Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pasākumu organizatoriem, tostarp kultūras nozarē, pieejama virkne atbalsta mehānismu

Otrdien, 11. augustā, reaģējot uz tehniskā nodrošinājuma uzņēmumu rīkoto akciju Kultūrai IR jāstrādā, kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL), Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) padomes loceklis Valts Ernštreits un Pasākumu rīkotāju un pasākumu producentu padomes vadītājs Ģirts Majors mediju pasākumā atgādināja par atbalsta mehānismiem, kuriem Covid-19 negatīvās ietekmes mazināšanai var pieteikties kultūras pasākumu, tostarp tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi.

Pasākumu rīkotāju nozari pārstāvošajām profesionālajām sabiedriskajām organizācijām, sākot konstruktīvu dialogu ar atbildīgajām nozaru ministrijām, pasākumu rīkotājiem, t.sk. tehniskā nodrošinājuma uzņēmumiem jau krīzes sākumposmā nodrošināti tie paši atbalsta mehānismi, kas citām Covid-19 izraisītās krīzes nozarēm: apgrozāmo līdzekļu aizdevumi saimnieciskās darbības veicējiem, kredītu brīvdienu garantijas uzņēmumiem, kuriem Covid-19 izplatības dēļ radušās objektīvas grūtības veikt aizdevumu maksājumus komercbankās, nodokļu samaksas termiņa pagarinājumi vai sadalīšana nomaksas termiņos uz laiku līdz trim gadiem, kā arī iespēja neveikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus 2020. gadā un valsts atbalsts dīkstāvē esošo darbinieku darba algas nosegšanai. Tehniskā nodrošinājuma kompānijas minēto atbalstu izmantojušas, uzsvēra Kultūras ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Šobrīd pasākumu rīkotāji, tostarp arī tehniskā nodrošinājuma uzņēmumi, var pieteikties atbalstam VKKF 2,4 miljonu eiro vērtajā mērķprogrammā Covid-19 ietekmēto kultūras institūciju ilgtspēja. Tās mērķis ir atbalstīt komersantus, biedrības un nodibinājumus, t.sk. ar pasākumu organizēšanu saistīto nozaru uzņēmumus, kuru darbība ir saistīta ar pastāvīgu publisku kultūras norišu nodrošināšanu un ir bijusi ierobežota Covid-19 valstī noteikto ierobežojumu dēļ. Lai nodrošinātu to darbības nepārtrauktību, VKKF mērķprogrammas ietvaros komersantiem, biedrībām un nodibinājumiem tiek daļēji kompensēti ierobežojumu pastāvēšanas laikā radušies kārtējie izdevumi, informēja ministrijā.

Tehniskā nodrošinājuma uzņēmumiem pieejama arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalsta programma Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai un nodarbinātības sekmēšanai tūrisma nozares uzņēmumiem. Tā paredz vienreizēju grantu jeb dāvinājumu darba samaksas kompensēšanai, ko uzņēmējs saņems 30% apmērā no 2019. gadā nomaksātām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, bet ne vairāk nekā 0,8 miljoni eiro. Šī atbalsta programma ir paredzēta pamatā tūrisma un saistīto nozaru saimnieciskās darbības veicējiem, tomēr uz atbalstu tajā var pretendēt arī pasākumu tehniskie nodrošinātāji (NACE kods 7739 - Citur neklasificētu pārējo mašīnu, iekārtu un materiālo līdzekļu iznomāšana un ekspluatācijas līzings; NACE kods 7490 – Citur neklasificēti profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi; un NACE kods 8230 - Sanāksmju un tirdzniecības izstāžu organizatoru pakalpojumi.

Šī LIAA atbalsta programma jau ir atvērta, tuvāko nedēļu laikā Ekonomikas ministrija solījusi vērtēt pieteikumu apjomu un pieprasījuma summas, lai izsvērtu, vai ir iespējams veikt izmaiņas programmā ierobežota finansējuma apstākļos,  sola Kultūras ministrijas pārstāvji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja