Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Filosofs Arnis Rītups un mākslas zinātnieks Mihails Kaziņiks diskutēs par tematu Kā skan doma?

Piektdien, 3. martā, plkst. 19.00 restorānā Laivas Jūrmalā notiks kārtējā tikšanās publisko dialogu sērijā Filosofija uz ūdens. Diskusijā piedalīsies filosofs, publicists, žurnāla Rīgas Laiks izdevējs Arnis Rītups un mūziķis, skolotājs, Nobela koncerta eksperts Mihails Kaziņiks. Viņi apspriedīs tematu Kā skan doma? un atklās vārdos un notīs apslēptās zīmes.

Pasākums turpina publisko diskusiju Filosofija uz ūdens, kura sākās ar tikšanos ar populārajiem filosofiem, Latvijas intelektuālā žurnāla Rīgas Laiks izdevējiem Arni Rītupu un Uldi Tīronu. Projekta ietvaros jau notikušas tikšanās ar rakstnieku Dmitriju Gluhovski, senās kņazu dzimtas pēcteci Mihailu Goļicinu un aktieri Artūru Smoļjaņinovu.

Antīkajās ģimnāzijās mūzika un filosofija bija svarīgākie priekšmeti – ko zināja senās sabiedrības un ko mēs esam aizmirsuši? Vai akordus un skaņas var pārlikt vārdos? Un otrādi – vai ar mūziku var izteikt dažādus jēdzienus? Dialoga dalībnieki apskatīs tēmu no dažādiem aspektiem – filosofijas, psiholoģijas, semantikas un semiotikas. Abi runātāji ir brīnišķīgi oratori, un viņiem piemīt spēja runāt par sarežģīto vienkārši un ar humoru.

Kā skan doma? "Pirmkārt, svarīga doma ir muzikāla," ir pārliecināts Mihails Kaziņiks. "Visi zina, ka Bībelē ir rakstīts: "Vispirms bija Vārds. Un Vārds bija Dievam. Un Vārds bija Dievs." Taču oriģinālā ir rakstīts: "Vispirms bija "logos". Bet "logos" – tā ir struktūra, saskaņa. Proti, mūzika ir harmonija, akordu un virstoņu sistēma. Tas ir visa sākums. Sākumā bija "logos". Bet tagad? Haoss, kakofonija, iznīcība? Bahs savā tokātā Re minorā ģeniāli parādīja, kā harmonisko Logosu nomaina Lielais sprādziens (Bahs iesaista visas ērģeles) – Haoss. Taču Baham pēc tam Logoss tomēr uzvar Haosu."

Arnis Rītups gandrīz divdesmit gadus mācījās teoloģiju, klasiskās valodas, kino teoriju un filosofiju LU, Upsalas universitātē (Zviedrija), Vestminsteras Universitātē (Lielbritānija), Lēvenas Katoļu universitātē (Beļģija); filosofijas zinātņu doktors, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors; tāpat pasniedzis arī LU, Lēvenē un Stokholmas ekonomikas skolā Rīgā; tulkojis Dekartu, Gregoru no Nazianzas, specializējies vēlīno antīko laiku komentāros par Aristoteli. Kopš 2010. gada žurnāla Rīgas Laiks līdzizdevējs.

Mūziķis, mākslas zinātnieks un skolotājs Mihails Kaziņiks kopš 1991. gada dzīvo Zviedrijā. Rīgā viņš jau 13 gadu piedalās Kaziņika dienās un ir konkursa Uzlecošās zvaigznes patrons. Mihails Kaziņiks regulāri lasa lekcijas, kurās emocionāli un pat nesagatavotiem klausītājiem saprotami stāsta par klasisko mūziku, literatūru un mākslu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja