Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Foto: Eiropas kultūras galvaspilsētā Tartu 10 000 igauņu un pilsētas viesu vienojas simboliskā skūpstā

Pagājušajā nedēļas nogalē Tartu, Eiropas kultūras galvaspilsētā 2024, ar vērienīgu koncertuzvedumu Kissing Tartu un kopīgu skūpstu atklāta vasaras pasākumu sezona. Atzīmējot Igaunijas dalības Eirovīzijas dziesmu konkursā 30. gadadienu, 10 000 igauņu un pilsētas viesu vienojās simboliskā skūpstā.

Pirmoreiz Tartu vēsturē koncertuzveduma skatuve ieskāva pilsētas rātslaukuma slaveno skulptūru Studentu skūpsts. Kissing Tartu koncertā uzstājās iemīļoti Eirovīzijas dalībnieki no Igaunijas un 2014. gada konkursa uzvarētāja Končita Vursta, kura izpildīja dziesmu Rise Like a Phoenix.

Tartu 2024 radošā direktore Kati Torpa (Kati Torp) uzsver, ka koncertuzveduma galvenā tēma bija atvērtība, cilvēcība un cieņa: "Koncerta laikā izjutām emocijas, kas līdzvērtīgas Igaunijas dziesmu svētkos piedzīvotajam – vēsie un atturīgie igauņi ļāvās emocijām un kopīgiem apskāvieniem un skūpstiem. Ar simbolisko skūpstu mēs vēlējāmies parādīt, ka iestājamies par laipnību un savstarpējām rūpēm par visiem cilvēkiem, neskatoties uz tautību, rasi, vecumu, dzimumu un pasaules uzskatiem, gan tepat, Tartu un Igaunijā, gan visā pasaulē."

Koncertuzvedumā Kissing Tartu izskanēja zināmi un jau iemīļoti Igaunijas un Eirovīzijas skaņdarbi, kas stāsta par Tartu, Igauniju un Eiropu. Koncerta mākslinieku vidū bija Končita Vursta (Conchita Wurst), Victor Crone, Liisi Koikson, Lenna Kuurmaa, Koit Toome, Hanna-Liina Võsa, Jaanika Sillamaa, Ivo Linna, Maarja-Liis Ilus, Ott Lepland, Laura Põldvere, Elina Netšajeva, Birgit Sarrap, Getter Jaani, Elina Born, Robin Juhkental, Alika Milova, Uku Suviste, Juhan Uppin un Stig Rästa. Koncertuzveduma muzikālais režisors Siim Aimla, horeogrāfe Alice Alexandridi.

Kissing Tartu atklāja Eiropas kultūras galvaspilsētas vasaras programmu, kurā iekļauti koncerti, diskusijas, ballītes, performances, izstādes un citi notikumi. Drīzumā gaidām vairāki lieli Tartu 2024 notikumi: Stinga koncerts My Song 10. jūnijā, Chœur de l'Orchestre de Paris koncerts 15. jūnijā, kura laikā klausītāji dzirdēs Veljo Tormisa (Veljo Tormis) cikla Aizmirstās tautas trīs daļas: Ižoru epopeja, Votu kāzu dziesmas un Ingru vakari, Tartu 2024 Dziesmu un deju svētki un citi.

Plašāk ar Tartu 2024 programmu iespējams iepazīties šeit.

Tartu 2024 ir šī gada lielākais notikums Igaunijā – tā organizēšanā ir iesaistīta ceturtā daļa valsts iedzīvotāju. Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas mākslinieciskā koncepcija un vadmotīvs ir “Izdzīvošanas mākslas” (Arts of Survival). Tās ir zināšanas, prasmes un vērtības, kas palīdzēs dzīvot labāk nākotnē, ar fokusu uz ilgtspēju, kopradi, vietējo unikalitāti, zinātni un tehnoloģijām. Programmas ietvaros Tartu un Dienvidigaunijā gada laikā notiks vairāk nekā 1000 pasākumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja