Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas cirkā uzstāsies izcilais žonglieris Vess Pedens

Atjaunotajā Rīgas cirka arēnā 9.–11. martā viesosies starptautiski pazīstamais žonglieris Vess Pedens (Wes Peden) ar amerikāņu kalniņu tēmai veltīto izrādi Rollercoaster, informēja Rīgas cirka komunikācijas projektu vadītāja Zane Volkinšteine.

Vess Pedens (1990) ir dzimis un audzis ASV. Piecu gadu vecumā tēvs Vesam iemācīja žonglēšanas pamatus, un jau 11 gados jaunais cirka mākslinieks kāpa uz skatuves, lai uzstātos plašākai publikai. Vess Pedens 10 reižu iekļauts gada populārāko pasaules žonglieru topā. Viņš uzstādījis trīs pasaules rekordus dažādās žonglēšanas disciplīnās ar vālēm un riņķiem. Šobrīd Vess galvenokārt uzturas Eiropā (Zviedrija, Lielbritānija), bet regulāri dodas viesizrādēs pa visu pasauli.

Viņa oriģinālžonglēšanas triki izdaudzināti ar savu neparastību un sarežģītību, savukārt viņa izrāžu estētika nereti atsaucas uz retro elementiem, cīņas mākslām un dažādiem sadzīves un popkultūras elementiem, tostarp ātrās ēdināšanas iepakojumiem. Uzstājies daudzviet pasaulē – Eiropā, Amerikā, Japānā, Austrālijā un citur.

Vess Pedens jau savulaik ir uzstājies Rīgā – festivāla ReRīga! programmā 2013. gadā dueta Patrik & Wes sastāvā viņš šeit uzstājies ar izrādi Between Someonesons.

Izrāde Rollercoaster ir stundu garš ceļojums vienlaikus trakulīgi modernā un sentimentālā pagātnes pasaulē. Izrādi iedvesmojuši amerikāņu kalniņu karuseļi. Veidojot izrādi, Vess iedvesmojies no grāmatas 50 leģendāri amerikāņu kalniņi, kuru vairs nav (50 legendary Rollercoasters that no longer exists), un šī izrāde iecerēta kā atvadīšanās ceremonija no zudībā gājušajām atrakcijām.

"Kopš bērnības esmu domājis par paralēlēm starp žonglēšanu un amerikāņu kalniņiem – abos gadījumos tiek izmantota gravitācija un inerce, lai gaisā veiktu sarežģītas trases. Ja žonglēšana uz skatuves ir ļoti delikāta lieta, jo vienmēr ir jāņem vērā neizdošanās risks, tad amerikāņu kalniņi var atļauties bezbailīgi izpildīt savus trakākos trikus, jo piesprādzēšanās sistēmas rūpējas par auditorijas drošību," stāsta Vess Pedens un piebilst, ka šī atziņa viņu mudinājusi uz skatuves meklēt apstākļus, kas darbotos kā drošības jostas žonglēšanai. Viņš piebilst, ka viens no viņa mākslinieciskajiem mērķiem ir atklāt, kā likt objektam lidojuma laikā mainīt trajektoriju. Pēc divus gadu garumā ilgušiem eksperimentiem ar bumbiņām un caurspīdīgām caurulēm Vess amerikāņu kalniņus "iztulkojis" žonglēšanas valodā.

Iestudējumā ir arī tematiski atbilstošs muzikāli skaniskais pavadījums – Mika Forslinga (Mika Forsling) veidotie elektrobīti, kas tapuši, apstrādājot amerikāņu kalniņu radītās skaņas.

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers uzsver unikālo iespēju Rīgā redzēt vienu no izcilākajiem žonglēšanas meistariem: "Ar Vesu iepazinos pirms 10 gadiem Re Rīga! cirka festivālā, un kopš tā laika ļoti uzmanīgi sekoju līdzi viņa radošajai attīstībai. Uz kādu laiku viņš bija atgriezies ASV, kur galvenokārt strādāja Lasvegasā, taču nu ir atpakaļ Eiropā ar ļoti kreatīvām soloizrādēm. Amerikāņu kalniņos pārsteidz it viss – mūzika, scenogrāfija, ideja un, protams, Vesa neticamās žonglēšanas prasmes!"

Rollercoaster ir izrāde, kas piemērota teju jebkuram vecumam, bet īpaši tiek rekomendēta, sākot no skolas vecuma. Pavasara sezonā Rīgas cirka viesizrāžu programmā paredzētas vēl vairākas izrādes dažādu vecumu un interešu auditorijām.

Vairāk par Rīgas cirka repertuāru cirks.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja