Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā 0 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mākslas un labdarības notikumā Patvērums aicinās ziedot no vardarbības cietušām sievietēm

Esplanādē 24. martā no plkst. 12.00 līdz 20.00 netālu no Raiņa pieminekļa norisināsies mākslas un labdarības notikums Patvērums, kurā uzmanība tiks pievērsta situācijām, kad sievietēm ir grūti aiziet no emocionāli vai fiziski vardarbīgām attiecībām finansiālu apsvērumu dēļ (bērnu kopšanas laiks, nevienlīdzīgas iespējas darba tirgū, apzināta finansiālās atkarības radīšana no dzīvesbiedra puses u.c.).

Kā informēja rīkotāji, notikums tiks īstenots teātra trupas Kvadrifrons un fonda Initium sadarbības projekta Nauda lido, nauda deg ietvaros, kurā tiek pētīti dažādi aspekti Latvijas sabiedrības un mākslas attiecībās ar naudu.

Māksliniece Ance Vilnīte projektā pievēršas dzimumu lomu nevienlīdzības jautājumam. Interaktīvā instalācija Patvērums ir paredzēta kā telpa, kurā turpināt pēdējā laikā aktualizējušos sarunu par dažādiem iemesliem, kādēļ aiziet no vardarbīgām attiecībām var būt ārkārtīgi smagi un sarežģīti. Viena no šādām situācijām ir, ja sieviete ir kļuvusi par ekonomiskās vardarbības upuri (ekonomiskā vardarbība ir jebkura darbība, kas vērsta uz cietušās pakļaušanu, varmākam izmantojot savu pārāko finansiālo situāciju, piemēram, ienākumu slēpšana, cietušā ienākumu atņemšana, cenšanās nepieļaut, lai cietušais gūtu ienākumus u.c.).

Akcijas norises laikā apmaiņā pret ziedojumiem centram Marta būs iespējams aiznest mājās daļu no instalācijas - mākslinieces Ances Vilnītes veidotas grafikas un māla sīkskulptūras, kuru tēli ir kā mazas satrauktas dvēseles, ar ko skatītājam ir iespēja empatizēt un iedot jaunu, drošu patvērumu mākslas darbam un ar ziedojumu simboliski palīdzēt arī tām sievietēm, kas vēršas pēc palīdzības sieviešu tiesību aizstāvības organizācijā Marta.

Instalācijā būs iespējams dzirdēt arī Dānijas Kultūras institūta projekta Vardarbības balsis apkopotos sieviešu stāstus un pieredzes no Dānijas, Islandes, Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas – stāstus par seksismu, seksuālo un dzimumā balstītu vardarbību.

Centrs Marta sniedz profesionālus sociālos, juridiskos, psiholoģiskos pakalpojumus vardarbībā un cilvēku tirdzniecībā cietušām pieaugušām personām, nodrošina palīdzību sievietēm un viņu bērniem, kuri atrodas ievainojamās dzīves situācijās.

Vairāk informācijas: www.marta.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja