Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā notiks lekcija Krimplēns un smaržas

Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā 24. maijā plkst. 18.00 notiks lekcija Krimplēns un smaržas, kurā Marika Rozenberga, bloga sekodegunam.lv autore un parfimērijas entuziaste, iepazīstinās ar savu vintāžas smaržu kolekciju un stāstīs par to, kādi aromāti bija modē 1960.–70. gadu Latvijā.

Lekcija izstādē Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē, kas veltīta spilgtai modes parādībai – krimplēna audumam, kas kļuva par 1960.-70. gadu modes lietu. Apmeklētāji tādējādi varēs gūt vēl pilnīgāku priekšstatu par to, kāds bija šī laikaposma modernās sievietes veidols. Dalība lekcijā – bez maksas.

Marika Rozenberga pēta smaržu pasauli jau vairāk nekā desmit gadus, raksta par smaržām žurnāliem un savā autorblogā, sniedz konsultācijas un vada lekcijas interesentiem, kurās iepazīstina ar parfimērijas pasauli, interesantiem aromātiem un jaunākajām tendencēm. Lekcijā varēs atsaukt atmiņā vai no jauna uzzināt par reiz tik iekārojamajām fabrikas Dzintars ražotajām smaržām Rīgas ceriņi, Kristīne, Menuets, Burve u.c.

Savukārt muzeja izstādē Krimplēnmānija. Modes kliedziens padomju garderobē eksponēts viens no Latvijā bagātākajiem krimplēna tērpu vākumiem no mākslinieces Annas Aizsilnieces kolekcijas, ko papildina LNVM krājuma priekšmeti un privāti apģērbu deponējumi, kā arī privātpersonu atmiņas par savulaik valdījušo "krimplēnmāniju" – to, kā šo audumu ieguva, šuva un valkāja.

Vienmēr izskatīgais krimplēns iemiesoja sava laikmeta realitāti un bija praktiskāks par jebkuru citu moderno audumu. 60. gados gan Rietumu pasaulē, gan PSRS tika uzsvērta tieksme pēc ērtības, vienkāršības un funkcionalitātes, kas atvieglotu steidzīga pilsētnieka dzīvi. To varēja nodrošināt krimplēna audums – neburzīgs, viegli kopjams, košs. Jau drīz pēc parādīšanās veikalos krimplēns kļuva par visiekārotāko garderobes daļu – no tā šuva kleitas, sarafānus, kostīmus, uzvalkus un vieglos mēteļus. Vienlaikus krimplēna mode izgaismoja arī padomju sistēmas nepievilcīgo, pat traģikomisko pusi. Padomju Latvijā šis sintētiskais audums ienāca 60. gadu beigās – ar krietnu laika nobīdi, salīdzinot ar Rietumu pasauli. Sākumā tas bija ļoti ekskluzīvs, jo ražots ārpus PSRS. Krimplēnu paslepeni pirka no jūrniekiem un tālbraucējiem, paciņās sūtīja Rietumos trimdā dzīvojošie radi, un pa retam to varēja sadabūt arī patukšajos Padomju Latvijas veikalos. Tādējādi "krimplēnmānija" parādīja arī preču trūkuma jeb deficīta mērogus, kā arī privātas pazīšanās jeb "blata" izpausmes PSRS ikdienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja