Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas cirks vasarā piedāvā Rīgas cirka skolas, Joana Buržuā izrādes un festivālu Re Rīga!

Rīgas cirks izziņo cirka izrāžu vasaras programmu atjaunotajā arēnā un Rīgas pilsētvidē. Vasaras sezonā paredzēta gan Rīgas cirka skolas audzēkņu izrāde, gan virtuozās cirka un interneta zvaigznes Joana Buržuā izrāde, kā arī festivāls Re Rīga!

Jau šajā nedēļas nogalē 11. jūnijā plkst. 17.00 atjaunotajā Rīgas cirka arēnā notiks Rīgas cirka skolas audzēkņu pirmā publiskā izrāde Jaunā cirka spēle. Izrādē piedalīsies jaunieši vecumā no 11 līdz 18 gadiem, un tajā pārstāvētas dažādas cirka skolā apgūstamās cirka disciplīnas – gaisa akrobātika, līdzsvars (vienriteņi), žonglēšana un akrobātika. Jaunā cirka spēle tapusi, cirka skolas pasniedzējiem un audzēkņiem sadarbojoties ar Jelgavas Jaunā teātra režisori Antru Leiti-Straumi, aktieriem Juri Bandenieku un Annu Mariju Ozolu, kā arī citiem skatuves mākslas profesionāļiem. Izrāde piemērota dažādu vecumu auditorijām, īpaši ģimenēm.

Rīgas cirka direktore Māra Pāvula uzsver: "Nākotnes mākslinieku paaudzei ir vieta, kur viņi var uzstāties – tajā pašā cirka arēnā, kurā redzamas pasaules cirka mākslinieku viesizrādes. Mums ir iespēja redzēt, kā top un veidojas Latvijas laikmetīgā cirka nākotne."


Rīgas cirka skolas vadītāja un izrādes producente Marī Sanžarevska stāsta: "Cirks nav tikai fiziskas prasmes – tas ir arī mākslinieciskais redzējums un spēja uzrunāt publiku. Cirka skolas bērni apgūst darbu komandā, empātiju un sadarbību ar citiem skatuves partneriem. Šī izrāde ir arī pienesums Latvijas cirka režijas jomā – tā kā Latvijā nav cirka režisoru, šī ir pieredzes paplašināšanas iespēja citu skatuves mākslu režisoriem un jaunajiem profesionāļiem. Sadarbība ar Antru Leiti-Straumi izdevās ļoti veiksmīga, jo viņai ir pieredze darbā ar bērniem un jauniešiem, kā arī interese par jauniem izteiksmes veidiem."


Savukārt 17. jūnijā Rīgas cirkā viesosies mūsdienu cirka un horeogrāfijas zvaigzne no Francijas Joans Buržuā  ar centrbēdzes izrādi Krītošais – iestudējumu, kas spēlējas ar fizikas likumiem, izaicinot centrbēdzes spēku un gravitāciju.

"Buržuā izrādes izdaudzinātas ne tikai ar jaudīgu izpildījumu, bet arī ar pārsteidzošiem scenogrāfijas risinājumiem. Šajā izrādē cirka arēnas kupolā tiks iekārta gandrīz divas tonnas smaga platforma-svārsts – "skatuve", ko apdzīvos seši izrādes tēli. Joans Buržuā (1981) ir starptautiski atzīts cirka un kustību mākslinieks, kas plaši pazīstams ne vien cirka un horeogrāfijas aprindās, bet arī digitālajā vidē, kur lielu popularitāti ieguvis Buržuā kāpņu performances video. Šī ir pirmā reize, kad Baltijā viesojas Buržuā lielizmēra izrāde.

"Šī izrāde papildina jau tā krāšņo arēnas iesildīšanās sezonas programmu – Joans Buržuā Eiropas performatīvās mākslas vidē ir personība ar lielo burtu," stāsta Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers. Viņš min, ka pirmajā sezonā pēc arēnas rekonstrukcijas ļoti veiksmīgi izdevies izmantot arēnas potenciālu, uz Rīgu atvedot spilgtas un savstarpēji ļoti dažādas mūsdienu cirka izrādes. "Arī estētiskā ziņā tīro un lakonisko, bet tehniski tik sarežģīto izrādi Krītošais varam uzņemt, pateicoties arēnas rekonstrukcijai un jaudīgajām iekares sistēmām," turpina Mārtiņš, piebilstot, ka cirka arēnas transformācija joprojām ir procesā – nākamajā sezonā arēnu paredzēts aprīkot ar tribīnēm, kā arī skaņas, gaismu un aizkaru sistēmām.

Ir tapusi zināma arī starptautiskā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāla Re Rīga! programma – šogad festivāls noritēs no 15. līdz 20. augustam, un šoreiz tas notiks gan Rīgas cirka telpās un pagalmā, gan tuvējā apkārtnē Rīgas pilsētvidē. Kā ierasts, būs gan ģimeņu, gan nobriedušākai auditorijai paredzētas izrādes, kā arī gan maksas, gan bezmaksas izrādes. Festivāla programmā ir vairākas klaunādes izrādes, objektu manipulācijas un žonglēšanas izrādes, kā arī daudz kas cits. Galvenie festivāla viesi: Los Galindos (Katalānija) ar melnā humora izrādi Beigts no smiekliem, klauns Cronopio (Argentīna/Latvija) ar izrādi Pačamamo, apvienība Kapsel (Zviedrija) ar pārsteidzošo izrādi Aparāts un Federiko Menini (Argentīna/Spānija) ar žonglēšanas izrādi Oyun.

Vairāk par festivālu - cirks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja