Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas cirkā notiks izrāde-ekspedīcija carry on – ceļojums cauri cirka ēkai

Rīgas cirkā viesosies performatīvās mākslas pasaulē pazīstamais projekts carry on. Šī izrāde-ekspedīcija jau paviesojusies dažādās pasaules pilsētās un arvien tiek veidota no jauna, pielāgojot iestudējumu konkrētajai norises vietai. Izrādes Rīgas cirkā notiks 21. un 22. oktobrī, informēja cirka pārstāvji.

Iestudējums radīts kā poētisks ceļojums laikā un telpā cauri 135 gadus senajai cirka ēkai – nelielas skatītāju grupas dosies nepilnu stundu garā ekspedīcijā pa īpašu maršrutu, kas ļaus ielūkoties arī ikdienā publiski nepieejamajās aizskatuves telpās. Katrā no maršruta pieturas punktiem būs kāds izrādi veidojošs elements – cirka, kustības, audiovizuāli, scenogrāfiski un tekstuāli tēli, kas savienosies daudzšķautņainā telpas pieredzes stāstā.

Izrāde Rīgas cirkā tapusi, apvienībai fieldworks (Norvēģija/Beļģija/Japāna) sadarbojoties ar apvienību IevaKrish & Tuvumi (Latvija). Jau kopš 2015. gada fieldworks mākslinieki un darba autori Heine Advāls (Heine Avdal) un Jukiko Šinozaki (Yukiko Shinozaki) veido performances sabiedriskās vietās, kas atrodas pārtapšanas procesā. Labu laiku pirms pirmizrādes mākslinieki iecerētajā norises vietā uzsāk izpēti – iepazīstas ar telpas raksturu, tās arhitektūru, iemītniekiem, vēsturi un nostāstiem –, lai caur kustību, objektiem un skaņām veidotu savu interpretāciju par vietas garu.

Projekts carry on jau pabijis Skandināvijā, Itālijā, Ungārijā, Beļģijā, Vācijā, Japānā un tapšanas stadijā 2016. gadā arī Latvijā – Ruckas rezidencē. Līdzās izrādes veidotājiem un pastāvīgajiem projekta dalībniekiem katrā norises vietā izrādēs iesaistās arī vietējie mākslinieki – aktieri, dejotāji, gaismu un skaņu mākslinieki. Rīgas iestudējumā piedalīsies Heine Advāls, Jukiko Šinozaki, Geibels Eibens, Rolands Laitens, Krišjānis Sants, Ieva Gaurilčikaite-Sants, Agnese Bordjukova, Emīlija Berga, Mariano Gedvillo.

Apvienības IevaKrish & Tuvumi mākslinieks Krišjānis Sants, kurš ar fieldworks sadarbojas jau vairākus gadus un ir piedalījies carry on izrādēs citur pasaulē, stāsta: “Katrā jaunā norises vietā tiek veidota unikāla telpas pieredze – vai tas būtu publiskais peldbaseins, viesnīca, muzejs vai cirks. Šī nav dokumentāla ekskursija pa cirku, bet gan drīzāk iespēja piedzīvot alternatīvu cirka versiju – skatītājs nonāk neparastā pasaulē, kur ir durvis, kas pašas atveras, dažādi ceļā sastapti tēli, skaņas un tekstuālas norādes. Rodas sajūta, ka pati ēka ar mums sarunājas, sāk elpot un kļūst vēl vienu darba izpildītāju."

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula norāda, ka izrāde-ekspedīcija carry on lieliski iederas Rīgas cirka programmā: "Nākamā gada pavasarī cirks plāno atklāt jau aprīkotu cirka arēnu un turpinās piedāvāt kvalitatīvu saturu, kas ietver gan cirka izrādes, gan dažādus citus mākslas veidus. Jau pirms vairākiem gadiem esam uzsākuši multidisciplināru attīstības virzienu, un arī citur Eiropā aizvien vairāk jūtama tendence atteikties no žanru robežām, tāpēc ar nepacietību gaidām iespēju piedzīvot šo unikālo izrādi."

Izrāde paredzēta visiem skatītājiem, sākot no skolas vecuma.

Biļetes: www.bezrindas.lv

Vairāk - cirks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja