Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Foto: Rīgas cirkā atklāj atjaunoto arēnu

Rīgas cirka pirmais darbības gads rekonstruētajā ēkā būs veltīts dažādiem saimnieciskiem darbiem, tai skaitā tribīņu iekārtošanai, arēnas atklāšanas pasākumā pauda SIA Rīgas cirks valdes locekle Māra Pāvula.

Viņa uzsvēra, ka, apvienojot vēsturisko ar mūsdienīgo, ir izdevies cirku pārvērst par multikulturālu telpu. Nākotnē Pāvula cerot Rīgas cirkā redzēt melnās kastes izrādes un jauno cirku mākslinieku paaudzes šovus.

Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš norādīja, ka sadalījums starp moderno un kultūras mantojumu ir neīsts, jo viss jaunais agrāk vai vēlāk kļūst par kultūras mantojumu. To viņš attiecināja arī uz Rīgas cirka ēkas atjaunošanu, jo pašlaik kultūras mantojuma ēka tiek pārveidota jaunā izskatā.

Zariņš norādīja, ka Rīgas cirka ēkas atjaunošana ir viens no garā projektu saraksta, ko KM ir izdevies īstenot, bet tas nenozīmējot, ka ēka ir pabeigta. Zariņš atgādināja, ka vēl ir nepieciešams iekārtot Rīgas cirka ēku un atjaunot cirka kolektīvu, kas, pēc Zariņa domām, pēdējos gadus ir vadījis sava veida trimdā.

Arhitektu biroja NRJA pārstāvis Uldis Lukševics atgādināja par Rīgas cirka vēsturi, norādot, ka cirka dibinātājs un ēkas būvnieks Alberts Salamonskis pats bija cirka mākslinieks. Tādēļ Salamonskis cirka ēku būvējis "ar cirka cienīgiem paņēmieniem", būvdarbos izmantojot dažādus nestandarta risinājumus. Arhitektu birojs izvēlējies turpināt Salamonska netradicionālo pieeju.

Arhitektu birojs ir uzbūvējis pilnkoka kupolu, kas nodrošina ne tikai konstruktīvās, bet arī dinamiskās slodzes, ko paredz cirka mākslinieku uzstāšanās dažādie scenāriji.

Būvuzņēmēja PS Aidaco group pārstāvis Valdis Koks norādīja, ka tieši kupola konstrukcija bija lielākais izaicinājums, kas rezultātā esot unikāls darbs.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers minēja, ka renovētā arēna dod iespēju uz Latviju atvest tehniski sarežģītas izrādes, kas citādi nebūtu parādāmas. Vienlaikus viņš atzina, ka 2023.gada sezona ir uzskatāma par iesildīšanās sezonu. "Kamēr vēl nebūs tribīņu un arēna nebūs pilnībā iekārtota, tiks aicinātas izrādes, kuras pielāgojamas esošajai situācijai," sacīja Ķibers.

Decembra vidū Rīgas cirkā atsāksies dažādi kultūras pasākumi. Decembrī un janvārī cirks un teātra trupas Kvadrifrons aicina uz Ziemassvētku eglīti visai ģimenei.

Savukārt 2023. gada pavasarī Rīgas cirkā gaidāmas pirmās cirka viesizrādes. No 9. marta dažas dienas cirkā uzstāsies pasaulē pazīstamais žonglieris Vess Pedens ar amerikāņu kalniņu iedvesmoto izrādi Rollercoaster, kas ieturēta ultramodernā panku un popkultūras estētikā. Milzīgu piepūšamu struktūru ieskauts un elektriskās mūzikas pavadījumā mākslinieks izpilda oriģinālžonglēšanas trikus.

No 30. marta līdz 1. aprīlim Rīgā viesosies Familiar faces izrāde Surface, bet no 20. aprīļa līdz 22. aprīlim cirka arēnā būs skatāma Francijas apvienības Cirkvost provokatīva, kultūrkodiem un mitoloģiskām atsaucēm piepildīta izrāde A-Tripik.

Savukārt maijā cirkā būs skatāma Latvijas un Norvēģijas cirka mākslinieku kopprojekta Cirks klimatam izrāde, kas tapusi kā rezultāts tāda paša nosaukuma mākslas aktīvisma projektam, kurā vairāk nekā gada garumā iesaistījušies jaunieši no visas Latvijas.

Jau rakstīts, ka novembra sākumā ekspluatācijā nodota Rīgas cirka vēsturiskā ēka Merķeļa ielā 4, Rīgā.

Kā informēja Rīgas cirka pārstāve Zane Volkinšteine, no arhitektu biroja NRJA izstrādātā cirka pārbūves projekta ir veikta būvdarbu pirmā kārta, kuras galvenais uzdevums bija ēkas energoefektivitātes celšana. Pārbūves laikā arī uzlabota ēkas integrācija pilsētvidē.

Laikā no 2021. gada maija līdz 2022. gadam būvuzņēmējs Aidaco Group veica energoefektivitātes uzlabošanas darbus. Virs vēsturiskās kupola metāla konstrukcijas ārtelpas virzienā izbūvēta jauna kupola konstrukcija no pašnesošiem, vairāku slāņu masīvkoka paneļiem, nesošo balstu un pamatu sistēma, ieklāts jauns jumta segums un atjaunota nokrišņu ūdens ārējās sistēma, izbūvētas jaunas inženierkomunikācijas, veikta fasādes siltināšana un pagalma pārbūve.

Arhitektu biroja NRJA izstrādātais cirka ēkas rekonstrukcijas projekts nākotnē paredz vēl arī citus darbus, kas ietver teritorijas labiekārtošanu un cirka skolas ēkas izbūvi. Fasādes atjaunošanas darbus, tostarp vēsturisko kāpņu atjaunošanas darbus, plānots veikt nākamajās kārtās.

Ēkas nodošana pasūtītājam paredzēta tuvākā mēneša laikā. Jau no decembra vidus arēna būs gatava uzņemt skatītājus, taču arēnas labiekārtošana, kas ietver tribīņu, gaismas un skaņas sistēmu ierīkošanu, paredzēts pabeigt līdz 2023. gada nogalei.

Projektu īstenoja būvuzņēmējs Aidaco Group, būvuzraugs SIA CMB, projektēšanu un autoruzraudzību veica arhitektu birojs NRJA. Kopējās projekta pirmās kārtas investīcijas sasniedz aptuveni 5,5 miljoni eiro, Eiropas Savienības fondu līdzfinansētā projekta attiecināmās izmaksas noteiktas 2,9 miljonu eiro apmērā, no tām plānotais Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsta apmērs ir 2,5 miljoni eiro jeb 85% no projekta attiecināmajām izmaksām, savukārt valsts budžeta līdzfinansējums - 447 132 eiro apmērā jeb 15% no projekta attiecināmajām izmaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja