Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Lielbritānija sāk kampaņu gada garumā Šekspīrs dzīvo

Lielbritānija aicina pievienoties globālai kampaņai Šekspīrs dzīvo!, atzīmējot 400.gadadienu kopš angļu dzejnieka un dramaturga Viljama Šekspīra nāves, kas būs 2016.gada 23.aprīlī.

Arī Latvijā Britu Padome sadarbībā ar Lielbritānijas vēstniecību Latvijā plāno pasākumus, lai godinātu angļu dramaturga Viljama Šekspīra mantojumu. Pasākumu programma tiks publicēta tuvākajos mēnešos, un tā ietvers aktivitātes skolās, pēc Šekspīra darbu motīviem uzņemtu filmu demonstrēšanu un citus pasākumus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons īpašā aicinājumā pavadīt šo gadu Šekspīra zīmē norāda, ka Šekspīra mantojumam nav līdzinieku: viņa darbi ir tulkoti vairāk nekā 100 valodās, un tos apgūst vairāk nekā puse no pasaules skolēniem. Kā par Šekspīru izteicies viens no viņa laikabiedriem dramaturgs Bens Džonsons: "Šekspīrs nepieder vienai paaudzei, viņš pieder mūžībai." Viņš ir dzīvs vēl šobaltdien - valodā, kultūrā un sabiedrībā, kā arī ar savu paliekošo ietekmi izglītībā.

Šekspīrs spēlēja milzīgu lomu mūsdienu angļu valodas izveidē un tās tapšanā par visas pasaules valodu. Angļu rakstnieks un leksikogrāfs Semjuels Džonsons, sastādot pirmo lielo angļu valodas vārdnīcu, balsījās uz Šekspīru vairāk nekā uz jebkuru citu autoru. Šekspīra lugās pirmoreiz rakstveidā parādījās vairāk nekā 3000 jaunu vārdu. "No savas bērnības es pats atceros, cik daudzi no šiem vārdiem parādās lugā Henrijs V. Vārdi kā dishearten (laupīt cerības), divest (atņemt, noģērbt), addiction (atkarība), motionless (nekustīgs), kā arī frāzes once more unto the breach (atpakaļ cīņā!) un heart of gold (zelta sirds) ir nostiprinājušies mūsdienu angļu valodā un vairs nav piesaistīti sākotnējam kontekstam. Tāpat Šekspīrs pirmais sāka radoši lietot gramatiskās formas un struktūras - piemēram, darinot pantus bez atskaņām, lietojot vispārākās pakāpes, kā arī savienojot vairākus esošus vārdus jaunā, kā tas ir ar vārdā bloodstained (asinīm notraipīts). Savukārt viņa lugu popularitāte palīdzēja standartizēt rakstību un gramatiku," norādījis Kamerons.

Tomēr Šekspīra ietekme ir daudz plašāka par viņa devumu angļu valodas attīstībai.

Viņa vārdi, viņa sižeti un viņa varoņi turpina iedvesmot mūsu kultūru un plašāko sabiedrību. Nelsons Mandela, atrodoties ieslodzījumā Robenas salā, stingri prātā turēja citātu no Jūlija Cēzara - "Kas gļēvulis, mirst daudzkārt, iekāms mirst, bet drosmīgais vienreiz vien nāvi cieš." Savukārt angļu dzejnieces Keitas Tempestas dzejolī Mans Šekspīrs tiek tverta mūžīgā Šekspīra klātbūtne, dzejniecei rakstot, ka Šekspīrs "... ir katrā mīlētājā, kurš reiz vienatnē stāvējis zem loga… katrā greizsirdīgā čukstā un katrā spokā, kas neradīs miera." Šekspīra ietekme ir visur - sākot no Dikensa un Gētes, un beidzot ar Čaikovski, Verdi un Brāmsu; sākot no Vestsaidas stāsta un beidzot ar Hamleta iedvesmoto Agatas Kristi lugas nosaukumu Peļu slazds, kas pašlaik ir visilgāk spēlētais teātra uzvedums Londonas Vestendā, klāstījis Lielbritānijas premjers.

Taču varbūt pats interesantākais Šekspīra mantojumā ir viņa māka izglītot. Tas redzams no Karaliskās Šekspīra teātra trupas un Shakespeare's Globe teātra sociālā darba, kā arī pozitīvās ietekmes, ko atstājušas celmlaužu labdarības iniciatīvas - piemēram, britu Šekspīra skolu festivāls. Mācoties un uzvedot Šekspīru, ir iespējams uzlabot lasītprasmi, pašpārliecinātību, kā arī mācību sasniegumus plašākā mērogā.

5. janvārī, Divpadsmitajā naktī (kas saskaņā ar Rietumu kristietības tradīcijām iezīmē 12 Ziemassvētku dienu noslēgumu tieši pirms Zvaigznes dienas), tiek atklāta kampaņa Šekspīrs dzīvo (Shakespeare Lives) - saistoša vispasaules aktivitāšu un notikumu programma, kas radīta, lai uzsvērtu viņa paliekošo ietekmi un paplašinātu Šekspīra darbu kā izglītības resursa izmantošanu lasītprasmes uzlabošanai visā pasaulē, uzsver Lielbritānijas vēstniecība Latvijā.

Programma darbosies vairāk nekā 70 valstīs, un to vadīs Britu Padome un GREAT Britain iniciatīva.

Karaliskā Šekspīra kompānija dosies tūrēs pa Ķīnu; Shakespeare's Globe teātris uzvedīs izrādes visā pasaulē - no Irākas līdz Dānijai. Sociālo tīklu kampaņa Nospēlē savu lomu (#PlayYourPart) ielūgs jauno radošo talantu paaudzi izveidot pašiem savu digitālo veltījumu bardam, un kopā ar britu labdarības organizāciju Voluntary Services Overseas tiks pievērsta sabiedrības uzmanība milzīgajai analfabētisma problēmai un ar Šekspīra palīdzību uzlabotas izglītības iespējas bērniem visā pasaulē.

Vairāk informācijas par kampaņu: http://www.shakespearelives.org/

Informācija par Latvijā plānotajiem pasākumiem  tuvākajos mēnešos tiks publicēta Britu Padomes mājas lapā www.britishcouncil.lv, kā arī British Council Latvia un British Embassy Riga Facebook lapās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja