Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vaņa maina profesiju. Aktieris Endrū Skots uz Rīgas kinoekrāna – Čehova lugas adaptācijā

Rīgas kinoteātrī Forum Cinemas tiks demonstrēts Londonas Vestendā iemūžinātās teātra izrādes Vaņa ieraksts. Tā ir Antona Čehova lugas Tēvocis Vaņa adaptācija, ko veidojis dramaturgs Saimons Stīvenss

Iestudējums Vaņa ir unikāls ar to, ka visas deviņas – gan vīriešu, gan sieviešu – lomas atveido Endrū Skots, kurš ir viens no populārākajiem mūsdienu skatuves un ekrāna māksliniekiem. Publika viņu ir iemīlējusi seriālos Šerloks, Asprātīgā sieviete/Fleabag un Tumšās matērijas/His Dark Materials, kā arī Džeimsa Bonda filmā Spektrs un pērn tapušajā drāmā All of Us Strangers.

Izrāde Vaņa Jorkas hercoga teātrī Londonā tika spēlēta no 2023. gada 15. septembra līdz 21. oktobrim. Saimons Stīvenss klasisko lugu ir modernizējis – varoņu vārdi ir angliskoti, daži personāži ir mainījuši profesiju, patvāra uz skatuves nav –, taču visas galvenās Čehova tēmas ir saglabātas.

"Nav tāda autora, kuru es mīlētu vairāk par Čehovu," uzsver Saimons Stīvenss. "Neviens cits neeksistē šajā neparastajā telpā starp skumjām, ilgām, seksu, slepkavību, ievainojamību un bezbailību. Tēvocis Vaņa ir viena no dižākajām lugām par ambīcijām, nožēlu un veltām pūlēm." Savu Tēvoča Vaņas versiju dramaturgs uzskata par oriģināla "smalku destilātu". Jau agrāk viņš ir adaptējis skatuvei Ķiršu dārzu (2014; režisore Keitija Mičela) un Kaiju (2017; režisors Šons Holmss).

Saimons Stīvenss slavē Endrū Skota talantu: "Esmu sadarbojies ar daudziem lieliskiem aktieriem, bet nekad neesmu strādājis ar inteliģentāku, uzmanīgāku, domājošāku, rotaļīgāku, spējīgāku, meklējošāku, skumjāku un mežonīgāku aktieri par Endrū Skotu," īru mākslinieku raksturo dramaturgs. Endrū Skots ir spēlējis viņa lugās Jūras valnis (2008; sarakstīta speciāli Endrū Skotam) un Putnu zeme (2014).

"Man patīk doma, ka var mēģināt attēlot to, ko rakstnieks piedzīvo uz skatuves, dzirdot visus tēlus savā galvā," saka Endrū Skots.. Foto – Marks Breners

Vaņu ir iestudējis režisors Sems Jeitss. Ideja pārvērst uzvedumu par viena aktiera izrādi dzimusi nejauši. Dramaturgs un režisors bija uzaicinājuši Endrū Skotu uz lugas lasījumu. Katrs dalībnieks lasīja dažādu varoņu replikas, un viņi saskatīja līdzību starp Vaņu un ārstu Astrovu. Endrū Skotam ieteica pamēģināt lasīt abu varoņu tekstu, pēc tam nāca klāt arī citi. "Pirmajā lasījumā mēs nepareizi sadalījām lomas, un galu galā man nācās spēlēt pašam ar sevi. Mēs pārliecinājāmies, ka, lai arī varoņi apgalvo, ka ir savstarpēji atšķirīgi, īstenībā daži no viņiem ir ļoti līdzīgi," atceras aktieris.

"Kad spēlēju, mani vairāk interesē šīs līdzības, nevis spēja atveidot katru varoni, izmantojot atšķirīgu, brīžiem smieklīgu intonāciju. Šī izrāde ir par radīšanas aktu. Man patīk doma, ka var mēģināt attēlot to, ko rakstnieks piedzīvo uz skatuves, dzirdot visus tēlus savā galvā," piebilst Endrū Skots.

"Skatītājam pašam ir jāinterpretē dzirdētais, viņam tas ir jāsaprot. Šajā procesā tiek pētīts, kur sākas un beidzas varonis un kā varoņa dzimums, vecums, sociālais statuss, labklājība un izcelsme piešķir tēlam jēgu un padara viņu dzīvu," apgalvo Vaņas dramaturgs.

Pašlaik Londonas Karaliskajā teātrī Haymarket tiek rādīta Oskara Vailda Doriana Greja ģīmetne, ko skatuvei adaptējis režisors Kips Viljamss. Šajā izrādē, ko varēs apmeklēt līdz 11. maijam, visas 26 lomas spēlē seriāla Pēctecība/Succession zvaigzne Sāra Snūka.

Iepriekš visus tēlus Viljama Šekspīra Makbetā ir atveidojis aktieris Alans Kamings, savukārt aktieris un režisors Robērs Lepāžs ir pārvērtis Šekspīra Hamletu par savu monoizrādi Elsinora.

Izrādes Vaņa ieraksts kinoteātrī Forum Cinemas būs skatāms četros seansos, uz diviem no tiem biļetes ir pārdotas (22. un 25. februārī). Vēl ir pieejamas biļetes uz seansiem 24. februārī plkst. 17.40 un 2. martā plkst. 18.

Informācija: forumcinemas.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja