Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Izstādē godina slaveno Minox fotoaparātu

No 25. janvāra Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs skatāma izstāde Pasaule ar Minox. Riga, kas veidota sadarbībā ar Latvijas Dizaineru savienību, portālu Diena.lv informēja muzejā. Minox ir fotoaparāts, kurš nav zaudējis savu popularitāti līdz pat mūsdienām, sākot arVEF Minox Rīga modeli un līdz pat vēlāk ražotajiem modeļiem. Šis fotoaparāts ir iecienīts ne tikai fotogrāfu vidū, bet sava nelielā izmēra dēļ arī plaši iecienīts atribūts spiegu filmās.

Izstādē var iepazīties ar muzeja krājumā esošajiem materiāliem par fotoaparāta Minox ražošanu un attīstību, kā arī aplūkot vairāku fotogrāfu-amatieru darbus, kas uzņemti ar dažādu veidu Minox fotoaparātiem. Tie ir dažādu vecumu pārstāvji, kas nāk no dažādām valstīm: Deniss Anaņjevs (Krievija), Ēriks Tibels (Francija), Žuljans Tanase (Rumānija), Luišs Karvaļu (Francija), Imants Parādnieks (Latvija), Volha Saviča (Baltkrievija), Genadijs Smirnovs (Krievija), Maksims Aļošins (Krievija), Ādolfs Irbīte (Latvija). Šos autorus vieno aizraušanās ar Minox kamerām, daži no tiem ir profesionāli fotogrāfi, kuriem ir savas fotolaboratorijas un fotoaparātu kolekcijas, bet citiem fotokamera ir līdzi tikai ceļojumu laikā un atpūtas brīžos.

Fotoaparāta Minox izgudrotājs Valters Caps dzimis 1905. gada 4. septembrī Rīgā tirgotāja ģimenē.

Bērnībā Valteram bija vāja veselība, tādēļ skolu viņš apmeklēja maz, bet viņš bija autodidakts ar izcilu konstruktora talantu. 1921. gadā Caps ar ģimeni pārvācās uz Tallinu, kur viņš uzsāka darba gaitas.

1922. gadā viņš sāka strādāt Tallinas labākajā mākslas foto darbnīcā pie Valtera Lemberga. Valters apsprieda savu sapni par fotoaparātu, ko cilvēks viegli varētu nēsāt sev līdzi, ar savu draugu Rihardu Jirgenu. 1932. gadā tika izveidots kopuzņēmums, kurā Caps apņēmās ieguldīt idejas, bet Jirgens – naudas līdzekļus.

Četru gadu laikā tika radīts unikāla fotoaparāta prototips Ur-Minox. Sākotnēji tika plānots ražot fotokameru Igaunijā, bet tur neatradās neviens uzņēmums, kurš būtu spējīgs izpildīt šādu projektu. Potenciālie ražotāji tika meklēti citur. Pēc Agfa atteikuma Jirgens potenciālos ražotājus meklēja Latvijā, 1936. gada 6. oktobrī tika noslēgts sadarbības līgums ar Valsts elektrotehniskās fabrikas (VEF) vadību.

1938. gada oktobrī Kārlim Ulmanim tiek pasniegts pirmais VEF ražotais Minox fotoaparāts. Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā VEF turpināja ražot Minox fotoaparātus. Fotoaparāta ražošana tika pārtraukta nacistiskās Vācijas okupācijas laikā. Kopumā laika posmā no 1938. līdz 1943. gadam izgatavoti aptuveni 17 500 fotoaparātu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja