Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vienotības jaunpienācējiem vēlēšanu pārkāpumi ar izslēgšanu nedraud

Arī tad, ja Vienotība zaudētu valsts finansējumu, kas vēl nav teikts, to, visticamāk, nepiemeklētu nu jau likvidējamās Reformu partijas (RP) liktenis. Vienotībai ir ievērojami lielāks politiskais rūdījums un stabilāks atbalstītāju loks. Taču tagad tā ir nonākusi tādās pašās grūtībās, kādas 11. Saeimā bija RP. Toreiz Vienotība bez žēluma noskatījās, kā konkurentiem atņem valsts finansējumu, un ar prieku savās rindās uzņēma RP biedrus, kuri vēl negribēja aiziet no politikas, trešdien lasāms avīzē Diena.

Lai nodrošinātos pret vēstures atkārtošanos, partija noteica stingrus kampaņas nosacījumus, taču 11. Saeimā no RP ievēlētie Jānis Upenieks, Vilnis Ķirsis, Viktors Valainis, Jānis Junkurs, kurš pirmajā sēdē atteicās no mandāta, un vēl vairāki viņu kolēģi arī Vienotībā atkārtoja iepriekšējās veiksmes formulu, kas ļāva iegūt mandātu arī no tālām vietām sarakstā. Gados jaunie politiķi jau nodēvēti par Vienotības līderei Solvitai Āboltiņai lojālo domubiedru grupu, kas palīdz tai saglabāt ietekmi. Vienotība ir premjera partija, kuras frakcijā joprojām ir tagad jau bezpartijiskais Veiko Spolītis. Izslēgšana nedraud arī nevienam no minētajiem politiķiem, jo Vienotība nevar atļauties zaudēt kādu no tai atvēlētajiem 23 mandātiem.

"Mums tas ir sāpīgs jautājums, taču mēs nenodarbosimies ar galvu ciršanu, bet kopā domāsim, kā pārvarēt grūtības," Dienai sacīja Āboltiņa. Viņa ir apmierināta ar jauno kolēģu darbu Saeimā. Ja partija zaudēs valsts finansējumu, tad ar šīm nedienām saistītie cilvēki tikšot aicināti izteikt priekšlikumus, kā piesaistīt ziedotājus.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, kas varētu diskreditēt Vienotību, kandidātiem bija prasīts saskaņot arī individuālo avīžu saturu, kaut uz tām neattiecās kampaņas tēriņu ierobežojumi. Katram politiķim bija dota iespēja vēlēšanu individuālās aktivitātes plānot 500 eiro robežās, bet tajās bija liegts iesaistīt trešās personas, atgādināja partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. Trešajām personām ir iespēja noteiktas summas ietvaros atbalstīt kādu kandidātu, bet reklamētais politiķis un partija nevar būt saistīti ar minētajām iniciatīvām.

Taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Vienotības kampaņā konstatēja šo ierobežojumu pārkāpumus vairākos gadījumos un uzlika partijai 4300 eiro lielu administratīvo sodu, ko tā saņem arī par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā. Vienotība lēmumu jūnija sākumā pārsūdzēja, un līdz mēneša beigām KNAB sniegs atbildi. Kampaņā tā varēja izlietot 422 000 eiro, šo iespēju izmantojot tuvu noteiktajam limitam. Ja Vienotības vēlēšanu izdevumiem pieskaita trešo personu kampaņu finansējumu, kas ir aprēķināts 42 000 eiro apmērā, tad tā jau ir pārsniegusi to robežu, par kuras pārkāpšanu var atņemt valsts atbalstu - tas ir 134 000 eiro gadā.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 17.jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas