Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Te viss ir latgaliski! Upītē atklās pirmo latgaliešu izlaušanās istabu Pīci panti

Otrdien, 28. decembrī, Balvu novada Upītē slēgtās skolas ēkā tiks atklāta pirmā un pagaidām vienīgā izlaušanās istaba spēle latgaliski. Jaunajai izlaušanās istabai dots nosaukums Pīci panti, tā ir veltīta novadpētniekam, dzejniekam, folkloristam Ontonam Slišānam (1948–2010) un būs pieejama katram spēlēt gribētājam

Izlaušanās istabā Pieci panti, lai no tās izkļūtu, būs jāpaveic pieci uzdevumi. Katram uzdevumam ir piemeklēts kāds atbilstošs Ontona Slišāna dzejolis, kas vedinās spēlētāju domas pareizajā virzienā. 

Projekta idejas autors Nemateriālās kultūras mantojuma centra Upīte direktors Andris Slišāns, par jaunumu Upītē saka: "Mūsu izlaušanās istabā ir trīs lietas, kas to atšķir no līdzīgām istabām: pirmkārt, te viss ir latgaliski, otrkārt, te ir bišu strops un, treškārt, sava vieta istabā ir lielajām aužamajām stellēm. Taisot spēli, gribējām, lai dalībnieki kaut nedaudz iepazīst Ontonu Slišānu, viņa vaļaspriekus, nemateriālo kultūru un, protams, arī latgaliešu valodu."

Izlaušanās istabas uzdevumus veidojis Kristaps Auzāns, kurš savulaik radījis arī Imanta Ziedoņa fonda Viegli piedāvāto spēli Ziedoņa klase Rīgā, kas saņēmusi apbalvojumu Kilograms kultūras 2019 kategorijā Pārsteigums. Aicinot ciemos uz Upīti un iedrošinot spēlēt gribētājus, izlaušanās istabas Pīci panti veidotāji saka, ka spēlei nav vajadzīgas priekšzināšanas, vien prasme lasīt, ieklausīties un spriestspēja. Plānotais istabas izspēlēšanas laiks ir aptuveni viena stunda. 

Idejas par izlaušanās istabu īstenošanā talkā gājuši Lauku Atbalsta dienesta programma Leader ar istabas remonta projekta atbalstīšanu un Latgales kultūras programma, kuru īsteno Valsts kultūrkapitāla fonds, a/s Latvijas valsts meži un Latgales reģiona attīstības aģentūra, ar pašas spēles izstrādes atbalstu. 

Spēles Pīci panti oficiālā atklāšana notiks 28. decembrī, Ontona Slišāna dzimšanas dienā, plkst. 13.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja