Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vasaras vakari piederēs Keruaka vārdam. Dailē top koncertizrāde Keruaka ceļš

24. maijā Dailes teātrī notiks koncertizrādes Keruaka ceļš pirmizrāde, kas atsāks īpašus noskaņu vakarus Dailes dārzā. Režisores Lauras Grozas iestudētās koncertizrādes pamatā būs bītu jeb bītņiku (pagājušā gadsimta 50. gadu jauniešu kontrkultūras) Bībele – Džeka Keruaka romāns Ceļā

Dziedātāja Aija Vītoliņa, aktieri Klāvs Kristaps Košins un Niklāvs Kurpnieks, mūziķi Rūdolfs Dankfelds, Miķelis Putniņš, Romāns Vendiņš, Toms Poišs un Dāvis Jurka gan uzburs džeza noskaņas, izpildot Četa Beikera un Ellas Fitcdžeraldas dziesmas, gan ļaus pakavēties to XX gadsimta otrās puses mūziķu skaņdarbos, kuri sekoja bītu paaudzes ideāliem, – tā ir grupas The Doors, Petijas Smitas, Džimija Hendriksa, Boba Dilana un citu autoru un izpildītāju mūzika. 

Režisore Laura Groza saka: "Džekam Keruakam – 100. Tas varētu būt iemesls pārlasīt romānu Ceļā vai arī apmeklēt koncertizrādi Keruaka ceļš, kurā būs daudz, daudz mūzikas. Bītņikiem tik svarīgais vārdu ritms un satura plūsma ir viens no džeza mūzikas stūrakmeņiem. Urbānajos pilsētas bāros šauram klausītāju lokam bija skaidrs, ko nozīmē stils un inteliģenta individualitāte, bet neviens pat nespēja iedomāties, ka bītņiku paaudze izgaismos zeltā vienu no vēsturiski vissvarīgākajiem mūzikas periodiem. Džeza noskaņām pārklājoties ar 60. un agrīno 70. gadu mūzikas šedevriem, vasaras vakari piederēs Keruaka vārdam un viņa personības iedvesmotiem mūzikas stāstiem."

Džeka Keruaka romāns Ceļā iznāca 1957. gadā un kļuva par bestselleru, tas sludināja personisko brīvību, nepiekāpību un patiesības meklējumus. Tas ir poēzijas, apreibinātas trakulības un jaunības caurstrāvots ceļojums, kurā svin esību, jo Otrā pasaules kara izraisītā trauksme un bailes bija radījušas izjūtu, ka nāve ir tuvāk nekā dzīve. Keruaks stāstīja, ka viņam vajadzēja tikai trīs nedēļas, lai romānu uzrakstītu, bet septiņus gadus, lai to izdzīvotu. Viņam vienmēr paliks 47, jo 1969. gadā nāve uzveica dzīvi. Šogad tiek atzīmēta Džeka Keruaka simtgadi.

Koncertizrāde Keruaka ceļš Dailes dārzā notiks 24., 25. maijā, 1., 3. un 8. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja