Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Un vēl cits variants pretpadomju fantāzijās. Nacionālajā teātrī – komiska lekcija Baltiešu armija

XX GS. otrajā pusē mākslinieka Edgara Ozoliņa radītie kolorītie tēli ar izteiksmīgajām formām bija redzami gan karikatūrās Dadzī, gan bērnu grāmatu ilustrācijās, gan erotiskos zīmējumos reiz tik pretrunīgi vērtētajā grāmatā Mīlestības vārdā. Bet reti kurš zina, ka 70. gadu vidū – dziļos padomju laikos – Ozoliņš kaldināja pats savu utopisku plānu par Latvijas neatkarības atgūšanu.

Režisors Reinis Suhanovs pirms pieciem gadiem izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā Tev ir pienākušas 1234 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze no tālaika liecībām uzzināja par Ozoliņa rakstītajām piezīmēm. "Paralēli zīmēšanai mākslinieka prātā uzplaiksnīja vīzija par nākotnes valsti. Tas viss bija cieši savijies – mīlestība pret Latviju, sievieti, cilvēkiem savā vājumā un skaistumā," stāsta R. Suhanovs. Ozoliņa plāns bija no trimdas baltiešiem, apzināti tos pavairojot vajadzīgajā daudzumā, Islandē izveidot baltiešu armiju un, rūpīgi izvēlētā brīdī uzbrūkot PSRS, trīsdienu karā atbrīvot Latviju, Lietuvu un Igauniju. Lai šo tēmu izpētītu dziļāk, režisors apmeklējis Ķekavas novadpētniecības muzeju, kura krājumā ir bagāts un daudzpusīgs grafiķa un karikatūrista Edgara Ozoliņa atstātais mantojums, un saticies ar mākslinieka brāļa dēlu Armīnu Ozoliņu. "Man rokās nonāca lielisks materiāls! Uz mazām lapiņām 20 gadu garumā rakstītas idejas, iespējamības, fantāzijas. Dažādi scenāriji, kas nav kārtoti vienā stāstā. Tie ir uzplaiksnījumi, shēmas, skicējumi. Ir lapiņas, kas tā arī sākas "... vēl cits variants...". Edgars Ozoliņš dzīvoja ārējas nebrīves laikmetā un savas pretpadomju fantāzijas skicēja un pierakstīja. Domājams, savai iekšējai vajadzībai, iespējams, lai izdzīvotu – izšautu naidu, ilgas un dusmas uz papīra. Ar aktieriem kopā lasot šīs skices un piezīmes, pašiem fantazējot tālāk, radās turpinājums apjausmai par paralēlo pasauli okupācijas laikā," skaidro R. Suhanovs.

Izrāde Baltiešu armija veidota kā komiska lekcija. "Mums ir diezgan klasiska postdramatiska izrāde, taču tēli ir pietiekami smieklīgi. No Ozoliņa asprātībām iedvesmojoties, esam uzbūruši savu unikālu pasauli, bet nepretendējam uz savu patiesību. Pietiekami krāšņā, teatrālā valodā to visu parādām un izstāstām," stāsta režisors. Bet vai R. Suhanovs pats tic tādam dzīves scenārijam? Viņš citē Ozoliņa teikto: "Viss, kas nav bijis noticis, var būt bijis noticis."

Nacionālā teātra Jaunās zāles kafejnīcā stundu pirms izrādēm būs iespēja skatīt Edgara Ozoliņa grafisko darbu izstādi, kas tapusi sadarbībā ar Ķekavas novadpētniecības muzeju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja