Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bijušais KNAB šefs: Strīķe savulaik "noairēja" aizdomas par korumpētu Dombrovska valdības ministru

Laikā, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) vadīja Normunds Vilnītis, iestādes rīcībā bijusi informācija par iespējami korumpētu Valda Dombrovska (Vienotība) valdības ministru, intervijā žurnālam Playboy atklāj Vilnītis. Viņš arī uzsver - šī informācija nodota viņa vietniecei Jutai Strīķei, taču viņa neko nav darījusi.

Vilnītis intervijā norāda, ka sākotnēji viņam ar Strīķi bijušas labas attiecības un šķitis, ka viņa vietniece "fanātiski vēlas cīnīties ar korupciju", taču ar laiku viņš kļuvis uzmanīgs. Attiecības ar Strīķi pavisam sabojājušās brīdī, ka viņa neko nav darījusi ar nodoto informāciju par valdības ministriem.

"Galīgs lūzums attiecībām iestājās brīdī, kad bija konkrēta informācija par iespējami korumpētu Valda Dombrovska valdības ministru. Strīķei šī informācija tika nodota, lai viņa to atstrādā, taču viņa neko nedarīja," klāsta Vilnītis.

"Šī informācija ir klasificēta, taču dokumentēta un ar visām rezolūcijām. Es tukšu nerunāju – tā tas bija. Un tajā brīdī sapratu, ka tas cilvēks nav tas, par ko izliekas."

Viņš arī piebilst, ka pats lietas labā neko nav varējis darīt. "Es tur neko nevarēju darīt. Meklēju atbalstu vienā vietā, otrā, trešajā... Prokuratūrā, drošības iestādēs. Bet neatradu. Tad sapratu, ka laivā sēžu viens pats un mēģinu irties uz turieni, uz kurieni nekad neaiziršos. Es mēģināju piespiest tos cilvēkus darīt savu darbu, bet abi vietnieki nostājās pret mani."

Viņaprāt, iekšējie strīdi KNAB vismaz līdz vēlēšanām ne ar ko nebeigsies. "Nevienam neko neļaus darīt. Strīķe būs atpakaļ, un no spēka un varas pozīcijām politiķi izdarīs visu, lai KNAB noturētu paklausīgus un varai noderīgus cilvēkus."

Bijušais KNAB šefs arī norāda, ka korupcija pēdējo gadu laikā ir tikai pieaugusi, bet kontrabanda un naudas atmazgāšana palikusi vismaz tajā pašā līmenī. "Viss notiek, tikai neviens par to vairs neuztraucas un skaļi nebļauj. Un, ja mēs atgriežamies pie biroja un personas, par kuru bija jautājums – veciem miličiem kādreiz bija teiciens: čto ņelzja pobeģitj, to nužno vozglaviķ. Un šeit šis stāsts ir tieši tāds – visas tās smieklīgās atbalsta vēstules no tām personām, kuras Strīķei tiešā veidā būtu jāuzrauga. Muitas darbinieki, finanšu policija – tieši tā ir tā riska grupa, kas visvairāk būtu jākontrolē. Turklāt labi atceros, kā savulaik Strīķe ar putām uz lūpām stāstīja, ka šīs struktūras ir viskorumpētākās un nekavējoties jāreorganizē. Bet rezultātā ir mainīta nevis šo organizāciju struktūra, bet to vadībā nonākušas personas, kurām akceptu devusi attiecīgā dāma, un, izrādās, viss ir kārtībā."

"Nav jau runa tikai par Strīķi. Viņa ir tikai viena no līderēm grupā, kas nodrošina viena politiskā spēka drošību – gan iekšējo, gan ārējo. Iekšējo – palīdzot cīnīties ar nepaklausīgajiem pašā spēkā, ārējo – attīrot laukumu stratēģiskajās vietās. Bet tās nav politiskas intereses, es tās sauktu par ekonomiskām interesēm," uzsver Vilnītis.

Visu interviju ar bijušo KNAB vadītāju Normundu Vilnīti lasiet jaunākajā - februāra - žurnālā Playboy!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas