Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Seņkovs un Blaumaņa komanda Valmieras teātrī iestudē Raudupieti

Režisors Elmārs Seņkovs Valmieras teātrī iestudē izrādi pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles Raudupiete motīviem, informē teātra pārstāve Zane Peļņika. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 7.februārī.

Pie jaunā uzveduma E. Seņkovs strādā ar savu pārbaudīto "Blaumaņa komandu" – dramatizējuma autori Rasu Bugavičuti, scenogrāfu Reini Dzudzilo un kostīmu mākslinieci Kristu Dzudzilo, komponistu Goran Gora un gaismu mākslinieku Oskaru Pauliņu. Galvenajās lomās: Elīna Vāne (Raudupiete), Inga Siliņa (Marija), Mārtiņš Lūsis (Kārlis), Rihards Rudāks (Mālnieks), kā arī Elvijs Škoba vai Krišs Briedis (Matīsiņš). Noveli par māti, kas aklas kaislības vadīta ļauj aiziet bojā savam bērnam, režisors iestudē kā savdabīgu stundu, kuras traģiskajai mācībai jāpaliek atmiņā.

Izrāde top, meklējot lakoniskajā Blaumaņa tekstā slēpto darbību un varoņu rīcības motīvus. "Noveles mani uzrunā spēcīgāk," atzīst režisors. "Blaumaņa lugas jau pēc savas uzbūves ir pareizas un saprotamas. Noveles ir impulsīvas, var fantazēt, kas notiek starp diviem skaistiem teikumiem, ko Blaumanis uzrakstījis. Un Raudupiete ir īpaši spēcīga. Novele nav gara, bet, katru reizi lasot, es atrodu kaut ko jaunu.Tas ir pirmais vai viens no pirmajiem darbiem latviešu literatūrā, kurā netiek noklusēta cilvēka iekšējās pasaules ļaunā puse. Varbūt tas ir stāsts par to daļu, kas katrā no mums akli cīnās par mīlestību un līdzcilvēka plecu. Kaislei, noklusētai patiesībai un nepiepildītām alkām var būt graujošas sekas."

Nozīmīga vieta izrādes struktūrā būs diviem kolektīvajiem tēliem – sievām, ko spēlēs pieredzējušas aktrises Astra Baumane, Ruta Birgere, Ligita Dēvica, Lelde Kalēja, Vizma Kalme, Baiba Valante, un puišiem, kurus tēlos jaunieši no Valmieras skolām Kārlis Artejevs, Matīss Brenneris, Elvis Čukurs, Ģirts Dubults, Artis Jančevskis, Kārlis Kļaviņš, Klāvs Kļaviņš, Tomass Tulinskis. Tie būs gan divi savdabīgi sengrieķu teātra kori – vērotāji, komentētāji un līdzjutēji, gan Raudupu māju saimes ļaudis, gan palīgi visās izrādes norisēs. Divu paaudžu atšķirīgais skatījums uz dzīvi, veco pieredze un jauno spēja mācīties no Raudupietes traģiskā likteņa ir svarīgs izrādes motīvs.

Raudupiete kļūs par savdabīgas Blaumaņa triloģijas noslēgumu. Jau pagājušajā gadā E. Seņkova režijā tapuši Indrāni Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un Purva bridējs Latvijas Nacionālajā teātrī. Visas trīs izrādes apvieno režisora interese par Blaumaņa radītājiem spēcīgajiem un sarežģītajiem sieviešu raksturiem. Arī Raudupietē un Marijā sastopamas iezīmes gan no citiem Blaumaņa noveļu un lugu tēliem, gan arī no pasaules literatūras klasikas.

Izrāde Raudupiete arī 8., 23. un 24.februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja