Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ciklā Diagnoze - kino Jevgēņija Paškēviča filma Cilvēka dienas

Turpinot šoruden aizsākto kino vakaru ciklu – latviešu filmu sēriju Diagnoze – kino, 7. novembrī LKA Rīgas Kino muzejā tiks izrādīta Jevgēņija Paškēviča filma Cilvēka dienas (1989). Filma tiks demonstrēta, atzīmējot režisora 65. jubileju, pirms seansa paredzēta tikšanās ar autoru.

Filma Cilvēka dienas (1989) veidota pēc rakstnieka Andreja Bitova darbu motīviem. Tās centrā ir galvenā varoņa – Alekseja Infantjeva iekšējā pasaule – dzīves uztvere, jūtas, sapņi. Notikumi, kas atainoti caur šī tēla dvēseles prizmu, iezīmē ne tikai paša Infantjeva biogrāfijas būtiskos pagriezienus, bet raksturo arī mūsu sabiedrības dzīves svarīgākos mirkļus 1954. - 1955., 1967. un 1988. gadā.

Filma ir radikāli atšķirīga no klasiskā kino tradīcijas un raksturo modernisma iezīmju ienākšanu Latvijas kino. Tā bija savam laikam netipiska filma, kura neiekļāvās un arī neguva viennozīmīgu kolēģu atbalstu Rīgas kinostudijā. Filmā īpaša nozīme operatora Dāvja Sīmaņa sen. rokrakstam, jo Cilvēka dienas ir izteikti vizuāls darbs. Kā filmas tapšanas laikā to raksturoja D. Sīmanis sen.: "Grūti formulēt, par ko būs šis "nestāsts". Bet tam noteikti jābūt kino – netradicionālam, bez groda sižeta –, kurā svarīgākais ir nevis "kas notiek", bet "kā notiek"."

1990. gadu sākumā filma tikusi izrādīta daudzos starptautiskos kinofestivālos un skatēs, tostarp Panorāmas sadaļā Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā, Sietlas kinofestivālā ASV, Hārvardas kinoarhīvā u.c.

Jevgēņijs Paškēvičs (1948) ir viens no īpašākajiem savas paaudzes kinorežisoriem. Kaut nedaudzu filmu autors, kino vidē pazīstams ar principialitāti un nepiekāpību, spējīgs strādāt gadiem un realizēt savu ideju tā, kā iecerējis, nevis tā, kā apstākļi spiež vai ļauj. Darbu Rīgas kinostudijā uzsāk 1969. gadā, sākumā kā režisora asistents, vēlāk – kā dokumentālo un spēlfilmu scenārists un režisors. Pirmo dokumentālo filmu Bezdelīgas skrējiens (1973) uzņem kopā ar operatoru Juri Podnieku. Ar laiku par latviešu dokumentālā kino klasiku kļuvusi filma Garā diena (1981), kuru savulaik neakceptēja Rīgas kinostudijas vadība. Paškēviča grandiozākais un ambiciozākais projekts, filma Golfa straume zem ledus kalna (2012) tapa 12 gadu periodā sešās dažādās valstīs. Filma saņēma balvu kā Labākā spēlfilma 25. nacionālajā kinofestivālā Lielais Kristaps, tika demonstrēta nozīmīgos starptautiskos kinofestivālos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja