Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Starptautiskais forums Kultūras kompass šogad pētīs kultūras mobilitātes izaicinājumus

Forums Kultūras kompass (Kultuurikompass) šogad pulcēs vadošos kultūras pasākumu organizatorus, radošus cilvēkus un politikas veidotājus no visas Eiropas Igaunijas pilsētā Tartu, kas saņēma godpilno Eiropas kultūras galvaspilsētas 2024 statusu, lai kopā apspriestu un risinātu problēmas, kuras šobrīd kavē starptautisko kultūras apmaiņu.

Ceturtais starptautiskais forums Kultūras kompass (Kultuurikompass), kura centrālā tēma šogad ir Cik neierobežota ir kultūra? norisināsies 18. un 19. maijā Igaunijas Nacionālajā muzejā un Drukas un papīra mākslas centrā TYPA. Forums fokusējas uz izpētes un izpratnes par to, kā kultūras globalizācija sniedz cilvēcei nākotnes izdzīvošanas iespējas, vienlaikus izceļot arī vietējo unikalitāti.

Eiropas kultūras vadītāji koncentrējas uz radošo indivīdu mobilitātes iespējām, radošo rezidenču dibināšanu un to darbības nodrošināšanu visā pasaulē. Kā norāda foruma vadošā organizatore Angela Adere (Angela Ader), profesionālā mobilitāte jeb pieredzes apmaiņas programmas ir būtiskas gan radošo industriju pārstāvjiem, gan kultūras pasākumu organizatoriem. "Šai pārrobežu kustībai ir liela nozīme kultūras attīstībā, kas šīs jomas darbiniekiem un kultūras politikas veidotājiem ir jāņem vērā," uzsver Angela Adere.

Tūkstošiem talantīgu cilvēku globāli vēlas dzīvot un strādāt no jebkuras vietas pasaulē, iedvesmas un jaunas pieredzes meklējumos pastāvīgi mainot savu lokāciju. Tomēr dažādu sociālu, ekonomisku un politisku iemeslu dēļ viņi bieži vien nevar to atļauties. "Mēs redzam, ka kultūras radīšana globāli, nojaucot ģeogrāfiskās robežas, ļauj radošiem cilvēkiem mācīties vienam no otra un dalīties ar labāko praksi, saglabājot katra vietējās atšķirības. Turklāt, lai Eiropas kultūras galvaspilsēta attaisnotu savu nosaukumu un būtu veiksmīga, mums neizbēgami jāveicina mākslinieku pārrobežu mobilitāte," piebilst Angela Adere.

Pirmajā dienā Igaunijas Nacionālajā muzejā foruma dalībnieki varēs dzirdēt nozares ekspertu prezentācijas un pievienoties trīs diskusiju grupām, kas iepazīstina ar pasaules radošo rezidenču daudzveidību. Vienas dienas laikā muzejā būs apskatāma izstādes zona, kurā ikviens interesents varēs uzzināt par dažādām mobilitātes programmu un radošo rezidenču iespējām visā Eiropā. Foruma atklāšanas dienas norises pārraide būs pieejama arī internetā Tartu 2024 mājaslapā. Otrajā dienā Tartu Drukas un papīra mākslas centrā TYPA foruma apmeklētājiem būs iespēja satikt radošo rezidenču un Eiropas kultūras galvaspilsētu tīkla dalībniekus. Apmeklētāju uzmanībai tiks piedāvātas radošās darbnīcas, diskusijas un ekskursijas uz vietējām radošajām rezidencēm Tartu un Dienvidigaunijā.

Pasākumā piedalīsies runātāji un delegāti no 20 Eiropas valstīm. Forumā uzstāsies: Liepāja 2027 programmas mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča (Latvija), Latvijas kultūras rezidenču centra SERDE pasākumu producente Signe Pucena (Latvija), Tartu 2024 radošā direktore Kati Torp (Igaunija), Tartu Universitātes antropoloģe un dokumentālo filmu veidotāja Terje Toomistu (Igaunija), Tallina 2011 vadītājs Mikko Fritze (Vācija/Somija), Kauņa 2022 kurators Gediminas Banaitis-Skrandis (Lietuva), kā arī vairāki ārzemju runātāji: Irmeli Kokko (radošās rezidentūras eksperte, Somija), Bojana Paņevska (On the Move, Nīderlande), Kendal Henry (CEC ArtsLink, ASV), Marie Le Sourd (On the Move, Res Artis, Francija), Marie Fol (On the Move, Res Artis, Francija/Beļģija), un daudzi citi.

Forumā var piedalīties jebkurš interesents. Dalība pirmajā foruma dienā ir bez maksas. Biļetes uz otrās dienas aktivitātēm var iegādāties biļešu tirdzniecības platformā Piletilevi.ee.

Vairāk informācijas par forumu Kultūras kompass  var atrast Tartu 2024 mājaslapā: www.tartu2024.ee/kultuurikompass.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja