Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Oktobra beigās norisināsies 13. kultūras un mākslas aktualitātēm veltītā konference Kultūras krustpunkti

Četras dienas, no 29. oktobra līdz 1. novembrim, norisināsies trīspadsmitā kultūras un mākslas aktualitātēm veltītā konference Kultūras krustpunkti. Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rīkotā konference ietvers vairākus notikumus: folkoratorija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, starptautiskā diena ar ārvalstu pētnieku piedalīšanos, plenārsēde ar vietējiem pētniekiem un praktiķiem, kas prezentēs savu pieredzi un pētījuma rezultātus par mākslas un pētniecības mijiedarbi, un sekciju diena ar vairāk nekā 80 referentiem deviņās tematiskajās sekcijās, informēja konferences koordinatore Aija Lūse.

Otrdien, 29. oktobrī, plkst. 20 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē norisināsies pirmais Kultūras krustpunktu notikums. Tas būs komponista, pētnieka un etnomuzikologa prof. Valda Muktupāvela folkoratorijas Mūsu esmes upes (Rivers of Our Being) pirmatskaņojums. Oratorija ir spilgts piemērs mākslas un pētniecības mijiedarbei, kas šogad arī izvēlēta par konferences virstēmu. Iestudējumā piedalīsies LKA jauktais koris Sōla un kamerorķestris diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā.

Oratorija tapusi starptautiski nozīmīga kultūras mantojuma izpētes projekta CoHERE. Kritiskais mantojums: identitātes izpausmes un reprezentācija Eiropā ietvaros, kur LKA bija viena no 12 partneriem. Četru gadu zinātniskā sadarbība noslēgusies ar radošu rezultātu - Valdis Muktupāvels projekta pētnieciskās atziņas ir ieaudis mākslinieciskā formā, radot īpaša žanra jaundarbu – folkoratoriju Mūsu esmes upes. Pasākuma laikā 29. oktobrī tiks prezentēts arī cits projekta CoHERE” rezultāts – apgādā “Routledge izdotā zinātniskā monogrāfija Mantojums un festivāli Eiropā (Heritage and Festivals in Europe), kurā iekļauti LKA Zinātniskās pētniecības centra vadošo pētnieču prof. Rūtas Muktupāvelas, prof. Andas Laķes un Baibas Tjarves raksti.

Trešdien, 30. oktobrī, no plkst. 9 līdz 16 Latvijas Kultūras akadēmijas zālē (Ludzas iela 24) notiks konferences Kultūras krustpunkti XIII starptautiskā diena.  Starptautiskās dienas ietvaros ārvalstu pētnieki dalīsies metodoloģiskās atziņās un pētījumos balstītās pieredzēs par mākslas un pētniecības sinerģiju, aizsākot konferences virstēmu Robežu pārkāpšana: pētniecība mākslā un mākslas pētniecībā. Plenārsēdē Latviju pārstāvēs pētnieki Rūta Muktupāvela (Making sense of art-related research: rationalization and realization), Dāvis Sīmanis (Recovering of Historical Trauma: Practical Research in Film), Dace Melbārde (Research at the interface with Song and Dance Celebration) un Andris Teikmanis (Future of Artistic Research). Uzstāsies projekta CoHERE partneri: Kriss Vaitheds (Chris Whitehead) un Gonula Bozoglu (Gönül Bozoğlu) no Ņūkāslas Universitātes, Maireada Nika Krēta (Máiréad Nic Craith) un Ulrihs Kokels (Ullrich Kockel) no Heriota Vata Universitātes Edinburgā, kā arī Skatuves mākslas katedras sadarbības partneri profesionālās doktorantūras izstādē – režisors Dāvids Džovanzana (Davide Giovanzana) no Somijas un Ramune Balevičute (Ramune Baleviciute) no Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas. Darba valoda – angļu.

Ceturtdien, 31. oktobrī, no plkst. 9 līdz 16 Latvijas Kultūras akadēmijas zālē (Ludzas iela 24) norisināsies konferences plenārsēde veltīta pētniecībai mākslā un mākslai pētniecībā. Plenārsēdi atklās LKA prorektore zinātniskajā darbā Anda Laķe un tajā piedalīsies LKA prorektors mākslinieciskās jaunrades darbā Elmārs Seņkovs, režisore Laura Groza-Ķibere, kinorežisors Jānis Ābele, izstādes Emodži dzeja kuratore Elvīra Bloma un māksliniece Vika Eksta, režisore un horeogrāfe Linda Krūmiņa, Latvijas Mākslas akadēmijas Maģistra programmas vadītāja un izstādes Academia projekta vadītāja Antra Priede, Mārtiņš Gulbis un Vladislavs Šavlovskis no zinātniskā teātra laboratorium.lv, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pētnieki Valdis Bernhofs un Jachin Pousson, pētnieces Ance Kristāla un Iveta Ķešāne, projekta Dramaturģijas nometne Lugas Madonas novadam vadītāja Līga Ulberte, KVADRIFRONA pārstāvis Evarts Melnalksnis u.c. Plenārsēdi noslēgs diskusija Patiesības falsifikācija mākslā un dzīvē. Plenārsēdes referenti tiks aicināti atklāt daudzveidīgas mākslas un pētniecības mijiedarbes un sinerģijas formas, pamatojoties teorētiskos konceptos un balstoties kultūras, mākslas un jaunrades pieredzē. Plenārsēdi būs iespējams vērot interneta tiešraidē kultūras portālā Satori!

Piektdien, 1. novembrī, no plkst. 9.30 līdz 19 LKA Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu ielā 46) norisināsies Kultūras krustpunktu konferences darbs deviņās tematiskās sekcijās: Kultūras, mākslas un komunikācijas socioloģija. Kultūrizglītība, kultūrpratība un medijpratība. Kultūra digitālajā vidē un sociālajos medijos; Skatuves māksla; Folkloristika, etnoloģija, arheoloģija un kultūras antropoloģija; Kultūras mantojums un atmiņas institūcijas; Kultūras menedžments un līderība, kultūrpolitika, kultūras ekonomika, radošā uzņēmējdarbība un radošās industrijas; Audiovizuālā māksla. Meklēšanā: Aloizs Brenčs; Saskarsme, Starpkultūru komunikācija un valodas nozīme kultūrā; Vizuālā māksla; Literatūra un tulkošana. Plkst. 13 Karamazovu zālē sekciju dalībnieki un konferences apmeklētāji tiks aicināti apmeklēt Jaunā Rīgas teātra aktiera Viļa Daudziņa lekciju Poētiskā pētniecība. Sekciju dienas ietvaros notiks LKA pēcdoktorantes Maijas Spuriņas lekcija Cik labi humanitāram zinātniekam jāsaprot savs dators?

Konferences programma: https://lka.edu.lv/lv/aktuali/jaunumi/konference-kulturas-krustpunkti-xiii-folkoratorija-robezu-parkapsana-maksla-un-petnieciba-un-vairak-neka-80-referati/

Plašāka informācija par konferences norisi un aktualitātēm: un LKA mājaslapā (www.lka.edu.lv), LKA un LKA ZPC Facebook.com lapās (https://www.facebook.com/LKAkademija/, https://www.facebook.com/lkazpc/).  

Konferenci organizē Latvijas Kultūras akadēmija.

Ieeja visos konferences Kultūras krustpunkti XIII notikumos bez maksas!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja