Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Reorganizējot divas Rēzeknes skolas, veidos Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolu

Reorganizējot Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu, veidos apvienotu Latgales Mūzikas un mākslas vidusskolu, šodien lēma valdībā.

Kultūras ministrija (KM) norāda, ka Rēzeknes valstspilsētā patlaban darbojas divas KM padotības profesionālās vidējās izglītības iestādes - Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola.

Saskaņā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) datiem uz 2022. gada 1. oktobri izglītojamo skaits Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā bija 246, bet izglītojamo skaits Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā bija 377.

KM atzīmē, ka atbilstoši VIIS pieejamajai informācijai uz 2022. gada 1. oktobri Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā tiek īstenotas 38 licencētas izglītības programmas, piedāvājot iespēju iegūt 24 dažādas profesionālās kvalifikācijas.

Tāpat vidusskolai ir noslēgti seši līgumi ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu par ārpus formālās izglītības sistēmas iegūtās profesionālās kompetences novērtēšanu. 2021./2022. mācību gadā neviena persona nav izteikusi vēlēšanos par ārpus formālās izglītības sistēmas iegūtās profesionālās kompetences novērtēšanu vidusskolā.

2021./2022. mācību gadā Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas absolventi kārtojuši noslēguma pārbaudījumus. Visi izglītojamie, kuri kārtoja profesionālās kvalifikācijas eksāmenus, nokārtoja tos uz septiņām ballēm un augstāk. Izglītojamo centralizēto eksāmenu vispārizglītojošajos priekšmetos rezultātu vērtējums vidēji vidusskolā 2021./2022. mācību gadā bija 63,6%.

Atbilstoši Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas pašnovērtējuma ziņojumam 2021./2022. mācību gadā profesionālās vidējās izglītības programmās viens izglītojamais mainījis izglītības iestādi par labu vispārizglītojošajai izglītības iestādei un viens izglītojamais pārtraucis mācības dēļ mācību grūtībām un vājas sagatavotības iepriekšējā izglītības posmā.

Pēc KM paustā, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas absolventu nodarbinātības rādītāji ir augsti. Atbilstoši vidusskolas sniegtajai informācijai no 2021./2022. mācību gada no 15 absolventiem 12 turpina izglītību augstākajā izglītības pakāpē un trīs strādā. Vidusskola piedalās starptautiskās mobilitātes programmā Erasmus+, darbojas radošos projektos, izglītojamie ar panākumiem piedalās starptautiskos un nacionālos mūzikas konkursos.

Atbilstoši VIIS pieejamajai informācijai uz 2022. gada 1. oktobri Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā tiek īstenotas 28 licencētas izglītības programmas, piedāvājot iespēju iegūt 26 dažādas profesionālās kvalifikācijas. Vidusskolai nav noslēgtu līgumu ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu par ārpus formālās izglītības sistēmas iegūto profesionālās kompetences novērtēšanu.

2021./2022. mācību gadā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas absolventi kārtojuši noslēguma pārbaudījumus. Visi izglītojamie, kuri kārtoja profesionālās kvalifikācijas eksāmenus, nokārtoja to uz septiņām ballēm un augstāk. Izglītojamo vērtējums centralizēto eksāmenu vispārizglītojošajos priekšmetos vidēji izglītības iestādē 2021./2022. mācību gadā bija 54,1%.

Atbilstoši Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pašnovērtējuma ziņojumam 2021./2022. mācību gadā profesionālās vidējās izglītības programmās mācības pārtraukuši 17 izglītojamie.

No 2021./2022. mācību gada 28 absolventiem atbilstoši Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas sniegtajai informācijai astoņi turpina izglītību augstākajā izglītības pakāpē un 13 strādā, par septiņiem absolventiem vidusskolai uz 2022. gada 30. septembri nebija datu. Vidusskola piedalās starptautiskās mobilitātes programmā Erasmus+ un dažādos radošajos projektos, vidusskolas izglītojamie piedalās mākslas un dizaina jomas konkursos.

KM akcentē, ka, lai arī salīdzinoši nelielas izglītības iestādes, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskola uzrāda augstus sasniegumus izglītības procesā, sagatavo atzītus speciālistus mūzikas, mākslas un dizaina izglītības programmās un aktīvi līdzdarbojas Rēzeknes valstspilsētas, Rēzeknes novada un visa Latgales reģiona kultūras dzīvē.

KM arī norāda, ka abām izglītības iestādēm ir relatīvi mazs priekšlaicīgi izglītības ieguvi pārtraukušo izglītojamo skaits, bet ir relatīvi augsts absolventu skaits, kuri turpina izglītību augstākajā izglītības pakāpē Latvijā, kā arī mūzikas un mākslas augstākās izglītības iestādēs Eiropā, abas izglītības iestādes sagatavo speciālistus radošo industriju darba tirgum Latgales reģionā un Latvijā. Vienlaikus salīdzinoši nelielais izglītojamo skaits šajās izglītības iestādēs līdz šim nav ļāvis tām pretendēt uz profesionālās izglītības kompetences centra statusu.

Pēc KM paustā, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolai un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolai apvienojoties un iegūstot mākslu izglītības kompetences centra statusu, apvienotā izglītības iestāde spēs pilnvērtīgāk attīstīt metodisko darbu un tiks veicināta pieejamo resursu efektīvāka izmantošana un sekmēta turpmāka kultūrizglītības attīstība un konkurētspēja Latgales reģionā. Mākslu izglītības kompetences centrs Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola varēs pretendēt arī uz Eiropas Savienības fondu līdzekļiem infrastruktūras modernizācijai.

KM iecerējusi, ka Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola turpinās īstenot esošās Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas profesionālās izglītības programmas un pārņems izglītojamos, darbiniekus, tostarp pedagoģisko personālu, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas un Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas bilancē esošo kustamo mantu un finanšu līdzekļu atlikumu.

KM aplēses liecina, ka reorganizācijas rezultātā apvienotajā mākslu izglītības kompetences centrā Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola mūzikas, mākslas un dizaina izglītības programmās izglītību iegūs vidēji 650 izglītojamie.

Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pedagogi turpinās darba tiesiskās attiecības mākslu izglītības kompetences centrā Latgales Mūzikas un mākslas vidusskola. Pedagogi, kuri strādāja gan Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā, gan Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā amatu apvienošanas kārtībā, pēc reorganizācijas turpinās veikt darba pienākumus iepriekšēja apjomā, bet pie viena darba devēja.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja