Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kara muzejā tiks atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija par Pirmo pasaules karu

2017. gada 11. janvārī Latvijas Kara muzejā tiks atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija Latvijas iedzīvotāji Pirmajā pasaules karā, informēja muzeja pārstāvis Mārtiņš Mitenbergs

Latvijas Kara muzeja ekspozīcija būs Latvijā visplašākais sabiedrībai pieejamais vēstures stāsts par Pirmo pasaules karu, kas veidots no 1230 vēstures liecībām.

Ekspozīcija Latvijas iedzīvotāji Pirmajā pasaules karā tiek atklāta laikā, kad visā pasaulē piemin Pirmā pasaules kara notikumus. Janvārī aprit 100 gadi kopš Ziemassvētku kaujām – lielākās militārās operācijas Latvijas teritorijā Pirmā pasaules kara laikā.  

Ekspozīcija sastāv no diviem tematiskiem blokiem. Pirmā daļa veltīta Pirmā pasaules kara notikumiem Eiropā un Latvijā, savukārt otrā – politiskajām un militārajām pārmaiņām 1917. gadā, kas iesaistīja latviešu strēlniekus Pilsoņu karā Krievijā. 

Nozīmīga ekspozīcijas daļa atvēlēta arī  civiliedzīvotāju, latviešu strēlnieku atgriešanās procesam no Krievijas un karagūstekņu nometnēm. Ekspozīcijas hronoloģiskais rāmis aptver laika posmu no 1914. -1922.gadam.

Bet ekspozīcijas centrālā vieta  veltīta latviešu strēlniekiem, viņu kaujas gaitām un sadzīvei, paralēli atspoguļojot arī pretinieku. 

Jaunā ekspozīcija būs vislielākais pieejamais publiskais krājums par Pirmo pasaules karu Latvijā, kurā varēs aplūkot 1231 eksponātus - 95 ieročus, 11 plakātus, 42 atklātnes, 384 priekšmetus, 131 dokumentu un 568 fotogrāfijas.

Ekspozīcijas vizuālā risinājumam autori dizaina birojs H2E izmantojuši stihisku kara frontes vidi, kurā galvenais objekts ir munīcijas kastes. Ekspozīcijas dizains veidots tā, lai apmeklētājam pastarpināti rastos sajūta, ka viņš atrodas armijas arsenālā, un viss, kas atrodas telpā, var atkal "sākt kalpot" karam.

Īpaši uzsverams ir fakts, ka pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē  visā ekspozīcijā tiek izmantots "neredzamais" stikls, jeb Artglass. To neredzamu padara no abām pusēm vairākas reizes pārklāta metāla oksīdu kārtiņa, kuras biezums ir salīdzināms ar vienu piecsimto daļu no cilvēka mata biezuma. 

Ekspozīcijas autori ir Latvijas Kara muzeja Pirmā pasaules kara vēstures pētnieki Ilze Krīgere un Klāvs Zariņš.

Apmeklētāji ekspozīciju varēs aplūkot sākot ar 2017. gada 12. janvāri.

Jaunizveidotajā ekspozīcijā ieeja būs bez maksas un turpmāk to varēs apmeklēt katru dienu. Lai ekspozīcija būtu saprotama gan Latvijas iedzīvotājiem, gan ārzemju apmeklētājiem, tās saturs tulkots angļu valodā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja