Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Sāksies astotais starptautiskais jaunā teātra festivāls ''Homo Novus''

Svētdien, 30.augustā sāksies astotais starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus" - "vienīgais festivāls Latvijā, kas jau kopš 1995. gada iepazīstina skatītājus ar labāko un interesantāko, kas noticis Eiropas teātrī," informē festivāla direktore Gundega Laiviņa. Festivāla programmā būs skatāmas gan teātra, dejas un cirka izrādes, gan filmas un divas pirmizrādes.

Festivāls tiks atklāts ar somu režisora Kristiana Smedsa 2000.gada izrādes ''Dievs ir skaistums" atjaunoto versiju, kas ir divus dažādu laikmetu mākslas autsaideru -19.gadsimta nogales somu gleznotāja Vilho Lampi un 21.gadsimta režisora Kristiana Smedsa - dialogs par radošā cilvēka sūtību, ko Rīgas kinostudijas paviljonā izspēlēs pieci aktieri un mūziķu grupa. Pats Smedss kopā ar saviem draugiem dīdžeju Pietu Pietiainenu, balss mākslinieku Juhu Valkeapē un grafiķi Tero Nauhu dāvās festivālam viesistabas formāta mūziklu ''Bērni, putni un puķes", kas veltīts katolicismam un iedvesmojies no Asīzes Franciska dzīves gaitām - šinī mūziklā savijas gan ekstātisks pankroks, gan sentimentāli itāļu hiti, gan naivisms un kārtīgs somu cinisms, un patiesībā tas īsti nepadodas nedz žanriskai, nedz kādai citai klasifikācijai, vēsta G.Laiviņa.

1.septembrī tiks demonstrēta jaunā cirka izrāde ''Cirks tuvplānā", kuras autors un izpildītājs ir ēnu teātra meistars, iluzionists, spēkavīrs un objektu manipulators Jani Nutinens, kompānijas Circo Aereo dibinātājs un mākslinieciskā dvēsele. Ar pavisam ikdienišķām krāmu bodēs uzietām lietām Jani rada aizraujošu un nedaudz nostalģisku sapnim un bērnības atmiņām līdzīgu pasauli, kurā brīnumi pienāk tik tuvu, ka tos var sajust un sataustīt, apgalvo G.Laiviņa.

Festivālā arī viesosies mūsdienu dejas kulta horeogrāfs, radikālais konceptuālists Žeroms Bels no Parīzes, kurš kopā ar budistu, klasiskās khon dejas meistaru Pičetu Klunčunu no Bangkokas ir radījis izrādi ''Pičets Klunčuns un es", tā augstu novērtēta Eiropas teātros. Humors ir neatņemama Bela mākslas sastāvdaļa, taču šinī izrādē, šķiet, tas uzplaukst viskrāšņāk, pārliecināta ir G.Laiviņa.

Humorpilnu G.Laīviņa sola arī starptautiski pazīstamākā igauņu horeogrāfa Marta Kangro solo ''can't get no/satisfaction" par mākslinieka un skatītāja savstarpējo atkarību.

Pagājušā gada ungāru teātra Notikums ir kinorežisora Kornela Mundruco izrāde celtniecības konteinerā ''Frankenšteina projekts", šo izrādi festivāla organizatori iesaka visiem teātra gardēžiem, jo tās sižets un dramaturģija pārsteidz ar grodumu, profesionālie aktieri un amatieri - ar savstarpējo saspēli, bet īpaši sulīga ir realitātes un fikcijas saplūsme mazajā vagoniņā un kino estētikas klātbūtne teātrī, stāsta G.Laiviņa. Kornela Mundruco kontā ir arī Kannu festivāla balva filmai Delta, kas tiks demonstrēta divos bezmaksas seansos.

Uzstāsies arī Latvijas mākslinieki. Inese Mičule un Valters Sīlis pirmizrādei programmā ''Prove II" gatavo savus jaunos iestudējumus. Ineses Mičules ''...stāsti man par..." būs muzikāla izrāde retro noskaņās par jauniem mūziķiem, kas dzied, spēlē, satiekas, iemīlās, pārprot, guļas, ceļas un atkal spēlē. Valtera Sīļa "Oāzē", savukārt, ir nedaudz no utopijas, nedaudz no zinātniskās fantastikas, nedaudz no spēles un jautājuma, ko mēs darītu, ja pasaule ietu bojā pēc dažām stundām. Mārtiņa Eihes Liepājas teātrī iestudētā "Kauja pie..." aicina doties skarbā un līdz mielēm patiesā ceļojumā uz skolu un iepazīties ar Liepājas teātra aktieru kursa studentiem, kurus teātra kritiķis Normunds Naumanis ir nosaucis par ''ārkārtīgi interesantiem tipāžiem", atgādina G.Laiviņa.

Biļetes uz festivāla izrādēm var nopirkt Biļešu Servisā un Jaunā Rīgas teātra kasē, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā un pirms izrādēm. Cenas Ls 3 –7.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notiks orķestra Rīga bezmaksas koncerti bērniem

No 12. maija līdz 2. jūnijam Rīgā svinēs Ģimenes mēnesi un šīs kultūras programmas ietvaros divas reizes izskanēs orķestra Rīga koncerts Supervaroņi – piektdien, 17. maijā, plkst. 17.00 Kultūras pi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja