Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kultūras ministre: Latvija aicina UNESCO dalībvalstis atbalstīt Ukrainas kultūras mantojuma sargāšanu un atjaunošanu

Latvija aicina arī citas UNESCO dalībvalstis atbalstīt Ukrainas kultūras mantojuma sargāšanu un atjaunošanu, apstiprinot Otro protokolu Hāgas konvencijai par kultūras vērtību aizsardzību bruņota konflikta gadījumā, uzsver kultūras ministre Agnese Logina (P).

Kā informēja ministres padomnieks Dāvis Lodziņš, šonedēļ Parīzē norisinās 42.UNESCO ģenerālā konference. Latvijas delegāciju vadīs kultūras ministre, kas konferences runā uzsvērs Latvijas kultūras lomu demokrātijas veicināšanā un kultūras mantojuma aizsardzību.

Ministre akcentē, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ilgst jau vairāk nekā 20 mēnešus. Agresorvalsts ir nogalinājusi tūkstošiem nevainīgu cilvēku, miljonus atstājusi bez drošas mājvietas.

"Ir iznīcinātas arī simtiem kultūras mantojuma vietas, celtnes, bibliotēkas un to kolekcijas. Latvija stingri nosoda noziegumus, kas pastrādāti pret Ukrainas tautu, kultūru un vidi," pauž Logina.

Hāgas konvencijas Otrais protokols paredz plašāku atbalstu kultūrvēsturisko objektu aizsardzībai, kā arī stingrāku starptautisko un individuālo atbildību par kultūras mantojuma iznīcināšanu.

Lodziņš norāda, ka UNESCO konferencē Latvijas pārstāvji uzsvērs arī valsts panākumus kultūras mantojuma stiprināšanā, izceļot Kuldīgas vecpilsētas pievienošanos pasaules mantojuma sarakstam, lībiešu mantojuma gadu, Tukuma pievienošanos Pasaules radošajām pilsētām un vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku nozīmi nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Tāpat konferencē ministre sniegs atskatu uz Latvijas lomu ANO un UNESCO starptautisko uzdevumu izpildē. Pēc ministres padomnieka paustā, īpaši izceļama ir konference "ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu lokalizēšana muzejos un bibliotēkās", kas Baltijas valstīs izceļ atmiņu institūciju lomu medijpratības un demokrātijas stiprināšanā, šogad palīdzot arī Moldovai un Gruzijai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja