Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Rīgas cirks paraksta līgumu ar NRJA par ēkas atjaunošanu

Šī gada 13. maijā VSIA Rīgas cirks parakstīja līgumu ar SIA NRJA par projekta Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošanas un teritorijas attīstības vīzija ieviešanu. Darbs pie projekta pirmajā kārtā paredzētajām energoefektivitātes uzlabošanas aktivitātēm sāksies 2020. gadā. Savukārt jau tagad Rīgas cirks aktīvi darbojas pie cirka nozares attīstīšanas, organizējot viesizrādes, turpinot rezidenču programmu sēriju un savās telpās uzņemot starptautiskus cirka māksliniekus. Šobrīd Zviedrijas mākslinieku apvienība Svalbard Company strādā pie izrādes, kas īpaši radīta Rīgas cirka arēnai, un plašākai publikai vienīgo reizi tiks rādīta jau 15. maijā, informē Rīgas cirka pārstāvji.

"Lai arī esam noskaidrojuši sarunu procedūras uzvarētāju, šobrīd galvenais uzsvars ir tieši uz pirmo projekta kārtu, kurā tiks veicināta ēkas energoefektivitāte. Mums kā norišu vietai tas ļaus aicināt cilvēkus siltās telpās, taču saturiski tas labi iezīmē mūsu vīzijas īstenošanos un tuvošanos mērķim - tapšanai par starptautiski atpazīstamu un starpdisciplināru cirka mākslai veltītu ēku un arī organizāciju. Kā tālāko sadarbības partneri šī darba veikšanai esam izvēlējušies SIA NRJA un esam patīkami satraukti par priekšā stāvošajiem darbiem," norāda Rīgas cirka valdes locekle Liene Pērkone.

VSIA Rīgas cirks izsludinātais arhitektūras metu konkurss Rīgas cirka vēsturiskās ēkas atjaunošana un teritorijas attīstības vīzijai tika atvērts 2018. gada 2. martā. Kopumā tika iesniegti un izskatīti 20 darbi, kas piedāvāja dažādas koncepcijas Rīgas cirka ēkas un piegulošās teritorijas attīstībai. 12. jūnijā konkurss noslēdzās bez pirmās vietas ieguvēja, toties tika izvirzītas divas otrās vietas godalgas, kurām tika dots laiks projektu uzlabojumu veikšanai. Komisijas sēdē tika izvēlēts uzvarētājs un parakstīts līgums par projekta īstenošanu ar SIA NRJA. Vairāk par metu konkursa un sarunu procedūras norisi, kā arī godalgotos darbus iespējams aplūkot mājaslapā cirks.metukonkurss.lv.

Straujajā pārmaiņu laikā Rīgas cirks kļūst arvien atvērtāks - ne tikai skatītājiem un mākslinieciskajiem meklējumiem, bet arī idejām par jaunu arhitektūru kā apliecinājumu cirka laikmetīgumam. SIA NRJA vadītājs Uldis Lukševics: "Šis ir īpaši nozīmīgs projekts un mums rada vairākus izaicinājumus. Veidojot piedāvājumu šim projektam, mēs vēlējāmies saudzīgi saglabāt vēsturisko kodolu - Baumaņa fasādi, kā arī atjaunot vēsturisko manēžu, turpinot jauno Rīgas cirka stāstu ar gājēju pasāžu, kas savienos un papildinās Merķeļa un Alfrēda Kalniņa ielas."

Mārtiņš Ķibers, radošais direktors: "Priecājamies un lepojamies ar šajā sezonā paveikto, kā arī auglīgo sadarbību ar teātra trupu Kvadrifons, kas ikdienā ievieš dzīvību cirka telpās. Šobrīd turpinām realizēt jau iepriekš rūpīgi izstrādāto stratēģiju un varam būt lepni, ka šajā pārejas posmā cirka telpās vēl varam paspēt uzaicināt pasaules raudzes māksliniekus dalībai mūsu rezidenču programmā. Ilgtermiņā tā ļauj attīstīt cirka nozari, nostiprina mūsu tēlu starptautiskā cirka vidē, bet jau šobrīd varam skatītājiem apskatei piedāvāt aizraujošus projektus, kurus iedvesmojušas Rīgas cirka telpas un vēsturiskais konteksts. Rezidenču programmas rezultātā jau 15. maijā Rīgas cirka arēnā uzstāsies starptautiski pazīstamie Svalbard Company, pēc tam 12. - 15. jūnijā arī Gudruna Holka no Dānijas un jūlijā CuntsCollective. Šos notikumus noteikti nevajadzētu palaist garām, jo tie sola negaidītus iespaidus un iespēju cirka ēku piedzīvot no jauna skatu punkta."

Kabarē vakars ar Svalbard Company būs rezidenču programmas rezultātā radīta, skatītāju visaptveroša pieredze, kurā dažādas cirka disciplīnas un jazz/neo soul mūzika tiks izmantoti kā instrumenti, lai runātu par emocionālu, empātiju attīstošu pasauli un lai pasmaidītu par sevi. Savukārt, jau no šodienas par īpaši izdevīgu cenu iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties biļetes uz izrādēm InTarsi septembrī un Machine de Cirque decembrī.

Rīgas cirks ir daudzfunkcionāls mākslas centrs, un mērķtiecīgi strādā ne tikai pie nozīmīgu un aktuālu cirka izrāžu piedāvāšanas arvien plašākai publikai, bet arī ilgtermiņā veicina cirka nozares attīstību un atpazīstamību Latvijas sabiedrībā.

Top komentāri

Juris
J
Tik liels arhitektu konkurss, bet rezultātātā liels, neglīts blāķis aiz cirka ielikts. Kā kaut ko tādu var būvēt blakus tik skaistai vēsturiskai būvei. Degradē esošo ēku! Sarkanie ceļi pa jumtiem vispār liekas pilnīgs marazms latvijas klimatiskajiem apstākļiem.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
LAI BĒRRNIEM PARĀDĪTU CIRKU AR ZVĒRIEM TAD LATVIEŠIEM TAGAD JĀBRAUC UZ ĀRZEMĒM ??? ejiet .....!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja