Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Daudzviet Latvijā notiks gadskārtējā Zinātnieku nakts

Piektdien, 25.septembrī, Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Rēzeknē un Ventspilī notiks gadskārtējā Zinātnieku nakts

Viens no interesantākajiem Zinātnieku nakts pasākumiem būs teatralizēts uzvedums Laika mašīna. Mistēriskā performance, kas risināsies Latvijas Universitātes (LU) Mazajā aulā. Projekta idejas autore vēsturniece un LU asociētā profesore Vita Zelča stāsta, ka Universitāte šogad nolēmusi izcelt savu 90 gadu jubileju, kas tiek svinēta tieši šajās dienās. "Manuprāt, Universitāte ir kā spoža zvaigzne pie Latvijas intelekta debesīm, tādēļ mūsu projekts lieliski iederas šāgada Zinātnieku nakts tēmā Cilvēks un kosmoss," uzskata V.Zelča. Uzveduma pamatā ir nule kā dienasgaismu ieraudzījusī grāmata Latvijas Universitāte 90: Dzīve. Materiālus tai vākuši nevis vēsturnieki un zinātnieki, bet gan LU Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju studijas nodaļas maģistranti un doktoranti, līdz ar to grāmatu varot dēvēt nevis par oficiālu sausu pētījumu, bet gan dzīvu stāstu apkopojumu, kas balstīts uz vēsturiskiem faktiem. Tāds būs arī piektdienas vakara uzvedums — versija par to, kā uz spilgtākajiem notikumiem Universitātes dzīvē un vēsturē varētu būt raudzījušies tā laika LU darbinieki, studenti un citas viņiem pietuvinātas personas.

Uzvedumā, kas risināsies vēsturiskā telpā — Mazajā aulā jeb Vecajā svinību zālē, skatītāju acu priekšā tiks rekonstruēta Universitātes atklāšanas svinīgā ceremonija, kurā vēsturisko svinīgo runu teiks LR pirmais izglītības ministrs Kārlis Kasparsons (viņu atveidos Mārtiņš Kaprāns) un LU pirmais pagaidu prorektors un rektora amata izpildītājs Eižens Laube (Didzis Bērziņš). Būs sastopami arī citi spilgti tēli — to skaitā studente Elza Žiglevica, kura gāja bojā kaujā bermontiādes laikā, dzejniece Austra Skujiņa u.c. "Visus vakara apmeklētājus iesēdināsim Laika mašīnā, nevienam neļaujot palikt pasīva skatītāja pozā!" sola projekta autore. "Universitātes muzejā saglabājies svinīgā pasākuma scenārijs, tāpēc ir zināms, kas un kā notika. Diemžēl nav saglabājusies neviena pasākuma fotogrāfija, tādēļ mums nāksies improvizēt. Varbūt ir labi, ka nav uzlikti stingri rāmji," spriež V.Zelča.

Starp citu, Universitātē netrūks arī citu aktivitāšu: pagrabstāvā iekārtotajā Zinātnieku kafejnīcā risināsies diskusija par izdzīvošanu. Būs iespēja uzkāpt arī Astronomijas tornī, lai pavērtos īstajās zvaigznēs un, ja paveiksies, apmeklēt arī leģendāro studentu karceri.

Ieeja šajā un visos citos Zinātnieku nakts pasākumos — bez maksas! 25.septembrī plašākai sabiedrībai būs atvērti zinātniskie institūti, atsevišķas augstskolu fakultātes, kur interesenti varēs piedalīties zinātniskos eksperimentos, vērot zvaigznes, iesaistīties diskusijās un uz brīdi iejusties zinātnieka ādā. Sīkāk — www.lza.lv/zinatniekunakts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja