Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Jēkabpils mēra nākotne pagaidām neskaidra

Ceturtdien Jēkabpils pilsētas domes sēdē pieņems 2021. gada budžetu. Sēdē piedalīsies arī pilsētas mērs Aivars Kraps (LA), taču viņš sēdi nevadīs, jo Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) liedzis viņam ieņemt domes priekšsēdētāja amatu. Kraps līdz šim visas apsūdzības noraidījis un Dienai izteicās, ka īsti nesaprot, par ko apsūdzēts. Domes sēdē viņš esot gatavs aizstāvēt budžeta projektu, kura tapšanā pēdējo trīs mēnešu laikā esot pielicis daudz pūļu.

KNAB 21. janvārī veica tiesas sankcionētas neatliekamās kriminālprocesuālās darbības Jēkabpils pilsētas pašvaldībā un tās kapitālsabiedrībā, tajā skaitā 24 kratīšanas un sešas izņemšanas. Lietā iesaistītas sešas personas, no kurām četras tika aizturētas, bet vēlāk atbrīvotas. Informācija liecina, ka viņu vidū bijis arī Jēkabpils domes deputāts Nikolajs Anuškevičs (Latgales partija) un pašvaldības SIA Jēkabpils pakalpojumi vadītājs Guntars Leitāns, kura vietā pašvaldība nozīmējusi pagaidu vadītāju. Jēkabpils pilsētas domes un tās kapitālsabiedrības valsts amatpersonas tiek vainotas par to, ka, iespējams, ļaunprātīgi izmantojušas savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā saistībā ar attiecīgās kapitālsabiedrības veiktajiem iepirkumiem, kā arī izkrāpušas pašvaldības finanšu līdzekļus.

Par tālāko nākotni Kraps pagaidām neizsakās, kamēr nav vēlreiz pārrunājis iespējamo rīcību ar partiju Latvijas attīstībai (LA), kurā viņš iestājās pagājušā gada novembrī. Politiķis Dienai stāsta, ka februārī bijis paredzēts dibināt LA Jēkabpils nodaļu, kas, iespējams, arī notiks. Teorētiski Kraps var kandidēt arī nākamajās vēlēšanās un sarunā ar Dienu piesauc savu "vārdabrāli no pilsētas pie jūras", ar to domādams Aivaru Lembergu (Latvijai un Ventspilij), kurš kandidēja vēlēšanās un tika ievēlēts par Ventspils domes priekšsēdētāju, kaut arī viņam ieņemt šo amatu ir liegts. Tomēr pašlaik par turpmāko rīcību vēl nav lemts. LA valdes loceklis Juris Pūce Dienai apstiprināja, ka viena saruna ar Krapu ir bijusi brīvdienās, bet lēmumi tiks pieņemti tad, kad būs vairāk informācijas par notikušo.  

Jēkabpils domē 2017. gada vēlēšanās Kraps iekļuva ar 507 vēlētāju atbalstu, pārstāvot partiju Gods kalpot mūsu Latvijai, bet senāk bijis arī Vienotības biedrs. Jāatgādina arī, ka Jēkabpils domes sastāvs ir ļoti sadrumstalots, tajā ir deviņu politisko spēku pārstāvji, un Kraps šajā sasaukumā ir jau otrais domes priekšsēdētājs, jo sākotnēji tika ievēlēts Raivis Ragainis (LZP), kuru 2019. gada aprīlī no amata gāza, bet Kraps no 2018. gada oktobra bija viņa vietnieks. Mēra vietnieka amatu, pārstāvot Vienotību, viņš ieņēma arī agrāk, kad mērs bija Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija). 

Gan Salcevičs, kurš ir domes pozīcijā, gan Ragainis, kurš pēc amata zaudēšanas ir opozīcijā, Dienai apliecināja, ka notikušais viņiem bijis pārsteigums un joprojām trūkst informācijas, lai varētu pilnvērtīgi spriest. Salcevičs pauda izbrīnu, ka pieņemts lēmums atstādināt Krapu no amata pienākumu pildīšanas, jo daudzās pašvaldībās, kurās arī konstatē kādus pārkāpumus, KNAB neprasa tik bargu drošības līdzekli. Viņaprāt, viss pašlaik var palikt, kā ir, un primāri jāpieņem budžets. Attīstības programma tiekot pildīta, un tuvākajā laikā pēc budžeta pieņemšanas pašvaldības dienas kārtībā nav ļoti atbildīgu lēmumu. "Situācija ir nepatīkama. Divdesmit gadus pie mums valdīja miers un saticība, un pirms četriem gadiem parādījās kolīzijas," viņš teica. Pēdējos divos gados par Jēkabpils domes vadību kādi cilvēki, ko Salcevičs nenosauca, sūtot uz dažādām valsts institūcijām sūdzības. 

Tomēr arī Ragainis apgalvo, ka KNAB darbības Jēkabpilī viņam bijušas tikpat liels pārsteigums kā tiem, kurus aizturēja. Iepriekš neesot bijusi nekāda informācija par iespējamām nelikumībām konkrētajos iepirkumos. "Ļoti, ļoti smags sitiens pilsētas reputācijai," situāciju vērtē Ragainis un sliecas ticēt, ka "nav dūmu bez uguns". Ja atklātos, ka šo lietu kāds ir safabricējis, kā apgalvo Kraps, būtu jārīko izmeklēšana "uz otru pusi" un jāatrod vainīgais, kurš apmelojis amatpersonas, uzskata Ragainis. Iepriekš Kraps izteicies, ka daudz ko zinot arī par citiem. Portāls Jēkabpils laiks citē politiķa teikto: "Nezinu, kā es tālāk uzvedīšos, bet visādi var būt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas