebilst, ka tieši Valmieras teātrī strādā aktrise, kura var nospēlēt galveno – Baladīnas – lomu. Tā ir Elīna Vāne.

Kopā ar Elīnu Vāni izrādē piedalās aktieri Inga Apine, Rūta Dišlere, Dace Everss, Kārlis Freimanis, Tālivaldis Lasmanis, Ivo Martinsons, Mārtiņš Meiers, Māra Mennika, Krišjānis Salmiņš un Imants Strads.

Izrādes radošajā komandā apvienojušies režisora pastāvīgie domubiedri – scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Krista Dzudzilo, horeogrāfe Elīna Lutce, komponists Rihards Zaļupe, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš un video mākslinieki – Dzudzilo un Toms Zeļģis.

Izrāde Baladīna notiks arī 19., 26. maijā un 7. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja