Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņems kordiriģents Jānis Gruduls

Latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks 2021 pasniegšanas ceremonijā, kas notiks 5. martā Latgales vēstniecībā Gors, par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts kordiriģents Jānis Gruduls

Jānis Gruduls ir viens no Latgales vīru koru kustības redzamākajiem pārstāvjiem, kordiriģents, pedagogs. Dzimis 1946. gadā Madonas rajona Stirnienes pagastā, 1971. gadā absolvējis Rēzeknes Mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļu un uzsācis pedagoga gaitas Rēzeknes 1. vidusskolā, tās turpinot Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas koledžā. 1991. gadā Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā ieguvis augstākās izglītības diplomu mūzikas specialitātē.

Paralēli pedagoga darbam ir bijis diriģents daudziem koriem Latgalē, ar koru kolektīviem apceļojis daļu Eiropas, bijis virsdiriģents Latgales novada skolu jaunatnes Dziesmu svētkos, Latgales novada Dziesmu svētkos, arī Latgales novada un Latvijas zēnu koru VI salidojumā.

Viens no spilgtākajiem mirkļiem diriģenta karjerā ir Jāņa Grudula veidotā un 20 gadu vadītā vīru kora Olūts uzvara XXII Vispārējo latviešu dziesmu svētku koru karos, kas daudziem bija pārsteigums, atklājums, pat sensācija, taču dziedātājiem un diriģentam – milzīga un labi paveikta darba svētīgs, pelnīts auglis. Šajos svētkos koris saņēma balvu arī par labāko Jāzepa Vītola kordziesmas atskaņojumu.

Kopš 2000. gada Jānis Gruduls ir atgriezies un darbojas dzimtajā Stirnienes pusē, vada Stirnienes garīgās mūzikas kori Reversium, katru gadu ir Aglonas Dievmātes debesīs uzņemšanas svētku diriģents, Latgales draudžu kopkora diriģents pāvesta Franciska vizītes laikā Aglonā.

Vēl aizvien diriģents labprāt sniedz padomu un iedrošinājumu jaunajai mūziķu paaudzei. Septiņdesmit piekto dzīves gadu aizvadījis iksvētdienas dievkalpojumos, mēģinājumos, psalmu dziedājumos, Krustaceļš un Rūgtās sāpes audioierakstos Stirnienes baznīcā, aktīvi sekojis līdzi visiem kultūras dzīves procesiem un joprojām turpina rūpēties par dzīves augstāko vērtību saglabāšanu un vairošanu. Līdz ar pacelto diriģenta Grudula roku, augšā ceļas latgalieši, apzinoties savu piederību Māras zemei un Dievam!

Latgaliešu kultūras gada balva Boņuks pirmo reizi tika pasniegta 2009. gadā. Kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības Gors komanda, sadarbojoties ar biedrību Partitūra

Līdz šim Latgaliešu kultūras gada balvā „Boņuks“ par ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā godināti grāmatizdevējs Jānis Elksnis, dzejnieks un literatūrzinātnieks Osvalds Kravalis, sabiedriskais darbinieks, Latgaliešu rakstniecības muzeja vadītājs Pēteris Locis, dzejnieks, folklorists un sabiedriskais darbinieks Antons Slišāns, radio raidījuma Latgolys vuords veidotājs Broņislavs Spridzāns, etnogrāfiskā ansambļa Rikova ilggadējā vadītāja Janīna Mičule, Atašienes etnogrāfiskā ansambļa Vīraksne vadītāja Valentīna Mičule, kordiriģente Terēze Broka, žurnāliste, žurnāla Katōļu Dzeive redaktore Maruta Latkovska, katoļu prāvests, kultūrvēsturnieks un sabiedriskais darbinieks Alberts Budže, kordiriģenti un pedagogi Antoņina un Vitolds Milaševiči, skolotājs, publicists un literāts Alberts Spoģis, valodniece Lidija Leikuma, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, tēlnieks Indulis Folkmanis un keramiķis Voldemārs Voguls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja