Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kinoteātra Splendid Palace 100 gadu jubilejā uzsvars likts uz Latvijas un Eiropas kino, kā arī jaunās paaudzes iesaisti

Ar mākslinieka Vilipsōna veidoto Splendid Palace ieejas plāksnes svinīgu atklāšanu, kinoteātris  izziņo 100. gadu jubilejas rudens sezonu, kas būs festivālu un vēl uz Rīgas kinoekrāniem neredzētas kino klasikas piepildīta, informēja kinoteātra pārstāvji.

“Kino brīnums ir noticis. Gaisma virs ekrāna pastiprina zālē atrašanās sajūtu. Pēdējais skatītājs piedzīvojuma varā, vēl neuzdrīkstas pamest zāli. Tas ir veltījums kinoteātra dibinātājam Vasilijam Jemeļjanovam, kurš Splendid Palace pēdējā rindā ir klātesošs katrā seansā jau simts gadu garumā," - tā durvju plāksnes māksliniecisko ideju raksturo tās autors  Vilipsōns. Mākslinieka darbs simboliski atspoguļo Kinoteātra Splendid Palace repertuāra atstāto iespaidu uz skatītāju cauri laikiem nu jau 100 gadu garumā. 

"Šajā 100. gadu jubilejas gadā, veidojot kino programmu, mēs īpaši piedomājām par katru mūsu apmeklētāju - gan dažāda vecuma, gan dažādu interešu!" saka Splendid Palace mākslinieciskā vadītāja Daira Āboliņa.

Kinoteātris, pārstāvot  starptautiskās kino asociācijas Europa Cinemas un Art CICAE,  savā repertuārā nozīmīgu vietu ierāda Eiropas kino daudzveidībai. Tāpēc šoruden uz ekrāna būs skatāmas  tādu izcilu Eiropas režisoru kā Fransuā Ozons, Maivena, Aki Kaurismeki, Vima Vendersa filmas. Šo zvaigžņu plejādi septembra beigās  atklās franču režisora  Fransuā Ozona jaunākā filma Mans noziegums. 

Rudens repertuārā īpaša vieta ierādīta  Latvijā veidotajam kino. Šajā sezonā uz ekrāniem redzēsim vairākas spilgtas pilnmetrāžas debijas filmas: Ilzes Kungas-Melgailes filma Mana brīvība par personībām un notikumiem pirms Latvijas neatkarības atgūšanas, Elizabetes Gricmanes attiecību drāma Vietām gaidāms stiprs lietus. Jaunu filmu pabeidzis režisors Aiks Karapetjans, kurš turpina eksperimentēt ar spriedzes kino elementiem  filmā Bezkaunīgie. Pie skatītājiem nonāks ilgi gaidītā filma par leģendāro dokumentālā kino režisoru Podnieks par Podnieku, kuru veidojušas režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja. 

Latviešu kino tēma ir stiprināta arī projektā Skolas soma. Skolēniem, kas tradicionāli Skolas somas programmas ietvaros nāk uz kino kopā ar klasi un skolotājiem, šogad kinoteātra piedāvājuma tēma ir  - Latviešu filma un kino viktorīna.  

Kā ierasts kino pasaulē, rudens nāk arī ar iespaidīgu festivālu programmu. Šogad apaļu jubileju svin ne tikai Splendid Palace, bet arī festivāls Baltijas pērle, jo tam aprit trīsdesmit gadi, turklāt visi kinoteātra Splendid Palacetelpās! Šis festivāls var lepoties ar savu pastāvīgo auditoriju un programmu, ik sezonu sagādājot savam uzticīgajam skatītājam īstas kino pērles, kas pazūd no biļešu kasēm gaismas ātrumā. Tā arī šogad ne vienai vien filmai tiek izsludināti papildu seansi un tikpat ātri atkal izpārdoti. Šogad festivālam pat nācies palielināt festivāla dienu skaitu un tas noritēs no 21. līdz 30. septembrim.

Oktobra  vidū ar plašu, jauneklīgu programmu sevi apliecinās Rīgas starptautiskais kinofestivāls, kurš šogad svin savu desmito gadskārtu.  Festivāls piedāvās gan konkursa skates, gan starptautiski atzītu filmu izlasi. Aktuālas filmas no  lielajiem starptautiskajiem kinofestivāliem - Kannu, Venēcijas un Berlīnes konkursa programmām.  

Savukārt Eiropas kino mēnesis šogad norisināsies no 3. novembra līdz 10. decembrim, kura laikā  tiks atzīmēta Eiropas kino fantastiskā daudzveidība. Pateicoties sadarbības tīklam Europa Cinemas un Eiropas Filmu akadēmijai, kinoteātri 35 Eiropas valstīs, izcels Eiropas filmas, piedāvājot īpašas filmu programmas un pasākumus, atbilstoši savu skatītāju gaumei un interesei.  

Decembra sākumā jau otro gadu notiks jaunā itāļu kino festivāls N.I.C.E (New Italian Cinema Events) ar filmu autoru piedalīšanos, kas tiek realizēts sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā. 

Splendid Palace ir stabili aizņēmis arī dokumentālā kino nišu, sākot ar klasiku un beidzot ar jaunāko kino. Atzīmējot kinoteātra simtgadi, sadarbībā ar  dokumentālā kino tradīciju atjaunotāju, starptautisko dokumentālo filmu festivālu Artdocfest/Riga, gada nogalē notiks dokumentālās dienas, kinoteātra apmeklētājiem piedāvājot trīs unikālas, sabiedrībā aktuālas dokumentālā kino filmas, kas visas būs Latvijas pirmizrādes. 

Savukārt pati simtgades sezona tiks noslēgta ar kinoteātra jubilejas kulminācijas pasākumu 9. decembrī Splendid Palace greznajās telpās. Galā pasākuma devīzi No pagātnes uz nākotni iemiesos absolūta kino klasika jaunas latviešu mūzikas interpretācijā, proti, komponista Kārļa Lāča oriģinālmūzika Bastera Kītona darbam Šerloks Juniors (Scherlock Jr., 1924), kas tapusi speciāli Splendid Palace simtgades vakaram. Koncertfilmā skanēs komponista Kārļa Lāča speciāli radīta mūzika, kuru izpildīs soliste Aija Vītoliņa, saksofonists Mārcis Jākobsons, akordeonists Artūrs Noviks, Jānis Stafeskis- kontrabass, Kaspars Grigalis- sitamie instrumenti, Aivis Zavadskis - perskusijas.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja