Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Televīzijā būs skatāms raidījums par jaunāko latviešu filmu tapšanu

No 12. decembra LTV būs skatāms jauns raidījums par latviešu kino tapšanu. Latvijas filmas Latvijas šodienai turpinās iepriekš sākto kursu, kurā raidījumu cikls sekoja simtgades filmu tapšanai. Pēdējie divi gadi Latvijas kino industrijā ir bijuši īpaši ražīgi, un simtgades filmu birums ir pierādījis, ka Latvijas kino rada vērtīgus stāstus, tomēr arī tagad tā nesnauž, un jaunais dokumentālais cikls atklās piecu jaunu filmu tapšanas stāstus. Jaunais raidījums ļaus ielūkoties filmu Spogulī, Kurp vedīs ceļš, Mans mīļākais karš, Bedre un Pilsēta pie upes tapšanas aizkulisēs – sākot ar aktieru atlasi, beidzot ar filmas ieskaņošanu.

Pirmais raidījums 12. decembrī vēstīs par režisores Lailas Pakalniņas jaunāko veikumu – spēlfilmu Spogulī. Tā ir jauna pasakas Sniegbaltīte un septiņi rūķīši versija. Filmā savijas paskarbs humors un uzticība pasakas sižetam, un šī kombinācija sola brīnumus uz ekrāniem. Savukārt uzņemšanas laukumā kamera ietīta plēvēs, piepūsta ar sniegu, dūnām un miltiem. Filmas veidotāji raidījuma veidotājiem neslēpj, ka ir ne tikai mākslinieki, bet arī vizuāli brīnumdari.

Otrais raidījums vēstīs par pirmo latviešu vesternu. Filmā Kurp vedīs ceļš gan komiķi, gan dramatiķi pēc daudzu stundu treniņiem lieliski turēsies uz zirga, šaus nekļūdīgi, zags, spridzinās un darīs vēl daudz ko citu, ko liks režisors Matīss Kaža. Tas būs režisora skolas gadu sapņa piepildījums, turklāt jau savā debijas pilnmetrāžas filmā – parādīt un ar saturu piepildīt amerikānisko kino žanru latviskā manierē.

Trešajā sērijā būs iespēja ielūkoties daļēji autobiogrāfiskajā dokumentālajā animācijas filmā Mans mīļākais karš. Tas ir režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas bērnības stāsts par savas dzimtas dzīvi  padomju režīma periodā Saldū. Kurzemes katls, blakus esošais poligons, pionieru dzīve un vectēva liktenis – palikt neizsūtītam, bet tomēr tikt uzskatītam par valsts nodevēju, veido filmas stāsta kodolu, un režisore filmā izmanto gan savas bērnības un ģimenes fotogrāfijas, gan sadarbojas ar animatoriem.

Priekšpēdējais stāsts būs veltīts režisores Daces Pūces debijas filmai Bedre. Filmas galvenais varonis ir 10 gadīgs zēns, kura vecākiem dzīvē nav paveicies. Režisore skrupulozi meklējusi un atlasījusi piecus talantīgus bērnus, kuri brīvi jūtas kameras priekšā un ir gatavi izdzīvot plaša spektra emocijas no izmisuma un naida līdz sajūsmai un mīlestībai.

Savukārt noslēdzošajā raidījuma sērijā būs skatāms stāsts par jaunāko Viestura Kairiša lieldarbu – pilnmetrāžas spēlfilmu Pilsēta pie upes (zināma arī kā Piļsāta pi upis). Tas būs humora caurstrāvots dramatisks mīlas stāsts par mazas pilsētiņas daiļkrāsotāju, kuram jāizvēlas viena no divām skaistulēm, bet, mainoties varām, ir jāmaina krāsu podi, sākot no zilas līdz sarkanai. Māksliniece Ieva Jurjāne iedvesmojusies no vietējo cilvēku dabiskuma un cauri laikiem saglabātās pilsētvides. Pieredzējušais Gundars Āboliņš, debitants Dāvis Suharevskis un talantīgā Agnese Cīrule filmā runā skaidrā latgaļu valodā.

Jauno raidījumu veido žurnāliste un kinokritiķe Daira Āboliņa un režisore Agita Cāne-Ķīle. 

Raidījums Latvijas filmas Latvijas šodienai no 12. decembra ceturtdienās plkst. 20 LTV1 un Replay.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja