Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

ES žūrija iesaka Rīgai un Ūmeo piešķirt 1,5 miljonus eiro vērto Melinas Merkuri balvu

Eiropas žūrija, kas novēro Rīgas un Ūmeo gatavošanos 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem, nolēmusi abas pilsētas izvirzīt Melinas Merkuri balvai, ko piešķir Eiropas Komisija (EK).

Balvas vērtība ir 1,5 miljoni eiro (1,05 miljoni latu) katrai pilsētai, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

"Esmu gandarīta par abu pilsētu rūpīgo gatavošanos. Eiropas kultūras galvaspilsētu iniciatīva ir viena no veiksmīgākajām ES ieviestajām programmām. Vairāk nekā 25 gadus tā ir veidojusi darbvietas, palīdzējusi atdzimt pilsētām, sekmējusi tūrismu un gādājusi par attiecīgo pilsētu ilgtermiņa attīstību. Novēlu abām 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētām vislabākos panākumus, beidzot sagatavošanās posmu un sākot nākamo gadu, par kura lielisko izdošanos esmu pilnīgi droša," saka izglītības, kultūras, multilingvālisma un jaunatnes komisāre Andrulla Vasiliu.

Rīgu un Ūmeo, līdzīgi kā visas pārējās pilsētas, kas izpelnījušās Eiropas kultūras galvaspilsētas godu, vērtē konsultatīva novērotāju žūrija, kas raugās, lai pilsētu sagatavotā programma atbilstu prominentā titula līmenim un lai pilsētas izpildītu saistības, ko tās uzņēmušās vēl pirms oficiālās titula piešķiršanas.

Gada kultūras programmā jābūt izteikti redzamam Eiropas aspektam, kas atspoguļojas izraudzītajā tematikā un ko apliecina citu valstu mākslinieku un kultūras darbinieku piedalīšanās. Pilsētām arīdzan jānodrošina, lai pasākumi būtu saistoši publikai un lai tiem būtu paliekoša ietekme, kas sekmētu pilsētas ilgtermiņa attīstību kultūras un sociālajā jomā.

Otrā un pēdējā 2014. gada kultūras galvaspilsētu novērotāju sanāksme notika aprīlī Briselē. Žūrija savā ziņojumā pauž gandarījumu par pilsētu sagatavošanās darbiem un iesaka Eiropas Komisijai piešķirt abām pilsētām Melinas Merkuri balvu. Tā nosaukta kādreizējās Grieķijas kultūras ministres vārdā, kura 1985. gadā nāca klajā ar ieceri par Eiropas kultūras galvaspilsētām.

Pēc Rīgas un Ūmeo 2014. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētu stafeti 2015. gadā pārņems Monsa Beļģijā un Plzeņa Čehijā, 2016. gadā - Donostija Sansebastjana Spānijā un Vroclava Polijā, 2017. gadā Pafa Kiprā un Orhūsa Dānijā, bet 2018. gadā Valleta Maltā. Par 2018.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu izraudzīsies vēl kādu pilsētu no Nīderlandes.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja