Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Bezsāpīgs nebūs neviens no kaušanas veidiem

Lai arī Saeima ceturtdien nolēma atļaut lopu kaušanu, sekojot reliģiskām tradīcijām, atsevišķas zemnieku saimniecības un lopkautuves par šo iespēju tomēr izsakās rezervēti — neesot gatavas mesties jaunajā biznesā, minot ne tikai bažas par ekonomisko izdevīgumu, bet arī sakot — dzīvnieku kaut, iepriekš to neapdullinot, tomēr nav tautas tradicionālā metode, kā gan lopam, pie pilnas apziņas griežot kaklu, varot skatīties acīs. Citi viņu kolēģi savukārt teic, ka jaunā metode ļaušot attīstīt biznesu un skaidro — jaunais veids aitām un liellopiem nenodarīšot lielākas sāpes kā tradicionālais.

Pret Zemkopības ministrijas (ZM) steigā virzītajiem grozījumiem par lopu "reliģisko kaušanu" asi iestājās dzīvnieku tiesību aizstāvji, paužot bažas, ka tā tiks pieļauta cietsirdība, pēcāk viņiem pievienojās ap divsimt protestētāju pie Saeimas. Divās frontēs sadalījās arī deputāti — grozījumi tika pieņemti ar nelielu "par" pārsvaru — 45:40, divi atturējās.

Lopkautuves Slišiņi saimnieks Valdis Kalniņš no Alūksnes novada pagaidām neesot domājis par lopu kaušanu pēc reliģiskajām tradīcijām: "Diezgan problemātiski, mūsu pusē jau trūkst to lopiņu". Nedaudz mulsinot arī netradicionālā metode: "Protams, ja dzīvam lopam pie apziņas grieztu rīkli, viņš taču visu justu. Taču, ja dzīvnieks vispirms apdullināts, viņš nejūt". V.Kalniņš arī saka — zemnieku mājās pašu patēriņam latvieši tradicionāli kāvuši cūkas, iepriekš iesitot pa galvu, tā apdullinot. Tikai tad pārgrieza kaklu vai iedūra nazi sirdī. Šādā biznesā ir gatavs iesaistīties kooperatīva Latvijas jēri vadītājs Valdis Vanags. "Straujā asins nolaišana, pārgriežot miega artērijas, nav nežēlīga, lopiņš aizmieg. Iet bojā no asiņu zuduma, nevis no sāpēm," viņš skaidro. Šādi kauto lopu gaļa esot daudz kvalitīvāka un ilgāk uzglabājoties.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes veterinārmedicīnas fakultātes lektors Aivars Bērziņš saka — svarīgākā abās kaušanas metodēs ir kāvēju profesionalitāte — ja kaušana notiks ātri un profesionāli, dzīvniekam netiks sagādātas ciešanas. Līdz šim Latvijā bija atļauta tikai kaušana ar apdullināšanu. Kad dzīvnieks zaudē samaņu, viņu nofiksē ar galvu uz leju, kāvējs ar nazi viņam iedur rīkles rajonā. "Dzīvnieks iet bojā atasiņošanas brīdī, kad audos pārstājas asinsrite," skaidro A.Bērziņš. Sekojot reliģiskajām tradīcijām, kaušanas brīdī lopam jābūt pie samaņas. Arī tad dzīvnieku nofiksē, izdara griezienu ar nazi kaklā. Atasiņošana ilgst piecas sešas minūtes. Pēc A.Bērziņa teiktā, dzīvnieks iet bojā tās sākumā.

"Jūdaismā un islamā pastāv priekšstats par to, ka dvēseles nesējs ir asinis. Līdz ar var lietot tikai gaļu, kurā nav asinis," skaidro Leons Taivāns, Latvijas universitātes (LU) Āzijas studiju nodaļas vadītājs. Kā par jūdaisma tradīcijām skaidro LU lektors, publicists Ilmārs Zvirgzds, "kaušanas noteikumi attīstījušies no Tempļa laikā praktizētās dzīvnieku upurēšanas. Galvenais košer kaušanas priekšnosacījums ir sagādāt pēc iespējas mazākas ciešanas kaujamajam dzīvniekam — tas tiek nokauts pēc iespējas ātri, ar asu nazi bez mazākajiem bojājumiem, nolaižot kaujamā dzīvnieka asinis, jo tās jūdaismā aizliegts lietot uzturā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas