Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kultūrizglītības programma Latvijas skolas soma papildina saturu

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammas Programmas Latvijas skolas soma satura radīšana konkursā atbalstīti 16 projekti dažādās kultūras nozarēs. Tos īstenojot, paredzēts papildināt kultūrizglītības programmas Latvijas skolas soma saturu skolēniem dažādās vecuma grupās.

Konkursā atbalstīti projekti, kuru pieteikumi pārliecināja, ka rezultātā radītā norise būs gan ar skaidru saturisko vēstījumu, gan aktualitāti un atbilstību izvēlētajam auditorijas vecumam. Tāpat vērā tika ņemta norises veidotāju profesionālā pieredze un spēja nodrošināt norisi skolēniem regulāri.

“Jau kopš programmas Latvijas skolas soma veidošanas posma, VKKF mērķprogramma bijusi lielisks instruments daudzveidīgu profesionāli veidotu kultūras norišu veidošanai bērniem un jauniešiem, turklāt ne tikai tradicionālā izpausmē. Programmas ietvaros tiek sekmēta arī jaunu formu, tai skaitā mobilo un digitālo kultūras norišu attīstība un ienākšana sabiedrības izpratnē par kultūru. Radošie profesionāļi tiek aicināti domāt arī par to, kā komunicēt ikkatra kultūras piedāvājuma galveno vēstījumu tā, lai pedagogam būtu vieglāk atrast iespējamo saikni ar mācību saturu un sasniedzamajiem rezultātiem. Šiem aspektiem tika pievērsta uzmanība arī izvērtējot šī gada pieteikumus," skaidro kultūrizglītības programmas Latvijas skolas soma vadītāja Aija Tūna.

Konkursā atbalstīta vairāku teātra izrāžu radīšana. Izrādes sākumskolai veidos neatkarīgā teātra trupa Kvadrifrons un Dirty Deal Teatro, Latvijas Leļļu teātris programmas Latvijas skolas soma saturu papildinās ar izrādi Sibīrijas haiku, kas veidota papīra animācijas tehnikā, savukārt Istabas teātris radīs kustību izrādi Gaiši zilais punkts. Atkarību un mentālās veselības jautājumus skars Cēsu Mazā teātra izrāde Ģimene, režisors Rūdolfs Apse veidos izrādi STARP/BRĪDIS, kas jauniešiem palīdzēs atklāt tēmas, kas saistītas ar pieaugšanu un identitātes meklējumiem.

Atbalstīto projektu vidū ir vairākas kultūras norises, kas ļaus iepazīt līdz šim programmā Latvijas skolas soma mazāk pārstāvētas kultūras nozares. Dizainera profesiju un dizaina procesus palīdzēs iepazīt dizaina biroja H2E veidotā interaktīvā nodarbība, uz kultūru un mākslu no filozofijas skatu punkta aicinās palūkoties biedrība Tvērums, savukārt cirka mākslinieki Alīna Kesāne un Valērijs Komisarenko veidos nodarbīblekciju Cirks kā tavs izpausmes veids.

Konkursā atbalstīta muzejpedagoģisko nodarbību radīšana, kas taps Ludzas Novadpētniecības muzejā, Rotko muzejā, Rīgas geto un Latvijas holokausta muzejā, kā arī Ojāra Vācieša muzejā.

SIA Liepaja Music vizuāli un audiāli izteiksmīgā un interaktīvā veidā aicinās izzināt baroka, operas, džeza un repa iezīmes, Latgaliešu valodu un komiksu mākslu sākumskolēniem palīdzēs iepazīt biedrības LgSC veidotā nodarbība Sunāns breivoj latgaliski, izglītojošā nodarbībā ar mākslinieki Andu Kolosovu skolēni varēs sastapties ūdens gleznošanas un folkloras sintēzi.

Konkursam kopumā tika iesniegti 60 projektu pieteikumi.

Pieteikumus vērtēja VKKF ekspertu komisija: docente, mākslinieciskās jaunrades projektu vadītāja Latvijas Kultūras akadēmijā Kristīne Freiberga, VKKF padomes locekle, Nacionālās kultūras padomes pārstāve, Mazsalacas Kultūras centra vadītāja, Latvijas Kultūras darbinieku biedrības valdes priekšsēdētāja, Latvijas Nacionālā kultūras centra Kultūras centru konsultatīvās padomes un Amatierteātru nozares padomes locekle, kā arī Kultūras ministrijas Latvijas Pasākumu rīkotāju un pasākumu producentu padomes locekle Dace Jurka, teātra režisors un aktieris, Latvijas Kultūras akadēmijas Skatuves mākslas katedras viesdocētājs, VKKF Skatuves mākslu nozares ekspertu komisijas  priekšsēdētājs Kārlis Krūmiņš, Brocēnu vidusskolas skolotāja un pedagogu tālākizglītotāja Laura Miķelsone, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja muzejpedagoģe Evita Muceniece, VKKF Mūzikas un dejas mākslas nozares ekspertu komisijas pārstāve Sanita Sējāne, un Latvijas Nacionālā kultūras centra programmas Latvijas skolas soma nodaļas vadītāja Aija Tūna.

Kopš 2018. gada rudens kultūrizglītības programma Latvijas skolas soma skolēniem nodrošina valsts apmaksātu iespēju regulāri iepazīt Latvijas kultūras vērtības un laikmetīgās izpausmes mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā, saistot tās ar mācību saturu. Programmas Latvijas skolas soma ietvaros katru mācību semestri vairāk nekā 230 000 skolēnu pieredz vismaz vienu no 10 000 kultūras norisēm. Programmu Latvijas skolas soma administrē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

Plašāk par kultūrizglītības programmu Latvijas skolas soma: www.latvijasskolassoma.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja