Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Reģionu slimnīcām atņem par labu Rīgai

Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris Dienai norāda, ka stāsts šoreiz ir par ambulatorajiem izmeklējumiem, atzīmējot, ka «diezgan nopietni ir aplasīta nauda visdažādākajās pozīcijās», bet nekāds skaidrojums nav sniegts. Slimnīcā atliek vien minēt, kādi ir iemesli. Turklāt iepriekš gan Veselības ministrija (VM), gan Nacionālais veselības dienests (NVD) solīja, ka finansējums paliks iepriekšējā gada līmenī. Zvīdris kā iespējamo iemeslu min papildu naudas piešķiršanu Austrumu slimnīcai, kas patiesībā sanākusi pārdale – laukiem atņēma, lai iedotu Rīgai.
Pēc principa «vienam atņemt, lai iedotu otram» zaudētājos palikušas reģionālās slimnīcas. Tām šogad ambulatoro pakalpojumu sniegšanai piešķirts mazāks finansējums, lai gan iepriekš solīts to saglabāt vismaz pagājušā gada līmenī. Tas nozīmē sliktākas iespējas iedzīvotājiem saņemt pakalpojumus un automātiski – arī garākas rindas. Slimnīcu pārstāvji gan cer, ka situācija vēl mainīsies, jo patiesībā naudu vajadzētu pat vairāk nekā pērn, tāpēc pagaidām līgumus ar valsti neparaksta.

Jēkabpilī, piemēram, tas nozīmē, ka 216 neiroloģisko pacientu izmeklējumus saņemt nevarēs. Tagad Zvīdris gaida skaidrojumu no NVD puses, un līdz tam piedāvātais līgums parakstīts netiks. 

Ļoti līdzīga situācija ir Vidzemes slimnīcā – rindas tagad tikai pieaugs. Kā Dienai pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Uģis Muskovs, ambulatorajiem pakalpojumiem finansējums samazināts apmēram par 30 000 eiro. Šī summa praksē nozīmē viena mēneša visu ambulatoro speciālistu pieņemšanas par valsts apmaksātiem pakalpojumiem. Tie ir ķirurgi, traumatologi, neirologi, infektologi, pediatri un citi. 

Kopējā summa, par kādu finansējums reģioniem sarucis, gan nav vēl zināma. Latvijas slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs Dienai norādīja, ka vēl tiek apkopota informācija no visām slimnīcām, bet ir arī tādas, kurām finansējums samazināts pat par 100 000 eiro. Neizpratnē esot arī pašvaldības, kuras aicina slimnīcas šādus līgumus neparakstīt. 

Neoficiāla informācija, ka reģioniem domātā nauda aizgājusi Rīgas virzienā, ir arī Muskovam. Tajā pašā laikā viņš norāda, ka rindas ir arī Vidzemes slimnīcā. Arī šeit slimnīcas vadība bija lūgusi ministriju piešķirt papildu finansējumu tieši ambulatorajiem pakalpojumiem, jo ar esošo noteikti nepietiek. Paziņojumi par rindu garumu tāpat lasāmi Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas mājaslapā ar piebildi, ka finansējuma trūkst. Arī tur lūgts piešķirt lielākus līdzekļus, lai ambulatoros pakalpojumus cilvēki varētu saņemt savlaicīgi.

Visu Annas Strapcānes rakstu No vienas kabatas pārliek otrā lasiet otrdienas, 29. marta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas