Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Valsts svētku laikā Likteņdārzā norisināsies eposa Lāčplēsis gaismas uzvedums

Likteņdārzā valsts svētku laikā no 10. līdz 19. novembrim norisināsies Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis gaismas uzvedums, informēja Likteņdārza pārstāvji.

Režisors Kārlis Anitens un šī gada Spēlmaņu nakts nominants gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš strādā pie Andreja Pumpura eposa Lāčplēsis gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā, kas būs līdz šim vērienīgākā gaismas izrāde Latvijā. Gaismas uzveduma Lāčplēsis izbūve jau sākusies, un no 6. novembra līdz 21. novembrim Likteņdārza teritorija būs atvērta tikai pasākuma norises laikā.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens varēs noskatīties vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu.

Gaismas uzvedums ir specifiska teātra mākslas forma, kas iestudēto darbu paredz vērot, dodoties pastaigā jeb izrādes maršrutā divu kilometru garumā, tādējādi nonākot notikumu epicentrā un pašam kļūstot par izrādes dalībnieku.

Izrādes ilgums, ieskaitot, pārvietošanos no epizodes uz epizodi – viena stunda 24 minūtes. Gaismas uzvedumā kopā ar apmeklētāju vienā veselumā savijas arī pārējie spēles dalībnieki – gaismu un skaņu režija, mūzika, aktieru balsis un apkārtējā vide.

"Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un, cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas, scenogrāfijas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem," - tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens.

Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar latviešu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa norisinās Kokneses apkaimē.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada iespaidīgāko gaismas uzvedumu Latvijā Teiksma par gaismas bruņinieku. Lāčplēša veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. Lāčplēsi ieskaņojuši aktieri Inga Misāne-Grasberga un Gundars Grasbergs. Video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis, savukārt projektu tehniski realizēs kompānija Full Stage Armīna Jukša vadībā.

Uzveduma sākumpunkts ir Likteņdārza Saieta nams, kas atvērts apmeklētājiem un kurā iespējams iegādāties karstus dzērienus līdzņemšanai pastaigu takā, uzrakstīt savu novēlējumu Latvijai un iegādāties Likteņdārza un gaismas uzveduma “Lāčplēsis” suvenīrus.

Biļetes uz pasākumu pieejamas interneta vietnē Biļešu paradīze un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja