Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nacionālās koncertzāles potenciālo atrašanās vietu analīzi veiks MASH Studio no Lietuvas

Kultūras ministrija (KM) sadarbībā ar Latvijas Arhitektu savienību (LAS) sākusi realizēt nākamo posmu – 11 atlasīto novietņu salīdzinošo analīzi, ko veic arhitektūras un pilsētplānošanas birojs MASH Studio no Lietuvas, un organizētas fokusgrupu diskusijas sabiedrības, ieinteresēto pušu līdzdalībai un profesionālo viedokļu pārstāvniecībai, kuras īsteno Grupa 93, informēja Kultūras ministrijas pārstāvji.

Atlasīto novietņu salīdzinošajā analīzē, kuru veic MASH Studio (Lietuva), vērtēs novietņu stratēģisko potenciālu, sasniedzamību un piekļuvi, vietas gatavību attīstībai, izskatot juridiskos kritērijus un ar tiem saistītos riskus, veicot izmaksu prognozes, izstrādājot telpisko analīzi kontekstā ar novietnes kapacitāti, vērtējot pilsētvides kontekstu un iespēju veidot vizuāli atpazīstamu ēku, izskatot projekta realizācijas atbilstību ilgtspējības principiem, kā arī iekļaujot salīdzināmus starptautisku koncertzāļu projektu piemērus. MASH Studio uzdevums ir izstrādāt visaptverošā kvantitatīvo datu analīzē un fokusgrupu diskusiju rezultātos, kā arī darba komunikācijā ar pasūtītāju balstītu pētījumu par Nacionālās akustiskās koncertzāles projekta – sabiedriski nozīmīgas ēkas stratēģiskai attīstībai atbilstošāko novietni Rīgā.

MASH Studio ir Kauņā bāzēts starptautiski strādājošs arhitektūras un pilsētplānošanas birojs ar pieredzi tieši apjomīgu un sabiedriski nozīmīgu ēku, tai skaitā koncertzāļu, priekšizpētes projektu izstrādē. 2016. gadā MASH Studio Kauņas pilsētas pašvaldības pasūtījumā veica priekšizpēti par Kauņas koncertu, kongresu un konferenču zāli. Šī pētījuma rezultāti iekļāva analīzi par novietni pilsētas kontekstā, izdalot stiprās puses un potenciālās iespējas. Tika skaidroti novietnes ierobežojumi teritorijas plānošanas dokumentos un piedāvāti optimālākie teritorijas izmantošanas scenāriji. 2018. gadā MASH studio Lietuvas Kultūras ministrijas pasūtījumā izstrādāja izpēti, lai pamatotu Nacionālās koncertzāles pakalpojumu infrastruktūras nepieciešamību Viļņā. Priekšizpētes rezultāti tika izmantoti, lai sagatavotu starptautiska arhitektūras konkursa nosacījumus un īstenotu investīciju piesaisti. MASH studio savā darbā jau līdz šim ir aprobējuši dažādas radošas pieejas sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai, ieinteresēto pušu un ekspertu iesaistei telpisko stratēģiju un pilsētvides attīstības koncepciju izstrādē.

Fokusgrupu tematiskās darbnīcas kā Nacionālās akustiskās koncertzāles novietņu Rīgā izvērtēšanas integrētu sastāvdaļu veidos un organizēs Grupa 93 (Latvija). Darbnīcās un diskusijās tiks akcentēti jautājumi, kas svarīgi sabiedrībai, dažādām ieinteresētajām pusēm un profesionāļiem, lai kopīgi iztēlotos nākotnes koncertzāli Rīgas un plašākā kontekstā. Šāds process tiek īstenots, lai nodrošinātu publisko pārstāvniecību, subjektīvu kritēriju, kolektīvo interešu un dažādu kopienu vajadzību pienācīgu integrāciju plānošanas procesā.

Grupa 93 ir viena no pieredzes bagātākajām plānošanas kompānijām Latvijā, kas strādā arī pie plašu sabiedrības līdzdalības procesu organizēšanas, veidojot diskusijas, seminārus, starptautiskas konferences un koordinē darba grupas, gan klātienē, gan virtuālajā vidē.

"Plānojam, ka atlasīto novietņu padziļinātais izvērtējuma un fokusgrupu diskusiju rezultāti būs gatavi līdz maija beigām. Kopējais novietņu izvērtēšanas procesa mērķis ir nonākt pie pētījuma un secinājumiem par 1-3 potenciāli pamatotākajām novietnēm – kompleksu uz kvantitatīviem un kvalitatīviem kritērijiem un dialogā balstītu izvērtējumu lēmuma par koncertzāles novietni pieņemšanai," akcentē LAS prezidents Juris Poga.

LAS, atsaucoties kultūras ministra Naura Puntuļa (NA) aicinājumam, ir piedāvājusi plānu nacionālās koncertzāles novietnes atrašanās vietas izvēlei, kā arī veikusi Nacionālās akustiskās koncertzāles potenciālo novietņu analīzes pirmo posmu, atlasot 11 novietnes tālākai padziļinātai analīzei. No 36 novietnēm, kuras tikai identificētas pēc LAS aicinājuma visiem interesentiem iesūtīt ierosmes koncertzāles potenciālajai lokācijai, tālākajai analīzei LAS izveidotā komisija virzīja – AB dambi, Andrejostas ielu 17 Andrejsalā, Elizabetes ielu 2 un Kronvalda bulvāri 6, Ķīpsalas pludmali, parka teritoriju starp Raņķa dambi, Slokas ielu un Aleksandra Grīna bulvāri, rūpniecības preču tirgus teritoriju starp Gaiziņa ielu, Prāgas ielu un Turgeņeva ielu, teritoriju pie Spīķeriem un Kārļa baseina, teritoriju Salu tilta ZA galā, novietnes Torņakalnā, Skanstē un Zaķusalā.

Biedrība Latvijas Arhitektu savienība ir arhitektu profesionālā organizācija un apvieno vairāk nekā 400 biedru – profesionālu arhitektu. LAS galvenie darbības virzieni ir arhitektu profesionālo interešu aizstāvība, arhitektu sertificēšana un arhitektūras attīstība un popularizēšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja