Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiešsaistē notiks 1991. gada 3. marta tautas aptaujai veltīta diskusija

Trešdien, 24. martā, plkst. 17 LNVM Tautas frontes muzejs sadarbībā ar Konrāda Adenauera fondu aicina tiešsaistē pieslēgties diskusijai 73,8, kas veltīta 1991. gada 3. marta tautas aptaujai, kurā tika uzdots jautājums "Vai jūs esat par demokrātisku un neatkarīgu Latviju?".

"Pirms 30 gadiem de facto vēl pastāvēja Padomju Latvija, te atradās PSRS karaspēka daļas. Tautas nobalsošanā piedalījās 1 666 128 (87,56%) balsstiesīgo Latvijas iedzīvotāju, no kuriem 1 227 562 (73,68%) izvēlējās atbildi "jā", bet 411 374 (24,69%) atbildēja "nē". Aptaujā piedalījās arī PSRS karaspēka daļās pierakstītie Latvijas Republikas pastāvīgie civiliedzīvotāji. Tas bija pēdējais balsojums, kurā pēc padomju okupācijas perioda piedalījās visi astoņpadsmit gadu vecumu sasniegušie iedzīvotāji, un pirmā tautas nobalsošana pēc neatkarības atjaunošanas," stāsta  
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļas Tautas frontes muzeja vadītāja Anna Zeibārte. 

1991. gada tautas aptaujai par Latvijas neatkarības atjaunošanu bija sarežģīts starptautisks un iekšpolitisks konteksts. Starptautiski bija nepieciešams spert soli pretim  Rietumvalstu ieteikumiem sarīkot tautas nobalsošanas, lai it kā apstiprinātu 1990. gada pavasarī pieņemtās Baltijas valstu neatkarības deklarācijas.

Iekšpolitiski 1991. gada janvāri raksturoja barikāžu laiks – tautas mobilizēšanās un plaši aizsardzības pasākumi pret iespējamo PSRS bruņoto spēku iejaukšanos ceļā uz pilnīgu Latvijas neatkarību. Kā atbildes reakcija bija PSRS valdības 1991. gada janvārī pieņemtais lēmums rīkot referendumu par PSRS saglabāšanu, plašāk pazīstamu kā 1991. gada 17. marta referendumu. Baltijas republiku valdības, kas 1990. gada sākumā bija deklarējušas savu valstisko suverenitāti, izšķīrās par neatkarīgu tautas aptauju rīkošanu, tādējādi apsteidzot šo pasākumu.

Diskusijā aicināti piedalīties: juriste un politiķe Ilma Čepāne, tālaika Latvijas Republikas Augstākās padomes priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova palīdze Kārina Pētersone, politiķis un Latvijas Tautas frontes frakcijas priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, žurnālists un Latvijas Republikas Augstākās padomes Preses centra vadītājs Aleksandrs Mirlins. Sarīkojumu vadīs sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Diskusija tiks straumēta LNVM Tautas frontes muzeja Facebook lapā

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja