Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dziļāk un nopietnāk par skaistām puķēm. Šogad Ladyfest – lekcijas, diskusijas, DJ darbnīca, māksla, dzeja

Gluži par Starptautiskās Sieviešu dienas transformāciju pasākumu Ladyfest Riga, kas kļuvis tradicionāls un no 7. līdz 13. martam Kaņepes Kultūras centrā un citviet Rīgā notiks jau ceturto gadu, gan nevarētu nosaukt, bet tā norises laiks – 8. marta tuvus – liek par to domāt.

Mainās laiki, arī problēmas un aktivitātes, bet mērķis ir viens – runāt par sievietēm aktuālajiem jautājumiem, svinēt sieviešu sasniegumus mākslā un kultūrā, iedrošināt un rosināt darboties.

"Bija laiks, kad 8. marts nozīmēja puķes," saka Ladyfest Riga kuratore Ilze Klimaševska. "Bet mūsu pasākumam ir dziļāka un nopietnāka jēga. Latvijā ir tik daudz sieviešu, kurām ir panākumi mākslā, kultūrā, politikā, biznesā. Jebkurā jomā! Festivāls ir iespēja koncentrēti runāt par to." Karojošo feminismu kā kustību gan pasākuma organizatori nepiesauc, un par šovu šajā sakarā absolūti negribas domāt. "Katru gadu formāts mazliet tiek mainīts. Kurš gan varēja iedomāties, ka pērn festivāls risināsies datora ekrānā, Zoom," atgādina I. Klimaševska.

Būtiska festivāla sastāvdaļa arī šogad ir lekcijas. Feminisma teorētiķe, mākslas kritiķe Jana Kukaine 10. martā lasīs lekciju Sievietes laime Latvijas laikmetīgajā mākslā. Vēsturnieces Zanes Rozītes lekcija Sieviete un augstākā izglītība starpkaru Latvijā: starp iespējām un aizspriedumiem un literatūrzinātnieces Evas Eglājas-Kristsones lekcija 1922.gads Latvijā: skatīts sievietes acīm plānotas 11. martā.

"Festivāla ceturtais gads liecina, ka pasākums ir vajadzīgs. Palēnām izkristalizējas arī apmeklētāju loks. Prieks, ka vecuma amplitūda ir ļoti plaša – nāk māmiņas ar bērniem, arī kundzes gados. Šogad pasākumi būs klātienē, bet lielākā daļa no tiem skatāmi arī tiešraidēs Ladyfest Riga un Kaņepes Kultūras centra Facebook lapās, kā arī pēc tam ierakstos," stāsta kuratore.

Festivāls ir platforma arī māksliniecēm, dzejniecēm. Vakar viņas atklāja festivālu īpašā Dzejas vakarā. 8. martā Dirty Deal Teatro gaidāms Sieviešu stendaps, kurā uzstāsies Aiva Birbele, Džemma Sudraba, Lydia, Alise Zariņa, Katrīna Rudzīte, Laura Šinka un Inga Gaile. 9. martā notiks komiķes Džemmas Sudrabas podkāsta ieraksts – pie viņas viesosies rakstniece Anna Auziņa, kas nesen sašūpoja Latvijas literatūras vidi ar atklātu grāmatu Mājoklis, kurā stāsta par jaunas sievietes pieaugšanu un seksualitāti.

Citu gadu festivālā bija vairāk dažādu meistarklašu, bet šogad 12. martā notiks diskžokeju prasmju darbnīca, ko vadīs Ance Pudāne (DJ Levi) – tā paredzēta interesentēm bez iepriekšējām zināšanām, kuras vēlētos ielauzties dīdžejošanas laukā, kur pašlaik sieviešu ir ļoti maz.

Festivālu 13. martā noslēgs LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka ar diskusiju LGBT ģimeņu izaicinājumi Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja