Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valmieras novada pašvaldība izstrādājusi vienotu kārtību ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanai skolēniem

Valmieras novada pašvaldība izstrādājusi vienotu kārtību ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķiršanai skolēniem, aģentūru LETA informēja Valmieras novada pašvaldības pārstāve Elīna Upīte.

Valmieras novada pašvaldības dome ir izdevusi saistošos noteikumus "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs", kuri sagatavoti ar mērķi nodrošināt vienotu ēdināšanas maksas atvieglojumu sistēmu visiem Valmieras novada pašvaldības dibināto izglītības iestāžu skolēniem. Taču vēl mēnesi, līdz 1.oktobrim, būs spēkā arī iepriekšējie Valmieras novadā apvienoto bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

Pašvaldības noteiktos atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamajiem, kuri apgūst klātienē pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu pašvaldības dibinātajās vispārējās izglītības iestādēs un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece uzsvēra, ka viena no pašvaldības prioritātēm ir sociālais atbalsts iedzīvotājiem. "Izstrādājot šos noteikumus, mūsu mērķis bija vienādot līdzšinējo un atšķirīgo atbalstu ēdināšanas izmaksu segšanā izglītojamiem, lai primāri palīdzētu tiem, kuriem atbalsts ir nepieciešams visvairāk, ievērojot samērīguma principu," sacīja Muceniece.

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā nodrošinās pusdienām 5-6 gadīgajiem bērniem, pusdienām 1.-4.klašu skolēniem, no pašvaldības budžeta līdzekļiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai, pusdienām 5.-6.klašu skolēniem, visām ēdienreizēm pirmsskolas vecuma bērniem ar invaliditāti, pusdienām 7.-9.klases skolēniem ar invaliditāti, visām ēdienreizēm bērniem, kuri apgūst speciālo pirmsskolas izglītības programmu iestādē, kuru finansē no valsts budžeta mērķdotācijas.

Tāpat ēdināšanas maksas atvieglojumus 100% visām ēdienreizēm piemēros Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādes "Vārpiņa" speciālo grupu bērniem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts budžeta mērķdotāciju, kā arī visas ēdienreizes bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu, un pusdienas bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9.klasē.

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 50% apmērā nodrošinās bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam, bērnam no daudzbērnu ģimenes visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9.klasē, bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

Kā skaidroja Upīte, atvieglojumu saņemšanai jāiesniedz izglītības iestādes direktoram/vadītājam iesniegums un jāuzrāda statusu apliecinošs dokuments. Ja nepieciešamie dokumenti izglītības iestādē tiks iesniegti pēc 1.septembra, atvieglojumi tiks piemēroti par pilnu mēnesi.

Ja ģimene neietilpst maznodrošinātas, trūcīgas vai daudzbērnu ģimenes kategorijā, bet sastopas ar grūtībām nodrošināt savus bērnus ar uzturu, tajā skaitā veikt ēdināšanas izdevumu apmaksu, Valmieras novada pašvaldība aicina iedzīvotājus vērsties Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē, kur katru gadījumu izvērtēs individuāli.

Brīvpusdienas 1.-4.klasei daļēji subsidē valsts un atlikušo daļu piemaksā pašvaldība, savukārt, kā to norāda arī tiesībsargs, atbalsts ēdināšanas izmaksu segšanai 5.-12.klasei nav pašvaldības pienākums, bet gan labā griba un iniciatīva.

Saskaņā ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Valmieras novada pašvaldības domes deputāti 26.augustā domes sēdē nolēma, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 280 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Upīte atzīmēja, ka šie kritēriji tiks piemēroti pēc Valmieras novada pašvaldības saistošo noteikumu "Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā" stāšanās spēkā, par to informējot iedzīvotājus pašvaldības interneta mājaslapā "www.valmierasnovads.lv". Līdz tam ir spēkā Valmierā novadā apvienoto bijušo pašvaldību noteiktie ienākumu sliekšņi.

Izziņu par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa piešķiršanu Valmieras novada pašvaldībā iespējams iegūt dzīvesvietai tuvākajā Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietā. Lēmums par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu tiks pieņemts pēc ienākumu, īpašumu, naudas līdzekļu uzkrājumu izvērtēšanas, līdz ar iesniegumu, ko parakstījušas visas mājsaimniecības pilngadīgās personas, izvērtēšanai iesniedzot, darba devēja izziņu par darba samaksu par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā, izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā, visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem, dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus vai citus ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas.

Precīzu informāciju var iegūt, vēršoties personīgi Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietās vai rakstot e-pastu "[email protected]".

Persona atbilst daudzbērnu ģimenes statusam, ja tās, laulātā vai bērnu deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijā (šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja bērns izglītību iegūst ārvalsts izglītības iestādē un viņa dzīvesvieta ir ārvalstī), viņa aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē vismaz trīs bērnus, tai skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esošus bērnus un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Bērnu skaitā neieskaita bērnus, par kuriem personai ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības.

Daudzbērnu ģimenes statusu var apliecināt ar Latvijas Goda ģimenes jaunā parauga apliecību "Goda ģimene" vai vecā parauga apliecību "3+ Ģimenes karte" kopā ar personu apliecinošu dokumentu ar spēkā esošu derīguma termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas