Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Žaņa Lipkes memoriāls atzīts par vienu no labākajiem Eiropas jaunajiem muzejiem

Žaņa Lipkes memoriāls nominēts Eiropas Padomes Muzeju balvai 2014, aģentūru LETA informēja Žaņa Lipkes memoriāla projektu vadītāja Liene Zemīte.

Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Kultūras, zinātnes, izglītības un mediju komiteja Eiropas Padomes Muzeju balvai 2014 nominēja arī Zviedrijas Bildmuseet un Baksi Museum Turcijā.

Pēc Eiropas Padomes pārraudzībā esošā Eiropas Muzeju foruma iniciatīvas ik gadu ekspertu komisija prestižajai Eiropas Padomes balvai izvirza labākos no Eiropas muzejiem, kas demonstrē izcilu un inovatīvu sniegumu Eiropas vienojošo vērtību apzināšanā, saglabāšanā un popularizēšanā. 2013. gads ir nosaukts par Eiropas pilsoņu gadu, tādējādi aicinot sabiedrību pievērst īpašu uzmanību sociālā taisnīguma un cilvēktiesību tēmām.

Žaņa Lipkes memoriāls, kas veidots pēc Māra Gaiļa, Augusta Sukuta un Ārijas Lipkes iniciatīvas, Mazajā balasta dambī 8 Ķīpsalā savas durvis apmeklētājiem vēra 2012. gada vasarā, papildinot Latvijas kultūrtelpu ar kvalitatīvi jaunu memoriālā muzeja jēdziena interpretāciju. Muzejs inovatīvā veidā atklāj stāstu par latvieša Lipkes un viņa ģimenes drosmi, Otrā pasaules kara laikā glābjot režīma vajātu, nāvei nolemtu cilvēku dzīvības, riskējot ar visu.

Muzeja radošās komandas sastāvā ir arhitekte Zaiga Gaile, režisors Viktors Jansons, scenogrāfs Reinis Suhanovs, mākslinieks Kristaps Ģelzis un komponists Jēkabs Nīmanis. Muzeja misija ir godināt Lipkes ģimenes piemiņu un veidot šodienas pasauli labāku, atgādinot, ka Lipkes aizstāvētās vērtības - drosme, līdzcietība, taisnīgums un cilvēcība - ir aktuālas visos laikos un ikvienas attīstītas sabiedrības pamatā.

Izšķirošo lēmumu, kurš Eiropas muzejs iegūs Eiropas Padomes Muzeju balvu 2014, Eiropas Padomes Parlamentārā asamblejas Kultūras, zinātnes, izglītības un mediju komiteja pieņems šī gada 3. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja