Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Kultūras nozarē pērn no valsts budžeta Covid-19 krīzes pārvarēšanai ieguldīti 39 miljoni eiro

Kultūras nozarē kopējais ieguldītais valsts budžeta finansējums, kas tika piešķirts īpaši Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai, 2020.gadā bija 20 miljoni eiro, bet 2021.gadā - 39 miljoni eiro, informēja Kultūras ministrijas (KM) sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Viņa norāda, ka valdības sēdē šodien izskatīts KM informatīvais ziņojums par pasākumiem Covid-19 krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai 2020. un 2021.gadam, secinot, ka piešķirtais finansējums ieguldīts atbilstoši paredzētajiem mērķiem.

Finansējums tika ieguldīts pasākumu kopumā, kas vērsts uz finanšu situācijas stabilizāciju nodokļu maksātājiem, tādējādi situācijā, kad tika ieviesti ierobežojumi pandēmijas izplatības apturēšanai, samazinot iespējamo krīzes ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem, kā arī radot jaunas iespējas uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Tika likts uzsvars uz infrastruktūras uzlabojumiem, inovāciju, digitālo transformāciju, orientējoties uz ekonomikas strukturālām pārmaiņām, mērķtiecīgi pielāgojot valsts atbalsta mehānismus.

2020.gadā 10,6 miljoni eiro ieguldīti, lai stabilizētu finanšu situāciju KM kapitālsabiedrībās, KM padotības muzejos, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un Latvijas nacionālajā arhīvā (LNA), kā arī lai izveidotu radošo personu nodarbinātības programmu Valsts kultūrkapitāla fondā (VKKF).

Sniegtais atbalsts ļāva teātriem sagatavot 56 jauniestudējumus, izrādīt 1522 izrādes un īstenot 40 digitālos projektus. Koncertorganizācijas un Latvijas Nacionālā opera un balets, pateicoties atbalstam, izrādīja koncertus un izrādes lielākā apjomā, nekā gada sākumā tika plānots.

Saņemtā atbalsta ietvaros LNB varēja nodrošināt 4,1 miljonu apmeklējumus, veikt 114 987 grāmatu fiziskos izsniegumus un 7, 6 miljonu elektroniskos izsniegumus, LNA varēja nodrošināt 1690 klientu apkalpošanu, vairāk nekā 14 000 klientu konsultēšanu un 22,7 miljonu arhīvā glabājamo vienību glabāšanu.

KM padotībā esošie muzeji varēja nodrošināt 517 300 muzeja apmeklētāju apkalpošanu, papildināt Nacionālo muzeju krājumu par 20 300 vienībām un nodrošināt saglabātību, veikt nepieciešamo restaurāciju 2,98 miljonu muzeja krājumu vienībām.

Īstenojot VKKF mērķprogrammu Radošo personu nodarbinātības programma, kas paredzēja atbalsta sniegšanu pašnodarbinātām personām radošā darba veikšanai, no 2020.gada 1. jūlija līdz 2020.gada 31.decembrim divu projektu konkursu rezultātā atbalstu saņēma 470 mūzikas nozares, 285 vizuālās mākslas, 145 teātra mākslas, 101 dizaina, 94 filmu mākslas, 70 dejas, 56 literatūras un 69 citu nozaru pārstāvji.

9,6 miljoni 2020. gadā ieguldīti kultūras piedāvājuma attīstīšanā un nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanā visas nozarēs, gan īstenojot VKKF mērķprogrammas, gan ieguldot KM padotības iestāžu veidotajā kultūras piedāvājumā, piemēram, LNB īstenoja grāmatu iepirkuma programmu publiskajām bibliotēkām un organizēja nozares profesionāļu kvalifikācijas pilnveides pasākumus.

233 745 eiro investēti kultūras infrastruktūrā - Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (LEBM) veikta sešu eksponātēku niedru jumtu nomaiņa, vējdzirnavu jumta un korpusa seguma nomaiņa, uzsākti darbi muzeja krājumu glabātuves apkures sistēmas sakārtošanai, iegādāti eksponātēku restaurācijas materiāli un aprīkojums muzeja speciālistiem restaurācijas darbu veikšanai. Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkā Aspazijas bulvārī veikti ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas sakārtošanas darbi.

Kā nozīmīgākie Covid-19 krīzes pārvarēšanas finansējuma ieguldījumi 2021.gadā uzskatāma PIKC Nacionālā Mākslu vidusskola struktūrvienības Emīla Dārziņa mūzikas skola koncertzāles Kalnciema ielā pārbūve un labiekārtošana, lai uzlabotu skolas mācību vidi, kā arī VKKF mērķprogramma Kultūrelpa, kas tika izstrādāta, ņemot vērā nepieciešamību aktīvi stimulēt kultūras nozares radošo un ekonomisko aktivitāti, tādējādi kompensējot krīzes laikā radītos zaudējumus un nodrošinot kultūras nozares dzīvotspēju.

Kultūras infrastruktūras jomā veikta Nacionālās koncertzāles Rīgā novietņu salīdzinošā analīze, fokusa grupu norise un izvērtējums par telpu programmu Rīgas kongresu namā, Latvijas Nacionālās operas un baleta ugunsdzēsības un apziņošanas sistēmas izbūve Jaunajā zālē un jaunajā korpusā, Leļļu teātra ēkas būvprojekta izstrāde, būvkonstrukciju stiprināšana, kā arī Valmieras drāmas teātra energoefektivitātes paaugstināšanas projekta uzsākšana un turpināti darbi pie LEBM apkures sistēmu atjaunošanas un eksponātēku restaurācijas.

2021. gadā piešķirtajos finanšu līdzekļos papildus iekļauts finansējums augstas gatavības projektu īstenošanai 9,2 miljonu eiro apmērā, finansējums 6 miljonu eiro apmērā pārskaitīšanai AS Attīstības finanšu institūcija Altum, lai nodrošinātu atbalsta piešķiršanu komersantiem, kuri organizē pastāvīgus publiskus mākslas, izklaides un atpūtas pasākumus, un mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz mākslas, izklaides un atpūtas nozari, kā arī finansējums 9,4 miljonu eiro apmērā VKKF mērķprogrammas Radošo personu nodarbinātības programma turpināšanai un finanšu situācijas stabilizēšanai KM kapitālsabiedrībās un iestādēs.

2,5 miljoni eiro, savukārt, ieguldīti, lai VKKF mērķprogrammas ietvaros kultūras pasākumu rīkotājiem nodrošinātu biļešu kompensāciju 80% apmērā par ārkārtējās situācijas laikā atceltajiem pasākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja