Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgā pirmo reizi viesosies jaunās maģijas mākslinieki no Francijas

Mihaila Čehova Rīgas krievu teātrī 2. un 3. martā plkst. 20 norisināsies Francijas cirka apvienības 32 Novembre jaunās maģijas izrāde A vue (Viss redzams). Šī ir pirmā reize, kad Latvijā viesosies jaunās maģijas mākslinieki no šī žanra dzimtenes – Francijas, informēja Rīgas cirka Komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine.

32 Novembre ir cirka apvienība, kas nodarbojas ar jauno maģiju – šobrīd aktuālu iluzionisma virzienu, kas savieno klasiskos maģijas kodus ar mūsdienu tehnoloģiju sniegtajām ilūziju iespējām. A vue jeb Viss redzams vēsta par lietu mijiedarbību, par attiecībām ar savām ēnām un par brīnumiem, kas notiek acu priekšā.

Izrādē izmantotas atsauces uz leģendāriem trikiem – izkļūšanu no gūsta, levitāciju, izgaišanu, pārvietošanos laikā un telpā, objektu attālinātu manipulāciju. Tas viss savienojumā ar oriģinālu, nedaudz robustu estētiku veido lielisku izrādi, kas pārsteidz skatītājus un lauž gadsimtiem ilgus stereotipus par maģijas žanru.

Jaunās maģijas (franču val. magie nouvelle) žanrs radies Francijā 2000. gadu sākumā. Šim žanram raksturīga starpdisciplinaritāte, saiknes veidošana starp maģiju un citām cirka un skatuves mākslu disciplīnām, kā arī atsacīšanās no burvju mākslinieka kā centrālā izrādes tēla. Iluzionistu apvienība 32 Novembre ir vieni no žanra attīstītājiem, kas šādā sastāvā darbojas jau kopš 2014. gada.

Rīgas cirka direkore Māra Pāvula uzsver, ka jaunās maģijas atvešana uz Rīgu ir sen lolots sapnis, kas Latvijas publikai dos iespēju redzēt svaigākās skatuves mākslas vēsmas laikmetīgā cirka dzimtenē Francijā: "Varētu teikt, ka jaunā maģija ir viens no tehnoloģiski sarežģītākajiem un intelektuālākajiem laikmetīgā cirka žanriem. Izrāde vispirms rodas mākslinieku prātā, tad pārtop inžiniertehniskās shēmās un visbeidzot nokļūst uz skatuves. Pats mākslinieks uz skatuves var pat neuzkāpt – tikai radīt paralēlo realitāti, kurā robežas starp ilūziju un īstenību ir izplūdušas. Jaunā maģija uz skatuves mūsu acu priekšā paveic to, ko kino panāk ar animāciju un specefektiem."

Tik grandioza mēroga izrādi uz Rīgu iespējams atvest, pateicoties starptautiskajam sadarbības projektam Beta Circus, kas veltīts jaunajai maģijai un kura noslēguma daļa norisināsies Rīgā. No 2. līdz 9. martam Rīgā notiks lekcijas un meistarklases, kurās 12 projekta dalībnieki – jaunie mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm – apgūs jaunās maģijas noslēpumus. Tā kā Rīgas cirks ir viens no šī projekta partneriem, Rīgā notiekošajās meistarklasēs dota iespēja piedalīties arī Baltijas cirka un citu radošo jomu māksliniekiem, kas projekta nedēļas laikā iepazīsies ar jaunās maģijas scenogrāfijas, dramaturģijas un citiem paņēmieniem. Rīgā nodarbības vadīs viena no jaunās maģijas disciplīnas dibinātājām, attīstītājām, pedagoģēm un režisorēm Valentīna Loso (Valentine Losseau) no Francijas.

Lai arī Rīgas cirka vēsturiskā ēka šobrīd tiek atjaunota un nav skatītājiem pieejama, Rīgas cirks savu darbību turpina, programmu izrādot dažādās Latvijas kultūrvietās. Šosezon ieplānotas vēl vairākas izrādes un notikumi:

  • 5. un 6. aprīlī VEF Kultūras pilī tiks rādīta cirka apvienības Race Horse Company dalībnieka Rauli Dālberga (Rauli Dahlberg) soloizrāde O’DD. Rauli tiek dēvēts par batutu burvi, un šī zinātniskās fantastikas estētikā veidotā izrāde rada pilnīgi citas gravitācijas sajūtu;
  • maija sākumā iecerētas žongliera un objektu manipulatora Andrea Salustri (Itālija) izrādes Valmierā un Rēzeknē;
  • 10. un 11. maijā paredzēta starptautiska cirka izglītībai veltīta konference Riga ICCE 2022. Konferencē plānots aptvert tematus, kas saistās ne tikai ar cirka, bet arī ar plašāka mēroga skatuves mākslas konceptiem – māksliniecisko domāšanu izglītībā, kā arī iekļaujošu pieeju un ķermeņa pratību mākslinieciskā izpratnē.

Iestudējums A vue paredzēts visu vecumu skatītājiem, sākot no 10 gadu vecuma. 
Biļetes: cirks.lv/biletes


 

 

 

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja