Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Izcilības balvu kultūrā saņem Antoņenko, Nords un Žaņa Lipkes memoriāls

Par pirmajiem Izcilības balvas kultūrā laureātiem kļuvuši tenors Aleksandrs Antoņenko, kinorežisors Jānis Nords un Žaņa Lipkes memoriāls, informēja Kultūras ministrijas pārstāve Dagnija Grīnfelde.

Balvas saņēmējus izvirzījusi Nacionālā kultūras padome no divdesmit sešiem balvai pieteiktajiem pretendentiem.

Izcilības balva kultūrā tiks pasniegta īpašā ceremonijā 22. decembrī Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā Zirgu pasts. Laureātu godināšanu ik gadus plānots rīkot sadarbībā ar kādu no Latvijas kultūras augstskolām, šogad – ar Latvijas Kultūras akadēmiju. 

"Esmu gandarīta, ka beidzot Latvijas izcilos sasniegumus starptautiskā mērogā varam novērtēt ar īpašu balvu. Un sevišķs prieks man ir par to, ka mūsu izcilie sasniegumi mērāmi vairākos desmitos – katrs ar savu spilgtu, neatkārtojamu ieguldījumu Latvijas un pasaules kultūrtelpā," pauž kultūras ministre Dace Melbārde. 

Vienam no pasaulē pieprasītākajiem tenoriem Aleksandram Antoņenko balva piešķirta par iegūto prestižo starptautisko Jusi Bjerlinga balvu un izcilo māksliniecisko darbību gan Latvijā, gan slavenākajos pasaules opernamos, kā arī par sadarbību ar izcilākajiem pasaules un Latvijas diriģentiem, režisoriem un solistiem, spodrinot Latvijas vārdu pasaulē. 

Žaņa Lipkes memoriālam balva piešķirta par nominācijām Eiropas Padomes Muzeju balvai 2014. gadā un izcilo starptautisko atzinību – Eiropas Muzeju foruma Keneta Hadsona balvu, ko piešķir par neparastiem, drosmīgiem un vienlaikus pretrunīgiem sasniegumiem, kas izaicina ierastos priekšstatus par muzeju lomu sabiedrībā. 

Režisoram Jānim Nordam balva piešķirta par filmu Mammu, es tevi mīlu, kas 2013. gadā saņēmusi Žūrijas balvu Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā, kā arī 2013. un 2014. gadā guvusi balvas un piedalījusies vairāk nekā 80 starptautiskos kinofestivālos visā pasaulē, veicinot Latvijas kino starptautisko rezonansi un pozitīvas publicitātes veidošanu. 

Izcilības balva kultūrā iedibināta pēc kultūras ministres Daces Melbārdes aicinājuma, Latvijas Radošo savienību padomes iniciatīvas un ar Nacionālās kultūras padomes atbalstu. Katru gadu plānots piešķirt ne vairāk kā trīs Izcilības balvas kultūrā, izvērtējot sasnieguma un veikuma nozīmību un rezonansi starptautiskā un nacionālā kontekstā, pienesumu kultūrtelpai un ietekmi uz kultūras procesu attīstību Latvijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja