Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Deputāti mudina risināt jautājumu par NĪN

Saeimas deputāti debatēs pēc Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) ziņojuma par paveikto mēģināja risināt jautājumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN).

Opozīcijas politiķis Gunārs Kūtris (NSL) runāja gan par NĪN, gan par dalītā īpašuma problēmu. Viņš kritizēja valdības nodotā likumprojekta par dalītā īpašuma izbeigšanu kvalitāti, skaidrojot, ka "Saeimas komisija gadu skatās uz šo projektu un nezina, ko darīt". Viņš piebilda, ka Saeima nolēma atpakaļ valdībai nesūtīt šo likumprojektu nesūtīt, jo netic, ka tā saprātīgi atrisinās šo jautājumu.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) gan nepiekrita kritikai, uzsverot, ka pirms gada Tieslietu ministrijas (TM) piedāvāto likumprojektu konceptuāli atbalstīja pārliecinošs parlamenta sasaukums. Un "atsevišķi deputāti" tikai pēc gada sākuši paust, ka tas ir brāķis, piebilda politiķis.

Ministrs arī uzsvēra - darba grupa, ko vada Finanšu ministrija (FM), pamatā virzās uz kadastrālo vērtību iesaldēšanu līdz 2020.gadam. "Ja runājam par nodokļu politiku, tad pašvaldībām acīmredzot tiks izdotas vadlīnijas par sociāli atbildīgu nodokļu politiku nekustamā īpašuma nodokļu piemērošanas jomā. Un visbeidzot, protams, ir jānosaka griesti - ne vairāk par 10% gadā - kāpums jebkurai NĪN maksai," akcentēja ministrs.

Runājot par NĪN, Kūtris pauda, ka valdība "jau divus gadus it kā neredz aplamību, kas notiek ar šo nodokli". "Cilvēki ir spiesti pamest dzimtās mājas, izpārdot savu mantu, lai varētu dzīvot pašu būvētā mājā. Gandrīz sanāk tā, ja bija strādīgs un sagādāja sev dzīvokli, tad pats par to vēl papildus arī maksā valstij. Tas ir sods par to, ka tev ir savs dzīvoklis un īpašums," teica deputāts.

Koalīcijas deputāts Vilnis Ķirsis (Vienotība) runāja par pieteikto nodokļu reformu, kurā vēl nav paredzētas konkrētas izmaiņas ar NĪN. "Šobrīd šī situācija ir palikusi bezsvara stāvoklī," uzskata deputāts.

Viņš vērsa uzmanību uz to, pēdējā laikā kadastrālo vērtību dēļ iedzīvotājiem NĪN slogs kļuvis teju nepanesams. Viņš arī mudināja Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sniegt savu skaidrojumu vai vīziju šajā jautājumā.

Premjers aģentūrai LETA pēc sēdes pauda, ka TM un FM līdz mēneša beigām iesniegs informatīvo ziņojumu šajā jautājumā. Attiecībā parādījusi ļoti lielu problēmjautājumu saistībā ar kadastrālo vērtību, tāpēc ir vairāki uzdevumi, kas jāpaveic valdībai šajā un nākamā gada laikā, lai būtu saprotama kadastrālā vērtību veidošanās. Arī premjers pieminēja 10% ierobežojumu NĪN kāpumam.

Runājot par NĪN vienīgajam mājoklim, Kučinskis sacīja, ka varētu paplašināsim pašvaldību tiesības attiecībā uz atvieglojumu noteikšanu.

Kā ziņots, Saeima šodien pulcējas uz ārkārtas sēdi, lai uzklausītu premjera ziņojumu par valdības paveikto un iecerētajiem darbiem.

Top komentāri

Igaunijas vai Leiškalna modeli!
I
Vakar LTV raidījumā "Tieša runa" Leiškalns ieteica divus risinājumu: vai nu iet Igaunijas ceļu un neaplikt pirmos 1500 kvadrātmetrus zemes pie dzīvojamām mājām, vai arī ieviest nodokli no trim sastavdaļām: 5 centi par kvadrātmetru zemes, 5 centi par dzīvojamās ēkas kvadrātmetru un 0,1% no īpašuma kadastrālās vērtības. Leiškalna variants nav slikts, tomēr man labāk patīk Igaunijas variants, bet, kā sapratu no raidījuma pret to stipri iebildīs pašvaldību treknie runči, kuriem tad būtu jāsamazina savi tēriņi.
Pašvaldības nepieļaus!
P
Treknā gala pašvaldību vadītāji nepieļaus ne Igaunijas, ne Leiškalna formulu. Viņiem ir labi, kā ir: gan naudiņu vairāk var pagrābt, gan izlikties par labajiem onkuļiem, kas dod nodokļa atlaides.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas