Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

KDi iesaka: Serenādes filosofiskie dialogi

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

Piektdien, 25. septembrī, Lielajā ģildē kamerorķestris Sinfonietta Rīga diriģenta Normunda Šnē vadībā sāks savu 15. sezonu. Goda vieta koncerta programmā ierādīta šī gada jubilāram Ludvigam van Bēthovenam – skanēs Ceturtā simfonija un uvertīra dziesmuspēlei Karalis Stefans. "Vienmēr ir gribējies ticēt, ka ikkatrs Bēthovena simfonijas izpildījums Vīnē šo simfoniju rašanās laikā ir bijusi īsta revolūcija. Man šķiet, ka ar šādu domu šie darbi ir jāspēlē arī šodien – ka tā ir pirmā reize, ka tā ir atklāsme, ka šīs idejas vēl nekad nav skārušas pasaules prātus," uzsver Normunds Šnē. Vakara solists būs beļģu vijolnieks Marks Buškovs: viņa sniegumu varēs novērtēt Leonarda Bernsteina Serenādes filosofiskajos dialogos. Šis darbs vijolei, stīgām un sitaminstrumentiem ir tapis pēc Platona Dzīru motīviem.

Sinfonietta Rīga
Lielajā ģildē 25.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 15–30

***

Režisors Toms Treinis Nacionālajā teātrī iestudējis jaunā dramaturga Artūra Jankovska lugu Oligarhs. Jauneklis Oskars Kaktiņš vēlas glābt Latviju, novācot uzņēmēju Aināru Krūmiņu. Lai īstenotu savu plānu, Oskars nogaida izdevīgu brīdi kādas biroju ēkas liftā, bet Krūmiņš nav ar pliku roku ņemams... Luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem. Darba autori cenšas noskaidrot, kur sākas tieksme sodīt un kur – vēlme piedot. Lomās – Normunds Laizāns un Igors Šelegovskis.

Oligarhs
Nacionālā teātra Aktieru zālē 24., 25.IX plkst. 18.30, 3.X plkst. 13 un 18.30, 4.X plkst. 13
Biļetes pārdotas

***

Nedēļas nogalē Liepājas koncertzālē Lielais dzintars notiks sestais festivāls Liepājas mākslas forums. Tēma ir Ne – noteiktība. Programmā – mūzika, kino, māksla, teātris, dzejas diskotēka, radošā darbnīca u. c. Daži pasākumi būs pieejami bez maksas.

Liepājas mākslas forums
Liepājas koncertzālē Lielais dzintars 25.–27.IX
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–15

***

Ceturtdien, 24. septembrī, ar titullomu komponista Jura Karlsona un horeogrāfa Aivara Leimaņa baletā Antonija #Silmači spožā dejotāja Viktorija Jansone atvadīsies no aktīvajām skatuves gaitām. Darbu Latvijas Nacionālajā baletā (LNB) viņa turpinās kā repetitore. Viktorija Jansone ir LNB soliste kopš 1998. gada. Latvijā un ārzemēs viņa ir izcili atveidojusi galvenās lomas gan klasiskajā, gan laikmetīgajā repertuārā.

Antonija #Silmači
LNO 24.IX plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–33

***

Režisors Dž. Dž. Džilindžers Daugavpils teātrī iestudējis amerikāņu dramaturga Nīla Labuta lugu Resnā cūka. Izrādei dots nosaukums XXL. Melodrāma vēsta par tikko uzplaukušām jūtām starp izskatīgu vecpuisi Tomu un apaļīgu bibliotekāri Helēnu. Viena no izrādes aktrisēm Maija Korkliša saka: "Arī mēs, pūkainās, mīkstās, apaļīgās sievietes, vēlamies redzēt sev blakus stipru, iznesīgu un gudru vīrieti. Ir ļoti viegli būt tādam blakus XS izmēra modelēm, bet tas kļūst daudz sarežģītāk, ja sirdsdāma neatbilst sabiedrības uzspiestajam sievietes ideālam. Arī slaidā meitenē var slēpties milzīga atombumba, bet apaļīgā – neaizsargāta, trausla īkstīte." Lomās: Mihails Abramovs, Māris Korsiets un Zanda Mankopa.

XXL
Daugavpils teātrī 25.IX plkst. 18.30, 26.IX plkst. 18
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 8,50–15,50

***

Dramaturģe Linda Rudene un režisors Valters Sīlis Nacionālajā teātrī ir sagatavojuši izrādes pastaigas Mežs (tikšanās vieta – Zooloģiskā dārza galvenā ieeja; lomās: Ivars Kļavinskis un Raimonds Celms) un Pilsēta (tikšanās vieta – Nacionālā teātra galvenā ieeja; lomās: Madara Bore, Daiga Gaismiņa, Romāns Bargais un Arturs Krūzkops). Skatītāji varēs doties pastaigā kopā ar gidu aktieri un audiogidu.

Izrādes pastaigas
Mežs no 26.IX, Pilsēta no 27.IX
Biļetes biletes.teatris.lv EUR 15

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja