Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rezonējoša atbilde trauslajai realitātei. Dailes teātra dārzā gaida koncertizrāde Keruaka ceļš

"Tā ir mana kaislība un atzīšanās mīlestībā autoram," par impulsu iestudēt uzvedumu, kura pamatā ir Džeka Keruaka romāns Ceļā, saka režisore Laura Groza.

Romāns Ceļā iekļauts XX gs. simts ietekmīgāko grāmatu sarakstā. Dž. Keruaks to uzrakstīja pēc Otrā pasaules kara, kad pasaule bija nopietni sašūpojusies, tas iznāca 1957. gadā un kļuva par bestselleru, kulta grāmatu XX gs. otrās puses paaudzei. "Tā bija atbilde trauslajai realitātei, kurā cilvēki dzīvoja pēc diviem lieliem kariem. Tas sludināja personisko brīvību, nepiekāpību un patiesības meklējumus, un šobrīd, kad pasaule ir krustceļos, man gribējās šo tēmu aktualizēt," stāsta Laura Groza. Keruaka darbs viņai prātā bijis jau pandēmijas laikā, jo arī to situāciju varēja saukt par pasīvo karu. "Šī literatūra rezonē, jo daudziem bija un ir līdzīgas sajūtas un domas, un tai sekoja daudz mūzikas – Dž. Keruaka vēstījums bija pamatā balādiskajam rokam, ko radīja Bobs Dilans, Toms Veits, Petija Smita. Viņi apdziedāja trauksmi, ārprātu, kas valdīja pēc bezjēdzīgās militārās agresijas. Jaunatne pulcējās Vudstokas un citos lielākos vai mazākos festivālos."

Par to laiku gan mēdz teikt, ka tā ir "zudusī paaudze". "Tikpat zudusi kā šī paaudze. Katrai paaudzei gribas iedot kādu skaistu, dramatisku nosaukumu. Bet, ja man būtu jāatrod sava vieta starp šiem laikmetiem, es laikam tomēr gribētu piederēt tai pagājušā gadsimta "zudušajai paaudzei". Šobrīd cilvēki ir atsvešinātāki, mūzika un māksla ir daudz racionālāka, ko veicinājusi tehnoloģiju iesaiste. Tas nav nekas peļams, jo katram laikam ir sava motivācija, bet XX gs. cilvēku radošuma pamatā bija iespēja izteikt savu protestu pret pasaules kārtību," komentē Laura Groza.

Keruaka ceļš ir koncertizrāde, un šāda formāta uzvedumu režisore iestudē pirmo reizi. "Savienojam spēcīgu mūziku, izpildītājus, talantīgus aktierus, kuri stāsta Keruaka stāsta fragmentus." Izrādē piedalās dziedātāja Aija Vītoliņa, aktieri Klāvs Kristaps Košins un Niklāvs Kurpnieks, mūziķi Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš, Romāns Vendiņš, Toms Poišs, Dāvis Jurka. Dailes dārzā skanēs gan džeza klasiķu Četa Beikera un Ellas Ficdžeraldas dziesmas, gan to XX gs. mūziķu skaņdarbi, kuri sekoja bītu paaudzes ideāliem – The Doors, Petija Smita, Džimijs Hendrikss, Bobs Dilans u. c.

Keruakam vienmēr paliks 47, jo 1969. gadā nāve uzveica dzīvi, bet šogad atzīmējam rakstnieka simtgadi, un tas ir labs iemesls pārlasīt Ceļā vai apmeklēt koncertizrādi Keruaka ceļš. Tā notiek Dailes dārzā – lietus netraucēs, bet jāapģērbjas atbilstoši gaisa temperatūrai. Tuvākās izrādes – 24., 25. maijā, 1., 3. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja