Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vasaras izskaņā Hanzas peronā divu dienu garumā tiks izrādīti Kauņas, Liepājas un Valmieras teātra spilgtākie iestudējumi

Vasaras izskaņā, no 24. līdz 26. augustam, kultūras telpā Hanzas perons Rīgā valdīs teātris. Ar viesizrādēm trīs dienu seriālā Teātris uz perona pilsētā viesosies Liepājas, Valmieras un Kauņas kamerteātris, pie skatītājiem atvedot iestudējumus Dziesmu svētki, Paolo un Frančeska, kā arī izrādi pašiem mazākajiem un viņu vecākiem 7 apļi.

Seriāla Teātris uz perona iecere, kad vienkop "salido" vairāki ne Rīgas teātri un viesi no tuvējām kaimiņzemēm, ir īsi pirms jauna cēliena atskatīties uz aizvadītās sezonas mākslinieciskajām veiksmēm katra teātra repertuārā, un atvedot tās līdz galvaspilsētas publikas namdurvīm.

Liepājas teātrī iestudētā izrāde Dziesmu svētki un tās radošā komanda nupat izpelnījusies četras nominācijas 2022./2023. sezonas Spēlmaņu nakts balvai: kā Gada mazās formas izrāde, Agnese Jēkabsone kā Gada aktrise 2. plāna lomā, režisors Matīss Budovskis kā Gada jaunais skatuves mākslinieks un Rasa Bugavičute-Pēce par Gada jaundarbu dramaturģijā.

Dziesmu svētku laikā tūkstošiem cilvēku spēj vienoties dziesmās un dejās, kas aizkustina citu tūkstošu sirdis. Šajā stāstā satiekas tikai deviņi mūsu līdzcilvēki, un tomēr – viedokļi par to, kas un kāpēc notiek Dziesmu un Deju svētkos, var novest kā līdz smiekliem, tā asarām, un cerams – ne līdz kam traģiskākam. Un lai arī šajā izrādē tiek runāts par Dziesmu svētkiem – jautājums beigu beigās ir par mums pašiem – kā saglabāt savu balsi pēc lielās dziedāšanas un kā šajos sajukušajos laikos vienoties ne tikai dziesmā, bet arī sarunā. Vai tiešām, lai patiesi sarunātos, mums vienmēr vajag īpašu iemeslu?" par iestudējumu, kas Hanzas peronā tiks izrādīts divreiz 24. augustā, stāsta veidotāji.

1275. gadā Džovanni Malatesta apprecējās ar Frančesku, Gvido de Polentas meitu. Pēc vienpadsmit gadiem Džovanni atklāja melus, kurus visu šo laiku no viņa slēpa Frančeska un viņa jaunākais brālis Paolo. Tam neizbēgami sekoja noziegums. Kad Dante rakstīja Dievišķās komēdijas daļu Elle, nelaimīgo mīlētāju stāsts viņu aizrāva tik ļoti, ka viņi parādījās Piektajā dziesmā starp miesas grēciniekiem Otrajā elles lokā. Abu leģendām apvītais mīlasstāsts turpina atdzīvoties poēmās, lugās un operās.

Līdzās citiem, valmieriešus jau otro sezonu izvirzot līderos starp pārējiem, arī šis iestudējums izpelnījies piecas Spēlmaņu nakts nominācijas. Tā tiek izcelta kā Gada izrāde bērniem un/vai jauniešiem, starp “Gada jaunajiem skatuves māksliniekiem” pamanīti ir abi galveno lomu tēlotāji Ieva Estere Barkāne un Artis Jančevskis, izrādei radītā telpa Annai Heinrihsonei, iespējams, atnesīs Gada scenogrāfes balvu, bet Indra Roga būs Gada režisore.

7 apļi ir režisores Ievas Jackevičūtes Kauņas kamerteātrī iestudēta muzikāla kustību izrāde-rituāls. Tā veidot kā ceļojums cauri septiņām dažādām krāsām, skaņām, īpašībām, stāvokļiem un paražām. Publika kopā ar izrādes veidotājiem tiek aicināta apsēsties, veidojot apli, kura vidū darbība sākas ar baltu zīmju vizuālu atainojumu, palēnām Visumu veidojošajiem elementiem saplūstot vienā straumē. Atskanot vokālajai un instrumentālajai tautas mūzikai, skatītājs nekļūst par pasīvu novērotāju, bet aktīvi piedalās un rada kopā ar aktieriem.

"Vai 3 līdz 7 gadus veci bērni, kuriem izrāde veidota, ir par jaunu teātrim? Ne gluži. Liela daļa neirozinātnieku un agrīnās izglītības speciālistu ir vienisprātis, ka bērni ir visuzņēmīgākie tieši agrā vecumā. Mācoties ar teātra, mūzikas palīdzību jau ar pirmajiem dzīves gadiem, mazie, visticamāk, šīs mākslas iemīļos uz atlikušo mūžu," par izrādi teic tās veidotāji. Iecere tās veidošanai radusies, māksliniekiem atskārstot, ka lietuviešiem un latviešiem ir tik daudz kopīga ar pasaules kultūras mantojumu. Teju katrā tradīcijā mūzika un deja ir rituālu pamatā, un jo dzīvīgāk par to ieinteresējas, jo skaidrāks kļūst tas, ka visi esam vienas pasaules pilsoņi.

Biļetes uz Teātris uz perona viesizrādēm no 24. līdz 26. augustam Rīgā, Hanzas peronā nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības tīklā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja